Lokal v Zagrebu posebej zaračunava sedenje ob grelniku na terasi

24. oktober 2022

Lokal v Zagrebu posebej zaračunava sedenje ob grelniku na terasi

24. oktober 2022
Fotografija je simbolična. (Foto: Profimedia)

Hrvaški mediji poročajo, da lastnik nekega lokala v središču Zagreba dodatno zaračunava za sedenje na terasi ob grelniku. Koliko to stane gosta?

Lastnik zagrebškega lokala se je odločil, da se bo visokim računom za elektriko izognil tako, da bo posedanje pod grelniki gostom dodatno zaračunal.

Tako mora vsak, ki kavo naroči na terasi pod grelnikom, plačati 14 kun, za “navadno” pa 12 kun. Kdor torej želi sedeti na terasi s prižganim grelcem, ga bo to stalo 2 kuni, kar je približno 30 evrskih centov.

“Mislim, da so grelniki pozimi zunaj luksuz. Notranjega prostora imamo dovolj, če bo kdo res želel biti zunaj na svežem zraku, mu bomo prižgali grelce, a ta del stroška preprosto moramo prevaliti na končnega uporabnika,” je za hrvaški RTL razložil lastnik lokala, Ivan Orešković.

Za to potezo se je odločil zaradi povišanih cen električne energije – ti so mu po njegovih besedah narasli za kar 200 odstotkov. “Povprečen gost zunaj sedi 30 minut. Še lani me je to stalo pet centov, danes pa 20 centov,” je dodal.

Foto: Profimedia

Ne razmišljajo vsi tako

Nekateri zagrebški gostinci se strinjajo z Oreškovićem, mnogi pa ne. Lastnik neke zagrebške restavracije je dejal, da ne morejo na takšen način dvigovati cen, da pa razume “vsakega kolega, ki to počne.”

Ivan Tadić, sekretar Združenja zagrebških gostincev, je ob tem sporočil, da je “od odločitve podjetnika odvisno, ali bo za to zaračunal 2,5 kune ali pa 50 kun”. Dodaja, da je “prepričan, da podjetniki upoštevajo zneske, ki jih lahko plačajo naši državljani.”

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close