Lepotni kirurg svetuje: Kaj smete in kaj ne v tednih pred in po posegu?

Po oklevanju in dolgem razmisleku je končno padla odločitev: šla bom pod nož in se znebila težave, ki mi že tako dolgo najeda samozavest. Kako naprej? V nadaljevanju vas korak za korakom pripeljemo od prve odločitve za lepotni kirurški poseg do trenutka, ko prvič po njem v ogledalu uzrete svoj novi jaz.

Lepotni kirurški poseg je za mnoge prvi korak na poti h korenitim spremembam tako v fizičnem videzu kot psihičnem počutju, spet za druge zadnja možnost za rešitev na prvi pogled nerešljivih težav. Pa naj gre za prevelike, povešene prsi, trdovratno maščobo okrog trebuščka ali odvečno, povešeno kožo po drastični izgubi kilogramov …

Ne glede na razloge se je treba na poseg ustrezno pripraviti ter kasneje, ko je operacija mimo, striktno slediti navodilom, da bosta okrevanje in končni rezultat takšna, kot morata biti. V nadaljevanju vas korak za korakom popeljemo skozi celoten proces: od prvega posveta pri lepotnem kirurgu pa vse do težko pričakovanega trenutka, ko prvič zagledate končni rezultat v ogledalu.

Pred prvim obiskom lepotnega kirurga

 

Korak 1: Pozanimajte se o lepotni kliniki in kirurgu, ki vas bo operiral

Pri lepotnem posegu je, ne glede na vse vnaprejšnje fotografije, animacije, razlage in orise, vedno prisotnega nekaj dvoma, kako bo končni rezultat dejansko videti. Le-ta je do neke mere odvisen od vas in od tega, kako dosledno v pooperativnem času sledite navodilom o okrevanju, a v precejšnji meri je odvisen od spretnosti kirurga, ki vas operira, od njegovega občutka za estetiko. Nadvse pomembno je tudi, da zares razume vaše težave in želje. Zato je izrednega pomena, da najdete lepotno kliniko oziroma lepotnega kirurga, s katerim se začutita, hitro najdeta skupni jezik in ki mu boste zmožni popolnoma prepustiti nadzor.

“Smiselno je najti nekoga, ki mu lahko zaupate, ki je profesionalen, strokoven in empatičen. Posvetom pri nas dajemo velik pomen, poudarek je na iskrenem pogovoru in na tem, da stranka dobi čim več informacij, na osnovi katerih se nato skupaj odločimo za poseg, ki bi bil najbolj primeren,” pove lepotni kirurg dr. Igor Višnjar s Klinike Višnjar.

Korak 2: Na prvi posvet pridite opremljeni s čim več informacijami

Da bo prvo srečanje z izbranim lepotnim kirurgom maksimalno učinkovito, je priporočljivo, da si o posegu, ki vas zanima oziroma za katerega ste se odločili, čim več preberete. In da pridete na ta prvi posvet že opremljeni s podatki, pa čeprav osnovnimi.

Če pride stranka že vsaj malo informirana o posegu, potem tukaj v ambulanti pogovor poteka na popolnoma drugi ravni. Poleg tega vam lahko iz izkušenj povem, da so mnogi na prvem obisku precej živčni, nekaterim je neprijetno, ker je treba pred kirurgom odvreči oblačila in se tako še dodatno izpostaviti. Posledično zaradi tega pogosto pozabijo, kaj vse so me še hoteli vprašati. Zato je pravzaprav dobro in celo priporočljivo, da si vprašanja kar zapišete na list papirja oziroma v telefon in sprašujete po zapisanem seznamu,” svetuje sogovornik.

Korak 3: Imejte realna pričakovanja

Včasih se zgodi, da pride stranka na prvi posvet s fotografijo kakšne zvezdnice in reče, da bi si želela točno takšen trebušček, zadnjico, prsi. Ne velja vedno, da kar je lepo videti na nekom drugem, bo tako videti tudi na vas, na vaši postavi. Zato je ob prvem obisku lepotne klinike priporočljivo imeti realna pričakovanja

Tedni pred operacijo

 

Korak 4: Opustite kajenje

Po posvetu z lepotnim kirurgom ste odločeni, da boste opravili poseg. Poguma in odločnosti vam ne manjka več, čutite, da je odločitev prava, zdaj pa je čas, da na operacijo pripravite tudi svoje telo. Najprej bo treba, če ste kadilec, opustiti kajenje, saj le-to predstavlja največjo težavo tako pred kot po kirurškem posegu. “Nikotin vpliva na krčenje krvnih žil, kar lahko pomembno vpliva na celjenje,” pojasni dr. Višnjar.

