V samo srce kultne newyoške znamke je vtkano preprosto sporočilo častitljive tradicije, ki je praznovala 167 let. “Navdušeni smo, da vas lahko postrežemo” (“We are delighted to serve you”).

Na začetku, leta 1851, je bil ta za mesto in ZDA pomemben newyorški izdelovalec visoko kakovostnih proizvodov za nego kože in las videti kot klasična lekarna evropskega sloga. John Kiehl, ki je ustanovil znamko Kiehl’s, je imel lekarno v svoji domači četrti East Village in si je že tedaj prizadeval izpolniti specifične potrebe vsakega kupca, ki je stopil skozi njegova vrata.

Družina Morse, ki je prevzela poslovanje od Johna Kiehla, je še naprej skrbela za svoje kupce in sosede v četrti, ter se trudila, da se je vsak obiskovalec pri njih počutil kot doma. Lekarna Kiehl’s je prva začela s tradicijo ‘po meri ukrojenega zadovoljevanja kupčevih potreb’ in s tem pristopom zaslovela po vsem svetu.

https://www.facebook.com/kiehls.si/photos/a.2166922293377846/2166921680044574/?type=3&theater

Kultna nega za poznavalce in ljubitelje najboljšega

Dolga desetletja kasneje je čarobnost ponudbe Kiehl’s enako legendarna, kot nekdaj ter le še širi paleto izdelkov s pomočjo novih znanstvenih spoznanj o negi kože in z razvojem inovativnih, naprednih sestavin, zato s ponujenimi izdelki navduši vsakega ljubitelja visoko kakovostnih negovalnih sredstev za zdravo kožo in lase po vsem svetu.

Kiehl’s je sedaj namreč globalno prisoten v številnih državah in ima tudi dve trgovini v sosednji Hrvaški. Za vse Slovenke, ki obožujemo visoko kakovostne negovalne izdelke, pa imamo odlično novico, da bo ta kultna znamka zelo kmalu na voljo tudi na naših policah v oddelku drogerije veleblagovnice Maxi! Sporočilo družine, ki vodi podjetje Kiehl’s, še vedno ostaja enako, kot v preteklosti: “Z veseljem vas postrežemo in smo vam na uslugo!”

Začetki v priljubljeni lekarni

Zgodovina Kiehl’sa se je začela leta 1851 z lekarno Brunswick Apotheke na vogalu Tretje avenije in 13. ulice na spodnjem delu Manhattna. V tipični lekarni, zgrajeni po vzoru evropskih iz 19. stoletja, se je lastnik lekarne John Kiehl predano posvečal izdelovanju receptur, zlasti pa svojim strankam, ki jim je prodajal homeopatska in zeliščna zdravila ter zdravilne čaje, olja in masti za zdravljenje različnih tegob, vse to je razvil na podlagi tradicionalnih zeliščnih receptov in svojega znanja o zdravilnih zeliščih. S tem je nadaljeval tudi v 20. stoletju.

Znameniti ‘Hruškin vogal’

Pojdimo v čas 220 let pred tem, natančneje v leto 1647, ko je Peter Stuyvesant, slavna zgodovinska osebnost in guverner nizozemske kolonije Novi Amsterdam (Britanci so ozemlje, kot vemo, kasneje preimenovali v New York), iz rodne Nizozemske prinesel sadiko mlade hruške ter jo posadil na svoji kmetiji. Drevo je več kot 200 let raslo na lokaciji, ki je kasneje postala križišče newyorške Tretje avenije in 13. ulice v ‘downtownu’. Celo revija Harper’s je to veličastno Stuyvesantovo drevo razglasila za ‘najstarejše živo bitje v New Yorku’!

Ta izjemna hruška je živela kar 220 let in obrodila sadove vse do leta 1867, ko je drevo žal podrla konjska vprega, ki se je v staro in že krhko hruško zaletela med prometno nesrečo. A še danes številni domačini temu vogalu z nostalgijo pravijo ‘Pear Tree Corner’ – torej Hruškin vogal.

Morse nadaljuje Kiehl’sovo dediščino

Irving A. Morse, ki so ga klicali tudi doktor Morse (slika zgoraj), je bil izučen botanik, delal je z Johnom Kiehlom v njegovi lekarni in skupaj sta zasnovala številne recepture, ki so še danes temelj sodobnih negovalnih izdelkov znamke Kiehl’s. Deset let po tem, ko je začel delati zanj, je Morse 1910. odkupil podjetje od upokojenega Johna Kiehla, ter se potrudil, da je ohranil in okrepil sloves znamke.

