To vas bo prepričalo, da si boste kremo za sončenje nanašali tudi pozimi

30. november 2022

To vas bo prepričalo, da si boste kremo za sončenje nanašali tudi pozimi

30. november 2022
Foto: Unsplash

Dermatolog je pokazal pretresljivo fotografijo 92-letnice, ki si je kremo za sončenje 40 let vestno nanašala na obraz, vrat pa zanemarjala.

Dr. Avi Bitterman, dermatolog iz New Yorka, je na Twitterju delil fotografijo neimenovane ženske, ki prikazuje osupljivo poškodbo kože zaradi sonca. Na eni osebi je jasno vidna razlika, če vestno uporabljate kremo za sončenje, drugi del telesa pa povsem zanemarite.

92-letnica je kremo za sončenje na obraz redno nanašala 40 let, na vrat pa pozabila. Koža na njem je bistveno bolj zgubana in poškodovana, pigmentni madeži pa so jasno vidni.

Dermatolog je objavo tvitnil v želji, da bi ljudje vendarle začeli zaščito pred soncem jemati resno.

Foto: Unsplash

Slovenska dermatologinja svojim pacientom kaže to fotografijo

Podobno pretresljivo fotografijo nam je v julijskem intervjuju “Porjavelost kože ni kul in vsekakor ni zdrava” pokazala dermatologinja Tamara Levičnik, ki tako kot newyorški dermatolog opozarja na resnosti učinkov sonca.

Razkrila nam je fotografijo dvojčic, pri čemer je ena vse življenje živela na Švedskem, druga pa v Avstraliji. “Fantastičen primer za foto-staranje kože, o katerem govorimo. Koža je videti precej bolj postarana, nagubana, s številnimi madeži; skratka, postarana.”

“Včasih slika pove več, kot tisoč besed,” nam je ob tem zaupala Levičniko in dodala: “Zame je to ta fotografija, ki jo zelo pogosto pokažem pacientom v svoji ambulanti.”

Foto: Pexels

Pozimi se pazite UVA žarkov

UVB žarki so najmočnejši v poletnem času, medtem ko so UVA žarki prisotni skozi vse leto v enakih količinah. Tako UVA kot UVB žarki imajo škodljive učinke na kožo, vendar je intenzivnost UVA žarkov razmeroma stalna ves dan, medtem ko intenzivnost UVB žarkov niha.

UVA žarki so daljši kot UVB, kar pomeni, da skoraj neovirano prodirajo skozi sloje oblakov in smoga, prodrejo lahko celo skozi steklo in okna. UVA prodira v globlje plasti kože, kar povzroča fotostaranje kože in kožnega raka.

Vas je potrebno še vedno prepričevati v to, da si kremo za sončenje z ustrezno visokim zaščitnim faktorjem nanašate skozi celo leto?

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close