Ljubila ga je najbolj na svetu, on pa jo je zavrgel kot smet

20. oktober 2020

Ljubila ga je najbolj na svetu, on pa jo je zavrgel kot smet

20. oktober 2020

Kako žalostno se je končala zgodba o največji operni divi in njeni veliki neizpolnjeni ljubezni, po kateri je hrepenela do zadnjega diha?

Maria Callas se je rodila 2. decembra v New Yorku v družini, ki ji je povzročala samo trpljenje in obup. Starši zanjo niso skrbeli, saj so namesto deklice, pričakovali fanta. Mati jo je pogosto primerjala s starejšo sestro, za katero je menila, da je utelešenje lepote, popolnosti in ženstvenosti.

Malo pozornosti, ki jo je dobila od mame, je bilo kratkotrajno. Maria, ki je tehtala polnih 100 kilogramov, z ogromnim nosom, rokami, nesorazmernimi stegni ter pregostimi obrvmi, je imela vse značilnosti, da bo prava izobčenka. Takrat se nikomur ni niti sanjalo, kakšna zvezda bo postala.

Prvi nastopi in poroka

Prvič je nastopila leta 1942 v grški nacionalni operi kot Puccinijeva Tosca. Izžarevala je eleganco, moč, bila pa je tudi nekoliko arogantna. Od tega nastopa je njen uspeh vedno rastel in nenehno je dobivala nove vloge. Verjetno ni bilo opere na svetu, ki si ne bi želela sodelovanja.

Tako je spoznala Giovannija Battista, 55-letnega poslovneža. Poročila sta se, ko je bilo Marii 24 let. Giovanni jo je spoštoval, občudoval in ji pomagal, da je lahko izkoristila ves svoj potencial. Poskušala sta osvojiti slavno milansko opero La Scalo, a je bila Maria zavrnjena. Kljub temu je še vedno izpopolnjevala svojo tehniko, dokler ni razvila svojega prepoznavnega sloga, ki se ga spominjamo še danes.

Ko Maria sreča Onassisa

Maria Callas je Aristotela Onassisa prvič srečala leta 1959. Čeprav je bila še poročena, se je v grškega milijonarja nesmrtno zaljubila. Kljub njegovi nevljudnosti in aroganci je Maria zapustila moža, Onassis pa svoje družine ni bil pripravljen zapustiti. Mario je videl kot minljivo afero – kot nekoga, ki jo lahko pokliče, kadar ima čas.

Odnos z Onassisom je vplival tudi na njeno kariero. Bila je očarana s svetom glamurja in zabav. Publika in režiserji so opazili, da je njena tehnika petja oslabela, prav tako njena disciplina, zato so ji začeli obračati hrbet. Slepo je verjela, da ji bo Onassis ob teh težkih časih ponudil oporo in da je ne bo zapustil. Motila se je.

Govorilo se je, da mu je rodila sina, ki je umrl dva dni po rojstvu. Govorilo se je, da ne more več opravljati svojih dolžnosti. Ko se je nekoč pred nastopom v zaodrju pripravljala, je zaslišala velik aplavz. Pogledala je ven in opazila, da je na predstavo prišla vdova ameriškega predsednika, Jackie Kennedy. Vse kamere so bile tistega večera usmerjene v mlado vdovo. Razočaranje je bilo še toliko večje, saj je ugotovila, da je to nova Onassisova žena.

Če je v tej zgodbi kaj pravičnega, je Jackie zelo dobro finančno osušila grškega milijonarja. Zdelo se je, da drage muhe Jackie O nimajo meja. Tako je na primer naročila, da naj ji za zajtrk z zasebnim letalom dostavijo najbolj priljubljen kruh, ki so ga pekli v Parizu. Onassis je tolažbo iskal v Marijinem objemu, saj je vedel, da ga bo vedno sprejela z odprtimi rokami.

Nesrečna usoda

23. januarja 1973 je v letalski nesreči umrl Alexander Onassis, Arijev sin. Grk se je zlomil in padel v depresijo. Po Aristotelovi smrti je Maria Callas ostala izolirana od sveta, v svoji pariški hiši.

Zadnje dni življenje je preživela ob gledanju televizije ter jemanju protibolečinskih in uspavalnih tablet. Po odhodu moškega, ki ji je prinesel toliko trpljenja, ni več videla smisla življenja.

22. septembra 1977 se je utrujena Maria zbudila, zajtrkovala v postelji in nato omedlela. Umrla je, še preden je do nje prišel zdravnik. Tako žalostno se je končala zgodba o največji operni divi in njeni veliki neizpolnjeni ljubezni, po kateri je hrepenela do zadnjega diha.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close