1921 – prva izvirna esenca

Lekarna je kmalu po nastanku postala hit med uglednimi Newyorčani, saj so samo tu lahko kupili najbolj domiselne dišavne kombinacije iz oljnih esenc. Med ‘it’ izdelki tiste dobe so bila eterična olja Money Drawing Oil, Attraction Oil in Purity Oil. V tej lekarni v East Villageu so lahko stranke naročale in kupile edinstvene, po meri ukrojene dišave, za katere so verjele, da jim bodo prinesle srečo v življenju, ščepec karizme ali bogastva.

Tako je bil v 50. letih minulega stoletja videti vhod v znamenito lekarno Kiehl’s

Že na prelomu stoletja je John Kiehl pri izdelavi končnih izdelkov uporabljal zavidljivo število oljnih esenc, kar 122 jih je sčasoma pridobil, te pa so v laboratoriju ročno pripravljali ter individualno mešali za svoje stranke. Prva oljna esenca, ki so jo ustvarili, je bila Kiehl’s Original Musk Oil (mošusovo olje), ki je prišla na trg leta 1921, sledile so esence, izdelane iz koriandra, vanilije, grenivke, jantarja, gardenije, kumar, hruške in kitajskih cvetov, izdelali so tudi posebno esenco za moške.

Eksplozivno veselje do življenja, ki ga je utelešal Aaron Morse

Aaron je prevzel lekarno od očeta Irvinga

Zgodovina družine Morse in znamke Kiehl’s je globoko prepletena. Irving Morse je na sina Aarona prenesel svoje strokovno znanje iz botanike, občutek za družbeno odgovornost, predvsem pa strast do življenja in znamke Kiehl’s. Aaron Morse je stanoval na Lower East Sideu in se skrbno posvečal skupnosti, v kateri je živel, kot tudi svojim strankam, enako, kot njegov oče. Znanost ga je zelo zanimala, zato je iz kemije diplomiral na Univerzi Columbia.

Ni le vodil lekarne, pač pa je vzporedno ustanovil še Morse Laboratories, specializirano farmacevtsko podjetje, ki je med prvimi izdelovalo in v tistem času kot edino dobavljalo penicilin za ZDA. Morseovi laboratoriji so bili na trgu Waverly, zelo blizu lekarne Kiehl’s, v laboratorijih so izdelovali tudi mazila iz aloje vere za opekline, razvili so revolucionarne formule, denimo zdravila s fluoridom. V prostem času je bil Morse zagrizen ljubitelj pilotiranja z akrobatskimi avioni, udeleževal se je avtomobilskih dirk in vozil vintage motorje. Bil je pravi odvisnik od adrenalina.

Morse je bil poseben še zaradi nečesa: bil je prvi v kozmetični industriji, ki se je zavedel, da moška koža in lasje potrebujejo enako skrbno nego, kot ženski. Moške kupce je Morse zagotovo privabljal tudi s pomočjo zavidljivih kolekcij Harley-Davidson motorjev in super športnih avtov Lamborghini, ki so na izjemno veselje moških zavzemale osrednje mesto v lekarni.

Ker pa je Morse ljubil tudi glasbo, zlasti opero, je imel v službenih prostorih različna glasbila; rad je naredil premor med delom in povabil svoje zaposlene, da so si skupaj dali duška pri kreativnem igranju na instrumente in petju. Lahko rečemo, da je bil Morse že tedaj tak šef, kot ga danes opisujejo v priročnikih na temo uspešnega vodenja zaposlenih ter teamov. Tudi današnji zaposleni bi si lahko samo želeli direktorja, kot je bil Aaron Morse!

Prvi je spoznal nujnost, da kupec izdelek preizkusi, preden ga kupi

Vsestranski Morse je znal privabiti kupce obeh spolov še drugače: najbrž je bil čisto zares prvi ali vsaj eden od prvih, ki je uvedel brezplačne poizkusne vzorčke s kremami, da so jih lahko aktualne in prihodnje stranke preizkusile doma. Svoje stranke je nagrajeval tudi z majhnimi stekleničkami, v katere je dal nove recepture z izdelki, ki jih je ustvaril za pultom, tako je dobil od kupcev dragocene povratne informacije in še zvestobo na dolgi rok. Aaron Morse je iskreno verjel, da bi moral vsak ljubiti to, kar počne za vsakdanji kruh. To je bila njegova ‘življenjska skrivnost’ in obenem je mantra, ki jo še dandanes uporabljajo v podjetju Kiehl’s:

“To, kar počneš, delaj z vsem srcem in boš bogato poplačan!”

V 70. letih je Morse prenehal izdajati recepte in prodajati surovine, ter se je posvetil izključno razvoju svojih izdelkov za nego kože ter las za znamko Kiehl’s.

