Ljudje razkrivajo, kako so ugotovili, da jih delodajalci izkoriščajo

15. januar 2022

Ljudje razkrivajo, kako so ugotovili, da jih delodajalci izkoriščajo

15. januar 2022
Foto: Pexels

Zelo pomembno je, da opravljamo delo, ki nas veseli in da imamo nadrejene, ki nas spoštujejo. Žal pa nimajo vsi te sreče. Ljudje delijo svoje zgodbe, ko je izkoriščanje na delovnem mestu prestopilo vse meje.

Uporabniki družbenih omrežij so s spletom delili svoje zgodbe, ko so ugotovili, da so njihova delovna mesta in njihovi nadrejeni toksični.

“Medtem ko sem rojevala, me je poklicala šefica in me vprašala, če bom oddala poročilo in ali pridem naslednji dan v službo.”

Stopila sem do šefa in mu sporočila, da načrtujem poroko in medene tedne. Rekel mi je ‘Ne, ne bo šlo’, ker je bil to točno dan izida naše revije, čeprav sem mu povedala šest mesecev vnaprej. Delala sem v prodaji oglasov, tako da je bilo moje delo do izida revije končano.”

Domov sem šel pravočasno in so me vprašali, če imam skrajšani delovni čas. Argument mojega šefa je bil, da če sem lahko šel pravočasno domov, očitno nisem imel dovolj dela in in bi moral vsak dan delati do večera.

“Ko sem vprašala šefa, če gre na kosilo, je rekel, da ne more, ker ne želi, da ga ljudje vidijo na odmoru za kosilo.”

“Ko sem prvič uporabila menstrualno skodelico, sem krvavela skozi hlače. Bila sem dve uri stran od doma, zato mi nihče ni mogel prinesti svežih hlač. Nisem smela oditi domov, ker sem moral oddelati 12-urno izmeno v krvavih hlačah. Bilo je odvratno.

“Moj šef je mislil da je ‘kul’, da me vsak dan kliče po mojem krstnem imen in ne pravem imenu.”

Bila sem noseča in sem delala v Subwayu, moja kolegica je doživela vročinski udar, ker niso želeli popraviti klimatske naprave. Morala sem ji pomagati, ker je omedlela, ležala je na tleh, ljudje iz urgence pa so jo poskušali zbuditi. Šef vmes ni želel zapreti lokala! Namesto, da bi popravil pogoje lokala, je meni, nosečnici, samo rekel ‘Hej super ste to opravili skupaj’.

Ugotovila sem, da nima smisla, ker so v tej trgovini samo ženske smele biti blagajničarke, moški pa so smeli polniti vrečke in pospravljati vozičke.”

Bili smo na teambuildingu podjetja in moj takratni šef je vzel cel kup mamil, mislim, da je bil zjutraj še vedno pod vplivom. Vsi smo se hladili ob bazenu, on pa mi je zaupal, da umira za rakom. Moja sestra je dve leti prej umrla za rakom, zato se mu polna sočutja začela dajati nasvete. Nato pa se je obrnil in samo rekel ‘Hecam se!’. Po enem mesecu sem dala odpoved.”

Med sedenjem na urgenci z dvema majhnima otrokoma in ženo, vsi z gripo in temperaturo 40 stopinj, sem klical v službo, da ne morem priti. Rekli so mi ‘naj za svojo družino naredim, kar mislim, da potrebujem’ in oni bodo ‘naredili, kar mislijo, da potrebujejo, glede moje nadaljnje zaposlitve’.

Generalni direktor na mojem starem delovnem mestu je name pritiskal, naj sprejmem pozicijo menedžerja. Na koncu sem sprejel in postal toliko boljši od njega, da me je kar naprej zalezoval, spremljal na kameri, in ko je dobil priložnost, me je med pandemijo covida odpustil.

“Ko sem poklical svojega šefa, da ne morem priti v službo, ker je moja 4-mesečna hči zbolela, so me odpustili, ker je to ‘zvenelo dramatično’.”

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close