Ljubljana gosti modno razstavo z mednarodno zasedbo

15. maj 2023

Ljubljana gosti modno razstavo z mednarodno zasedbo

15. maj 2023
Foto: Instagram @slovenianjewelryweek

V Slovenskem Etnografskem muzeju je do 19. maja na ogled razstava sodobnega nakita v okviru Slovenskega tedna nakita.

Nakit vsak vidi drugače. Nekateri kot modni dodatek ali statusni simbol, spet drugi kot umetniško delo. Do konca tedna lahko zgodbe nakita in vanj ujeto kreativnost, srce in dušo njihovih ustvarjalcev začutite na Slovenskem tednu nakita.

V okviru modnega tedna je v Ateljeju SEM v pritličju muzeja na ogled razstava, ki vključuje več kot 40 slovenskih in mednarodnih oblikovalcev iz 16 držav ter tudi goste z romunskega tedna nakita. V času razstave poteka bogat spremljevalni program z naslovom Druženje z oblikovalci ob petih popoldan, v muzejski trgovini pa so izbrani kosi nakita slovenskih oblikovalcev na voljo za nakup.

Muzyka Joanna (Foto: Zavod SIJAJ)
Huberto (Foto: Zavod SIJAJ)

Kustosi in koordinatorji slovenskega tedna nakita so Dalija Sega, arhitektka Maja Stamenković in Rok Marinšek, koordinatorka razstave v SEM pa je Irena Plešivčnik.

Jana Mršnik (Foto: Zavod SIJAJ)
Martina Obid Mlakar (Foto: Zavod SIJAJ)
Orion Nebula (Foto: Zavod SIJAJ)
Neža Žehelj (Foto: Zavod SIJAJ)

Tema Slovenskega tedna nakita, ki poteka drugo leto zapored, je Sodobna Alkimija – umetnost preoblikovanja, posvečen pa je oblikovalkam in oblikovalcem sodobnega nakita, ki so v svojem poklicu velikokrat nevidni ali prezrti. Dogajanje izpostavlja proces ustvarjanja nakita ter ideje, misli, čustva in navdih ustvarjalcev.

Huberto (Foto: Zavod SIJAJ)

Trajnostno naravnan in kulturno izobraževalni dogodek, ki združuje razstave, tečaje, delavnice, predavanja ter vodenja po razstavah, poteka v 11 slovenskih mestih, to so Ljubljana, Maribor, Izola, Mengeš, Tržič, Ptuj, Postojna, Vrhnika, Slovenj Gradec, Kranj in Bled.

Sodeluje več kot 100 oblikovalk in oblikovalcev, približno polovica jih prihaja iz Slovenije, preostali pa iz 30 držav iz celega sveta.

Orion Nebula (Foto: Zavod SIJAJ)
Jiashi Ying (Foto: Zavod SIJAJ)
Mojca Gazič (Foto: Zavod SIJAJ)
Arijana Gadzijev (Foto: Zavod SIJAJ)

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close