Razdelijo kar 8,5 milijonov vzorčkov na leto

Klaus Heidegger, nekdaj avstrijski svetovni smučarski prvak z ženo, dedinjo Kiehl’sa Jami Morse-Heidegger

Jami Morse-Heidegger, edina hči Aarona Morsea, je rasla ob očetu in ga nasledila. Kupcem je velikodušno delila vzorčke krem izdelkov, da so jih lahko najprej nanesli in opazili učinek, preden so se odločili za nakup. Kiehl’s je od samega začetka slovel po dajanju strokovnih nasvetov za nego kože in las in še danes nadaljuje to tradicijo s predpisovanjem režima nege kože in las, ki je prilagojen posameznikovim potrebam (po predhodnem pogovoru in analizi kože ali lasišča). Na ta način posameznik vedno dobi tisto, kar njegova koža res potrebuje.

Radodarno jih delijo obiskovalcem Kiehl’sovih prodajnih mest, ki želijo lepšo, bolj zdravo kožo in lase

Kiehl’s še vedno slovi po velikodušnosti z vzorčki, prakso so nato prevzeli še nekateri drugi kozmetični velikani. Na svojih prodajnih mestih Kiehl’s razdeli kar 8,5 milijonov vzorčkov letno, kar jih stane več od običajne oglasne kampanje. A to, da raje vlagajo v brezplačno razdeljevanje vzorčkov, kot v oglaševanje, je temeljni kamen njihove dolge in uspešne zgodovine. Njihovo razmišljanje je preprosto: če ljudem podariš nekaj, za kar sami ugotovijo, da jim je všeč, bodo izdelek nekega dne zagotovo kupili.

Širitev imperija visoko kakovostne naravne nege v tujino

V poznih 80. letih je Aaronova edinka Jami skupaj z možem Klausom Heideggerjem (njen soprog je bil avstrijski svetovni smučarski prvak, op.) prevzela vodenje družinskega podjetja, čeprav je Aaron Morse ostal svetovalec v njem do svoje smrti leta 1995. Jami in Klaus sta nadaljevala izročilo skladno z zapuščino očeta in še pred tem deda.

Pod njunim vodstvom je Kiehl’s razširil poslovanje v ZDA, najprej v partnerstvu z veleblagovnico Neiman Marcus, zatem je odprl prodajno mesto v Saksu na Peti aveniji in v trgovini Barney’s v New Yorku. Kiehl’sovo drugo samostojno prodajalno so odprli leta 2001 v San Franciscu na ulici Fillmore. Prisotne je sprejela pevka Joss Stone, del prihodka od prodaje so lastniki podjetja namenili dobrodelnemu skladu Save the Music.

Leta 2002 se je odprla prva Kiehl’sova samostojna prodajalna zunaj ZDA: prostor je dobila v znani londonski četrti Covent Garden, sledilo je odprtje druge trgovine izven ZDA, v Torontu. Že sredi 90. let pa je Kiehl’s poskrbel za menarodno distribucijo prek maloprodajnih partnerstev in prodajnih mest: denimo v Space NK v Veliki Britaniji, v pariški veleblagovnici Colette, v trgovini Joyce v Hong Kongu, v avstralski multi-store trgovini Mecca in v kanadski veleblagovnici Holt Renfrew.

Legenda o ‘ljubezenskem olju’, ki ga je ustvaril princ

Nastanku Kiehl’sove kultne klasike Original Musk Oil botruje mit: to olje naj bi v zgodnjih 20. letih minulega stoletja menda ustvaril sam princ, sorodstveno povezan z družino Kiehl’s. Kot kroži legenda o nastanku izdelka Original Musk Oil, naj bi se njegova formula skrivala v sodu z oznako ‘Love Oil’ (Ljubezensko olje); sod se je nahajal v kleti prve Kiehl’sove prodajalne, našli in odprli pa so ga šele leta 1958.

Original Musk Oil so javnosti predstavili leta 1963, gre za prvo utelešenje mošusovega vonja, ki je kdaj prišlo na trg. Zato ima pravico nositi pridevnik ‘Original’ oziroma ‘originalni’, ker se dotlej formule vonjev niso povezovale z besedo ‘mošus’. Zanimivo je, da je ta vonj sinonim znamke Kiehl’s, čeprav je od lansiranja minilo že 55 let. Kljub svojemu imenu Kiehl’sov Original Musk Oil nikoli ni vseboval mošusa živalskega porekla, kar bo razveselilo vse, ki so na strani pravic živali in ne uživajo mesa in mlečnih izdelkov. Kiehl’sovo oboževano mošusno olje je v ZDA tako kultno, da je postalo del stalne razstave v muzeju Smithsonian v Washingtonu.

