Ljudje v odprtih razmerjih naj bi bili srečnejši!

26. julij 2023

Ljudje v odprtih razmerjih naj bi bili srečnejši!

26. julij 2023
Foto: Instagram @emitaz

Znanstvena raziskava je pokazala, da so ljudje v odprtih razmerjih občutno srečnejši od tistih, ki so v monogamnih razmerjih.

Leta 2017 so znanstveniki z univerze v Michiganu analizirali razmerja 2.100 udeležencev, starejših od 25 let, od katerih jih je bilo približno 1.500 v monogamnih razmerjih, približno 600 pa v predanih nemonogamnih razmerjih.

Glede tega, kako močno ljubijo in kako zadovoljni so, raziskovalci niso ugotovili nobenih razlik med monogamnimi pari in tistimi v odprtih razmerjih.

Foto: Instagram @itsbaefeelings

Vendar je bila stopnja ljubosumja nižja, stopnja zaupanja pa višja med tistimi, ki so bili vpeti v predana odprta razmerja. Tudi raziskava iz leta 2014 je razkrila, da “so starejši odrasli v odprtih razmerjih poročali, da so srečnejši, bolj zdravi in spolno aktivnejši kot splošna populacija podobne starosti in v običajnem razmerju.”

Če želite manj ljubosumja in več zaupanja, ki sta temelj vsakega romantičnega razmerja, je videti, da je odpiranje vašega razmerja prava pot!

Kaj si torej mislimo o teh rezultatih?

Novinarka Rebecca Jane Stones, ki je v razmerju s poligamnim moškim, pravi, da rezultati niso presenetljivi. “Po mojem mnenju je zelo smiselno, da so ljudje v odprtih razmerjih na splošno bolj srečni. Zakaj? Razlog je očiten: Pogosteje seksajo, in to se šalim le na pol. Ljudje se zaradi seksa res počutijo zelo srečni in to dokazuje tudi biokemija.”

Foto: Instagram @itsbaefeelings

Drugi razlog pa je po njenem mnenju še pomembnejši, in sicer, da se ljudje v odprtih razmerjih več pogovarjajo. “Ko se srečuješ in spiš z več ljudmi in si o tem odprt, samo odprtost ni dovolj. Vsakodnevno se morate pogovarjati o tem, kako se počutite vi in kako se počutijo oni,” je dejala za spletno stran YourTango.

Odprto razmerje zahteva veliko dela, zato preprosto ni prostora, da bi kdo premišljeval o svojem nezadovoljstvu ali nesreči. Da bi bilo odprto razmerje uspešno, morata imeti osebi v njem izjemno dobre komunikacijske spretnosti.

Foto: Instagram @itsbaefeelings

“Ko ste v monogamnem razmerju, je lahko enostavno zadržati stvari zase, odlagati težke pogovore, ‘dokler ne pride pravi trenutek’. Ko ta trenutek nikoli ne pride, se prikrade nesreča,” opozarja Rebecca.

Študija je tudi pokazala, da ljudje v odprtih razmerjih čutijo več ljubezni in zaupanja do svojega primarnega partnerja kot do svojega sekundarnega partnerja. Vendar si je treba zapomniti naslednje: Ni vsaka odprta zveza poliamorna zveza.

V poliamornih razmerjih ljudje, ki so v njih, na ljubezen ne gledajo kot na nekaj, kar se izteče. Njena zaloga je neskončna. Zato ne tehtajo in ustrezno merijo svoje ljubezni med partnerji, temveč te partnerje preprosto ljubijo drugače.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close