Korak 5: Prenehajte jemati hormonsko kontracepcijo

Vsaj mesec dni pred datumom vaše lepotne operacije je treba prenehati jemati hormonsko kontracepcijo, saj ta povečuje možnost nastanka krvnih strdkov. “Sicer pa je za izvedbo estetskega kirurškega posega treba biti popolnoma zdrav in v dobri fizični kondiciji. Za tiste, ki imajo pridružene bolezni ali redno jemljejo kakšna zdravila, navadno želimo videti še mnenje zdravnika specialista, ki je zdravila predpisal, da se opredeli o primernosti oziroma varnosti izvedbe kirurškega posega,” pove kirurg.

Korak 6: Poskrbite za uravnoteženo prehrano

Del priprav na estetski kirurški poseg je tudi to, da poskrbite za dovolj spanca ter uravnoteženo prehrano. Izogibati se je treba živilom in prehranskim dodatkom, ki vplivajo na strjevanje krvi (takšna sta na primer ingver in kurkuma), ter alkoholu.

Korak 7: Hemogram, EKG in bolniška odsotnost

Nekaj dni pred operacijo morate oditi v diagnostični laboratorij, kjer vam naredijo hemogram (splošno krvno sliko). Prav tako je pred kirurškim posegom, ki poteka v splošni anesteziji, priporočljivo opraviti elektrokardiogram (EKG srca) in se z osebnim zdravnikom dogovoriti o bolniškem dopustu oziroma se z delodajalcem domeniti za dopust, saj boste vsaj teden ali dva odsotni z delovnega mesta.

Tedni po estetskem kirurškem posegu

 

Korak 8: Dosledno jemanje predpisanih zdravil in nošenje kompresijskih oblačil

Ob odpustu iz lepotne klinike boste prejeli recepte za protibolečinska zdravila, antibiotike in morebitna druga zdravila, ki jih morate jemati po navodilih svojega kirurga. Prve tedne boste nosili tudi kompresijsko oblačilo, ki ga dobite na kliniki takoj po operaciji. Šivov ne odstranjujte, saj so samorazgradljivi.

Korak 9: Limfna drenaža

Pomemben del okrevanja je tudi limfna drenaža, ki znatno pospešuje celjenje in učinkovito zmanjšuje otekline, ki so prisotne v prvih tednih po večjih kirurških posegih, kot je abdominoplastika. Z limfno drenažo je treba začeti teden dni po posegu. “Če pacienti kmalu po posegu liposukcije ali abdominoplastike ne začnejo z limfno drenažo, oteklina traja dlje. Lahko se pojavijo tudi nepravilnosti ali zatrdline, ki jih je nato zelo težko ali nemogoče odpraviti,” pojasnjuje dr. Igor Višnjar.

Korak 10: Počitek in zmerno gibanje

Prve dni po posegu čim več počivajte, kar pa ne pomeni, da morate ves čas ležati. Večkrat na dan vstanite in naredite nekaj korakov po svojem domu, da pospešite obtok krvi. S telesno aktivnostjo sicer ne pretiravajte: po dveh tednih lahko začnete zmerno povečevati vsakodnevne fizične dejavnosti, šele po šestih tednih pa ste lahko aktivni, tako kot ste bili pred posegom. Ob pretirani telesni aktivnosti takoj po posegu lahko namreč pride do krvavitve in hematoma.

Korak 11: Brez kajenja in hormonske kontracepcije

Tako kot že mesec dni pred samim posegom tudi vsaj mesec dni po njem ne smete kaditi ali jemati hormonske kontracepcije, saj lahko oboje upočasnjuje celjenje ran in okrevanje nasploh.

Lepotni kirurg dr. Igor Višnjar poudarja:

Upoštevanje navodil je enako pomembno kot sama izvedba kirurškega posega. Z upoštevanjem navodil se lahko izognemo vsem morebitnim zapletom in težavam, z neupoštevanjem pa se verjetnost njihovega pojava bistveno poveča. Ponovno bi tukaj izpostavil kajenje, jemanje hormonske kontracepcije, prav tako pa je po več posegih, ki jih izvajamo pri nas, nujna limfna drenaža.

 

Klinika Višnjar podarja kirurški lepotni poseg preoblikovanja telesa

Kirurški poseg preoblikovanja telesa čaka v naslednjih tednih tudi eno od dveh finalistk, ki ju je med več kot 150 prijavljenimi bralkami izbral lepotni kirurg dr. Igor Višnjar s Klinike Višnjar, ki podarja lepotni poseg preoblikovanja telesa. Zgodbi obeh finalist si lahko preberete TUKAJ, svoj glas za zmagovalko pa oddate prek glasovalnega obrazca spodaj:



New Report

Close