Priznana barista: “Risanje na kavo je postala nuja”

30. september 2022

Priznana barista: “Risanje na kavo je postala nuja”

30. september 2022
Foto: Pexels

Govorili smo z Renato Kočevar, mojstrico kavnih umetnin, ki nam je zaupala, kaj je skrivnost lepe kave in kaj so najpogostejše napake gostincev.

Kava je eden izmed najbolj priljubljenih jutranjih napitkov, predvsem med Slovenci. Zadnja leta pa se širi tudi umetnost risanja na spenjeni kavi, za katero se po svetu organizirajo tudi tekmovanja.

Licencirana barista in latte art umetnica Renata Kočevar nam je zaupala, kakšen je proces pri pripravi lepih napitkov in kaj vse moraš storiti, da postaneš licenciran barista.

Že v več kot 23 državah

Licenca, ki se pridobi za latte art, se sedaj podeljuje že v več kot 23 državah, vse pa se je začelo v italiji. “Ustanovitelja sta Luigi Lupi in Luca Ramoni, ki sta pričela z izobraževanji, Luigi pa je sam oče latte arta. V Sloveniji ponujamo tečaje na Barcaffe šoli, vsako leto pa tudi organiziramo državno prvenstvo, iz katerega gredo vsake dve leti najboljši na svetovno prvenstvo.”

Foto: Style. Over.Net

Sama umetnost penjenja mleka in risanja z njim na površino kave je postalo taka umetnost, da se vsake dve leti v Milanu ali Dubaju organizira svetovno prvenstvo. Bariste pa se za svoj naziv borijo oz. licencirajo tako kot pri karateju, po barvah. Pridobljen črn lonček odraža najvišji in najtežji nivo umetnosti.

“Pri ocenjevanju priprave kave pa je pomembna tudi priprava kave in mleka. Če mleka ne speniš dobro, pustiš kavo teči predolgo, ne pobrišeš za seboj ali kaj podobnega, se ti pri ocenjevanju odbije točka,” razlaga Renata. Pri pripravi lepe kave se torej bariste še vedno osredotočajo tudi na osnove in poskrbijo, da je kava dobra.

Stanje v mnogih lokalih je grozno

Del Renatinega dela s sodelavcem Alešem Gorencem je, da se na povabilo lokalov odpravi preverit njihovo pripravo kave. “Stanje je pogosto katastrofalno, kava je zažgana, grenka, mleko večkrat pogreto, penjeno v prevelikih loncih, preprosto nekvalitetna kava,” opisuje. “A tisti, ki pije kavo, v skodelico pogleda, katero kavo pije, in če na skodelici piše Barcaffe, se to slabo odraža na nas.”

Za sam tečaj in učenje osnov se sicer ne odločijo vsi, a Renata pravi, da običajno s tistimi, ki se, opravijo popolno reformo. “Prvi korak je že samo smer, v katero so obrnjene skodelice na kavomatu,” opisuje najpogostejšo napako gostincev. “Skodelica mora biti na kavomatu obrnjena navzgor, sicer se vročina ujame vanjo in je prevroča, prav tako, če je skodelica mokra in obrnjena navzdol, se iz notranje strani ne posuši.”

Foto: Pexels

Med drugim pravi, da najpogosteje opazi pomanjkanje higiene in spuščanje korakov pri pripravi kave. “Kava je izjemno delikatna, pravilno mora biti mleta, ne sme predolgo ali prekratko teči iz kavomata, filter in penilec je treba po vsaki uporabi očistiti, vse to so prave finese.”

“Najtežje je pa naučiti dolgoletne delavce. Dlje kot nekdo stvari dela narobe, težje ga je naučiti pravilne priprave kave,” še dodaja.

Kava postaja prava umetnost

V zadnjih letih se latte art in priprava kave izjemno hitro razvijata. “Ko sem se jaz pričela ukvarjati s tem, ni nihče tega ocenjeval tako kot danes. Danes pa se pri risanju gleda kontrast, simetrija lika, motiv. Slike postajajo vse bolj zapletene,” razlaga strokovnjakinja.

Tudi na Instagramu in Tiktoku se trend risanja po tem priljubljenem napitku izjemno hitro širi, Renata pa pravi, da tudi v lokalih opaža, da si stranke na kavah želijo umetnosti. “So izjemno veseli, ko je na njihovi kavi risba. Praktično je to postal standard, in tudi letošnja svetovna prvakinja Carmen Clemente je dejala, da dandanes nisi barista brez tega. Risanje na kavo je postala nuja, če želiš biti dober.”

A za pitno in lepo kavo so malce drugačni standardi. “Kava, s katero tekmujemo, se naliva v večjih skodelicah in tudi količine mleka so malce večje. Lovljenje tega ravnovesja med kavo, ki je dobra in lepa, je kar težavno,” opaža Renata.

“Standardi so se precej dvignili. Kava mora biti ne samo dobra, ampak tudi lepa. Na tekmovanju pa mora biti kava tudi dobra, ne samo lepa,”

razlaga.

Kako pripraviti dobro kavo

Renata razlaga, da je pri lepi kavi, s pravilno spenjenim mlekom, nekaj ključnih dejavnikov, ki jih mora upoštevati vsak. “Mleko mora biti vsekakor sveže in hladno, tudi količina je pomembna, da se ustvari pravilen vrtinec, običajno se speni toliko mleka, kot ga potrebuješ za eno skodelico, da ga ostane čim manj.” Mleko pa mora biti tudi polnomastno, saj naredi boljši okus.

Foto: Pexels

Pri kavi pa je pomembno, da ta iz avtomata teče 25 sekund in je je približno 25 mililitrov. Če je kava kisla ali grenka, Renata razlaga, da je po vsej verjetnosti tekla predolgo. Če vas zanima, kako pripraviti dobro turško kavo, pa si lahko preberete naš prispevek o tem.

Za tiste, ki si kavo pripravljate doma, pa Renata pravi, da če si res želite spenjenega mleka, je najbolje kupiti napravo za penjenje mleka. “Na žalost je dobro spenjeno mleko možno le s šobo na kavomatu, ki je namenjena temu. Vse napravice in substituti sicer lahko naredijo nek približek, a za dobro in lepo kavo potrebujete veliko moč. Če si želite lepe kave, je najboljše, da pokličete prijateljico in se odpravite v lokal,” še zaključuje.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close