Znanost razkriva: mačke prepoznajo svoje ime in ime svojega lastnika!

24. april 2022

Znanost razkriva: mačke prepoznajo svoje ime in ime svojega lastnika!

24. april 2022
Foto: Unsplash

Japonski raziskovalci so preučevali 48 mačk, ki so sobivale še z vsaj dvema domačima ljubljenčkoma in odkrili, da prepoznajo imena vseh domačih.

Mački med domačimi ljubljenčki veljajo za bolj hladne in sebične živali, a japonska raziskava je pokazala, da temu ni ravno tako. Ugotovili so, da si mačke zapomnijo svoje ime, imena svojih prijateljev in tudi lastnikovo ime.

Japonski raziskovalci so opazovali 48 mačk, ki so živele z vsaj še dvema ljubljenčkoma, bodisi v domačem gospodinjstvu ali v mačji kavarni. Vsaka mačka je poslušala posnetek svojega lastnika, ki kliče mačko, s katero živi. Po snemanju so mački pokazali sliko mačke, bodisi naključne mačke ali pa mačke iz njihovega gospodinjstva.

Kar 19 mačk je dolgo strmelo v sliko tiste mačke, ki ji ni pripadalo poklicano ime, kar pa je običajna reakcija, ko je žival presenečena. Raziskovalci so mačkam pokazali tudi sliko lastnika, ali sliko njih samih, ko so bile poklicane.

Foto: Pexels

Čeprav je imelo 26 mačk na sploh malce slabše rezultate, so mačke, ki živijo z večjo družino, dlje strmele v fotografije, ki se niso ujemale s poklicanimi imeni.

Avtorji študije v Kjotu so povedali, da rezultati kažejo, da mačke poznajo imena druga druge in potencialno tudi imena lastnikov.

“Mislimo, da pri mačkah to vlogo igra konkurenca, saj bo dobila hrano, ko lastnik pokliče njeno ime in ne, ko pokliče drugo mačko,” so razložili raziskovalci. In ker mačke ne tekmujejo z ljudmi za hrano, imajo manj razloga, da si zapomnijo še njihovo ime.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close