Lastna nepremičnina pri 30-ih? Lažje, kot se zdi.

16. maj 2021

Najemniško stanovanje, po možnosti garsonjera ali ena soba, en otrok v vrtcu, drugi na poti. Nikoli dovolj prostora za vso opremo in nikoli mirnega kotička, kamor se človek lahko umakne, ko potrebuje svojih pet minut. Vam je situacija poznana? Potem ste zagotovo eden tistih, ki išče pot do novega, po možnosti lastnega doma. Ali pa poznate koga takšnega. Nihče ni rekel, da bo ta pot lahka.

Na srečo pa sploh ni nemogoče

Tudi mladi si lahko uresničijo željo po lastni nepremičnini. Pri tem pa jim lahko pomagajo nasveti bančnih svetovalcev.

“O nakupu stanovanja začnejo mladi danes razmišljati šele, ko začnejo ustvarjati družino, največkrat, ko so že stari 30 let ali več,” opaža Tanja Vidmar, finančna svetovalka v NLB. Jih pa k temu velikokrat spodbudijo tudi visoke najemnine. Najemnine v Ljubljani lahko znašajo tudi več kot polovico njihove plače, ki so na začetku zaposlitvene poti po navadi nižje. “Marsikdo čez nekaj časa ugotovi, da bi za vrednost mesečne najemnine že lahko dobil kredit, ki bi mu omogočil nakup enakovrednega ali celo večjega stanovanja. Takrat pomislijo na stanovanjski kredit, je pa težava, da ob obisku banke nimajo potrebnega vložka,” pojasni Vidmarjeva.

Stanovanjski kredit tudi za zaposlene za določen čas

Nekateri mladi razmislek o lastnem stanovanju odlagajo na poznejši čas tudi zaradi narave svoje zaposlitve, saj jih skrbi, da kredita ne bi mogli dobiti.

“Mladi so pogosto prepričani, da brez zaposlitve za nedoločen čas ne morejo dobiti stanovanjskega kredita, in so prijetno presenečeni, da to ni ovira. Lahko dobijo kredit tudi s pogodbo za določen čas, prepričati se moramo le, da je zaposlitev dovolj stabilna,” poudari Vidmarjeva.

“Za marsikateri problem, čeprav mladim zgleda nerešljiv, se da najti rešitev. Finančni svetovalci smo tu zato, da te probleme rešujemo. Zato mlade vabimo, da se oglasijo v banki, in to čim prej, še preden začnejo resno razmišljati o nakupu nepremičnine. Mogoče bodo pa kmalu privarčevali dovolj, da bodo čez nekaj časa lažje dobili kredit,” Tanja Vidmar spodbuja mlade, da se pri reševanju stanovanjskega problema obrnejo na banke.

Strokovno znanje NLB kreditnih svetovalcev je naša izjemna konkurenčna prednost, podkrepili pa smo jo tudi z akcijsko ponudbo NLB Stanovanjskih kreditovAkcijske obrestne mere in ostale ugodnosti bodo aktualne vse do 31. avgusta.

New Report

Close