Lip Art – ko šminka postane umetnost

07. junij 2022

Lip Art – ko šminka postane umetnost

07. junij 2022
Foto: Instagram

Medtem ko je nekaterim težko natančno nanesti šminko, pa drugi iz svojih ustnic ustvarjajo pravi umetnine. 

Ličenje je zares umetnost in čeprav so trenutno zelo popularne predvsem kreacije na nohtih, lahko svojo ustvarjalno in umetniško plat izrazimo tudi prek svojih ustnic. Te so v središču pozornosti predvsem zaradi svojih barv, različnih vzorcev, tisti zares talentirani pa nanje rišejo sadje ali prizore iz kultnih filmov. 

Navdih za mejkap nas pogosto čaka na Instagramu, kjer lahko najdemo številne vizažiste in mojstre ličenja, ki s svojimi nasveti glede izdelkov in tehnik pomagajo, da se lahko tudi sami približamo čudovitemu mejkapu slavnih.

Toda z veliko gotovostjo lahko trdimo, da je “lip art” nekaj, kar ljudem ni lahko dosegljivo, niti z veliko prakse. 

Ryan Kelly, umetnica ličenja iz Marylanda, se je v zadnjih štirih letih ukvarjala in izpopolnjevala z “lip artom”. Na Instagramu ima že več kot 90.000 sledilcev.

Kelly svoje ustnice uporablja kot platno za reproduciranje znanih podob z osupljivo natančnostjo. “Moja tehnika se je razvila. Ko pogledam svoja stara dela, me malo zmrazi,” pravi. Toda napredek je opazen. Kelly se še posebej rada igra s trendi ter z referencami iz pop kulture. 

Eden od zelo znanih prizorov, ki ga je rekonstruirala na svojih ustnicah, je prizor iz Netflixovega filma Birdhouse. Kelly je na ustnice naslikala portret Sandre Bullock z zavezanimi očmi, ozadje pa je megleno. 

Kelly pogosto k umetninam na ustnicah doda tudi umetnine na nohtih in tako videzu doda še dodatno dimenzijo.

Svinčnik za obrvi na ustnicah izgleda super

Morda se sprašujete, zakaj bi svinčnik za obrvi uporabili na ustnicah, toda tudi to je del preizkušanja novih stvari. “Ko sem prvič začela, sem se ure in ure igrala z idejami. Vse je bilo slikano s prosto roko, proces pa je lahko trajal do šest ur,” pravi Kelly. Vse pa se je spremenilo, ko je postala mama. 

Ugotovila je namreč, da bo morala izboljšati čas ličenja, da bo lahko več časa preživela s hčerko. “Videla sem, da je en umetnik ličenja uporabljal papir za prenos – podobno kot tisti, ki ga uporabljajo tetovatorji – in prižgala se je lučka v moji glavi. Všeč mi je, da imam to možnost v dneh, ko nimam veliko časa.”

Kelly začne z risanjem ogromnih ustnic na papir – to ji omogoča, da odmeri proporce in se odloči, kje želi, da bo slika stala. Nato skicira, skenira in reže papir tako, da se risba prilega njenim ustnicam. Natisne ga na tattoo papir in ga prenese na ustnice, nato pa sliko dopolni z ličili.   

Navadna šminka ni dovolj

Pri takšnih umetninah kremaste šminke niso primerne za risanje majhnih detajlov. Te se namreč razlijejo in zbledijo. Najbolj pogosto se za “lip art” uporablja barva za obraz, ki ji dodamo malo vode, paleta pa vsebuje ogromno barv. Barve na ustnice nanesemo z majhnim, tankim čopičem, manjše podrobnosti pa celo z zobotrebcem ali nitjo, utrjeno s pomočjo lepila. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close