Na roko nabrani cvetovi za tonik

Še ena kultna uspešnica je Kiehl’sov tonik za obraz z izvlečki ognjiča – Calendula Herbal Extract Toner, ki je klasika v negi kože vse od 60. let. Uporabniki so ga vzljubili zaradi pomirjajočega učinka in obenem svežine, ki jo daje koži. Izvleček ognjiča se nahaja v brezalkoholni formuli, zato nežno in na naraven način napne kožo, ki je nagnjena k mastenju. Še danes cvetove za ta tonik nabirajo zgolj ročno, za točno ta tonik pa je Kiehl’s prejel že nešteto pohval svojih zvestih uporabnikov.

Modra substanca in vlažilna krema za telo

Kiehl’sov kultni Blue Astringent nosi tudi naziv ‘modra substanca’, uvedli so ga pred več kot 40 leti. Ta večnamenski tonik je čez noč postal izjemna uspešnica. Slovi po vrhunski kakovosti, negovani moški pa ga radi uporabijo po britju, da preprečijo vraščanje dlak. Andy Warhol je Blue Astringent bojda kupoval kar na litre (tako kroži legenda po ulicah okoli Kiehl’sa. Warhol je bil čisto zares zvest in predan gost prodajalne s Kiehl’s izdelki, ta je priročno stala zelo blizu Umetnikove znane ‘Tovarne’.

Sedemdeseta leta so prinesla Kiehl’sovo razkošno kremo za telo, ki hrani in vlaži: Original Creme de Corps je že desetletja eden najljubših izdelkov Kiehl’sovih zvestih strank. Anekdota pravi, da se je nadvse znana lepotna urednica ugledne newyorške revije razburila, češ da krema zlatorumene barve pušča madeže na njenem kopalnem plašču. Pri Kiehl’su so ji ljubeznivo razložili, zakaj je krema taka, kot je, urednica pa je bila z učinkom kreme tako zadovoljna, da jo uporablja še danes (očitno se je tudi barvi privadila). Si mislite? Letna proizvodnja te priljubljene kreme bi lahko napolnila tri stolpe s štirilitrskimi kontejnerji višine stavbe Empire State Building!

Še več izdelkov za nego s kultnim statusom

Leto 1970 je prineslo na trg Kiehl’sov Ultra Facial Moisturizer, še vedno enega najbolj iskanih vlažilcev za kožo obraza. Ta izdelek je ‘must-have’ med hollywoodskimi profesionalnimi vizažisti. Gre za enega najbolj vsestranskih vlažilcev na trgu, ki ugaja vsem tipom kož in vsebuje vlažilno sestavino skvalan. Med kultne izdelke se prišteva tudi White Eagle Shave Cream, krema za moško britje.

Leta 1979 je dediščina podjetja Kiehl’s in njegova zavezanost naravnim sestavinam ter predanost okolju in visoka družbena odgovornost dobila priznanje s postavitvijo njihovih 103 kultnih izdelkov za nego v stalno zbirko ameriških farmakoloških izdelkov v muzeju Smithsonian. Leta 2005 so v kolekcijo muzeja Smithsonian dodali še tri Kiehl’sove izdelke in sicer Abyssine Cream, Cryste Marine Cream in Original Musk Eau de Toilette.

Dobrodelnost je srž Kiehl’sove filozofije

Kiehl’s je vedno postavljal nove mejnike v negi kože, leta 1988 pa je sponzoriral odpravo na Mount Everest, 88 plezalcev je tja vzelo tudi nekaj Kiehl’sovih izdelkov za zaščito kože v esktremnih in neprijaznih vremenskih razmerah. Med njimi so bili Lip Balm #1, Creme de Corps, Washable Cleansing Milk, Cucumber Herbal Alcohol-Free Toner, Ultra Facial Moisturizer in Close Shavers Squadron Ultimate Brushless Shave Cream.

Poleg adrenalinskih športov, sponzoriranja določenih tekmovanj, ekstremnih in profesionalnih športnih podvigov ter ljubezni do konjereje plemenitih živali, so dolgoletni lastniki in stvaritelji znamke Kiehl’s s srcem predani dobrodelnosti, ki jim veliko pomeni. Že od začetka verjamejo, da je treba družbi vračati del tega, kar si prejel od nje in z zbranimi sredstvi pomagajo tam, kjer pomoč potrebujejo. Od 90. let podjetje Kiehl’s donira sredstva v sklade, ki pomagajo obolelim z virusom HIV/aidsem in sponzorira raziskave za učinkovito zdravilo proti aidsu. Jami je že v 80. letih darovala sredstva za varstvo okolja ter sredstva podelila izbranim humanitarnim organizacijam in fundaciji za klinične raziskave raka na dojki.

Kiehl’sov dan

12. november je z letom 2003 po odloku newyorškega župana postal ‘Kiehl’sov dan’!

12. novembra 2003 je Kiehl’s spet posadil hruškino drevo pred svojo znamenito prodajalno, da bi se poklonil svojim koreninam, ki so zrasle na prvotnem Pear Tree Corner. Družina ustanovitelja znamke Kiehl’s je dobro poznala zgodovino te lokacije in si vedno želela, da spet podari to drevo ljubljenemu mestu. Tako v četrti East Village od 2003. ponovno stoji ta živahen simbol ljubezni Kiehl’sa do New Yorka. Nekdanji župan mesta New York, Michael Bloomberg, je zaradi Kiehl’sove predanosti skupnosti in višjemu dobremu 12. november razglasil za ‘Kiehl’sov dan’.

Kiehl’s v zadnjih letih lansiral revolucionarne tretmaje za nego

Kultna znamka s strastjo do novih odkritij o koži in lasišču je do danes ustvarila še več revolucionarnih formul za nego obraza in las. Na kratko: leta 2005 so predstavili linijo izdelkov Dermatologist Solutions. Kiehl’s je zbral skupino vrhunskih dermatologov, ki so za Kiehl’s razvili napredne, učinkovite in varne tretmaje (zlasti serume) za posebne potrebe kože (staranje, razdraženost, občutljivost, akne, pigmentacije, pege in neenakomerna tekstura povrhnjice).

Leto 2008 je prineslo uporabo arganovega olja, ki ga Kiehl’s od maroške skupnosti kupuje po načelih pravične (fair-trade) trgovine. Linija izdelkov Superbly Restorative Argan Preparations predstavlja kolekcijo učinkovitih negovalnih proizvodov, ti obnovijo kožo in v njej zadržijo vlago, medtem ko tudi lasem, tako, kot koži, vrnejo elastičnost in gladkost.

Leto 2010 je Kiehl’s obeležil z novo kolekcijo Healthy Skin Essentials. Gre za le 3 formule, ki spodbujajo zdravje kože. Med njimi so opevani in oboževani, tako rekoč že kultni Midnight Recovery Concentrate, Powerful Strength Line Reducing Concentrate in Super Fluid Daily UV Defense (v ZDA) oziroma Ultra Light Daily UV Defense (na drugih trgih). S kombiniranim delovanjem teh 3 formul boste obnovili in zavarovali zaščitni sloj kože, ki bo kmalu videti bolj zdrava in mladostna. Tako Kiehl’s z inovacijami in znanstvenimi raziskavami le še utrjuje sloves edinstvene newyorške institucije.

Kiehl’s na filmskem platnu

Kiehl’sovi kultni negovalni izdelki so se pojavili tudi na filmskem platnu in na TV ekranih. Med drugim smo izdelke Kiehl’s lahko videli v serijah Seks v mestu, Sopranovi, Curb Your Enthusiasm, Will & Grace, Entourage, Step Brother’s, Maid in Manhattan, The Ice Storm, Soba za paniko, American Sweetheart, The Family Stone, Hudičevka v Pradi, Počitnice, Darjeeling Unlimited in September Issue.

Kiehl’sov Coriander Body Wash uporablja Adam Sandler med tuširanjem v prizoru filma Funny People, Julianne Moore in Amanda Seyfried se v filmu Chloe pogovarjata pred Kiehl’sovo prodajalno, v filmu Seks v mestu 2 izdelka Ultimate Strength Hand Salve in Blue ter White Eagle Shave Cream stojita na nočni omarici Carrie in Živine… Izdelke Kiehl’s pa so predstavili tudi voditelji znanih pogovornih šovov, kot so Oprah, Ellen, The View in LIVE! with Regis & Kelly.

https://www.instagram.com/p/BoMJ1Z4BMQv/?taken-by=kiehls.si

Se želite tudi vi na svoji koži prepričati, zakaj je Kiehl’s že polnih 167 let najbolj priljubljena znamka poznavalcev visoko kakovostne nege kože in las? Že prav kmalu boste imeli priložnost spoznati vrhunske učinke te izjemne nege, ki slovi po vsem svetu!

 

Foto: Kiehl’s, YouTube, WikiMedia, Kiehl’s Pioneers, Twitter, Just Jared, Pink Peonies, HKTVMall.com

New Report

Close