“Mama je z mano prekinila stike”

07. februar 2022

“Mama je z mano prekinila stike”

07. februar 2022
Foto: Unsplash

Običajno so otroci tisti, ki prekinejo stike s svojimi starši. Ko pa je starš tisti, ki se odloči, da ne želi več govoriti s svojim otrokom, je to lahko zelo boleče.

Odnosi med otroci in starši so zelo globoki in kompleksni, zato so nastale situacije za vpletene lahko zelo boleče. O otrocih, ki prekinejo stike s svojimi starši, smo že govorili. Redkeje pa se zgodi, da so starši tisti, ki s svojimi otroci ne želijo biti več v kontaktu. 

Uporabnica Starševskega čveka se je obrnila na forum po pomoč, saj jo je mama začela ignorirati, potem ko se je odselila na svoje. “Ko sem jo seznanila z selitvijo, me je dala na ignor, ko sem se odselila, je z mano prekinila vse stike. Klice mi zavrača, prav tako maile in pisma. Ko sem jo čakala pred blokom, se je enostavno obrnila stran in šla v drugo smer. Niti pogovorili se nisva, samo vse stike z mano je pretrgala,” je zapisala.

A pred tem je razložila, da ima njena mama že zgodovino težavnega obnašanja. “Pokojni oče mi je zapustil malo premoženje, kar mi je zmanjkalo, pa je primaknila babica in tako sem postala ponosna lastnica majhnega stanovanja. O tem sem sanjala odkar je umrl oče. Moja mama je po njegovi smrti postala prav bolestno obsedena z nadzorom. Na nek način jo poskušam razumeti, a me vseeno ubija. Najhuje mi je bilo, ker doma nisem imela več nobene zasebnosti. Prisluškovala je mojim pogovorom, vse živo zasliševala moje prijatelje, najhuje pa mi je bilo, ker mi je stikala po osebnih stvareh. Obrnila mi je vse omare, predale, torbico,” je opisala njeno obnašanje.  

Tako kot vsakega otroka, pa jo je materina odločitev prizadela.  

Foto: Pexels

“Tvoja mama potrebuje zdravnika” 

Mnogi uporabniki so avtorico opozorili, da obnašanje njene mame ni običajno. “Zdi se mi, da tvoja mama potrebuje zdravnika. Tako obnašanje ni pripisati mentalno zdravemu človeku,” je napisala ena izmed uporabnic. 

Njeno predvidevanje, pa ni tako daleč od resnice. Peg Streep, avtorica mnogih knjig o hčerah neljubečih mater, med drugim Hčerinski detoks: prebolevanje neljubeče matere, razlaga, da je obsedenost z nadzorom eden izmed mnogih znakov narcistične mame. “Narcistične mame in mame, ki so obsedene z nadzorom, vidijo svoje hčerke kot podaljšek sebe in ne kot ločeno avtonomno bitje. Količina njihove skrbi za hči, pozornosti, ki jo bodo dale – in ne govorim o ljubezni –, je odvisna od hčerinega doseganja materinih pričakovanj,” je razložila za Psychology Today. 

Narcistične matere sva svoja pričakovanja projecirajo na svoje hčerke in ne priznajo dejstva, da imajo njihove hčere svoja življenja in potrebe. “Za zunanji svet so te matere zelo urejene, sposobne in pogosto uspešne, a v resnici globoko nesamozavestne,” pravi Peg in razlaga, da zato od svojih hčerk nato zahtevajo popolnost in predanost. 

Narcizem ali obsedenost z nadzorom? 

Pri takih materah je pravzaprav včasih težko ugotoviti, za kaj točno gre, saj se narcizem in obsedenost z nadzorom prepletata. Včasih so narcistične mame nadzirajoče, včasih jim je vseeno. In obratno.  

Mame z narcistično osebnostno motnjo si želijo vedno biti v središču pozornosti. “O ravnanju s svojimi otroci sploh ne razmišljajo in ne vemo ravno, kaj njihovo obnašanje poganja,” pravi in dodaja, da če jih obnašanje njihovih otrok ne zadovolji, jih osamijo in ignorirajo. “Te matere se pogosto igrajo s čustvi svojih otrok in z njimi manipulirajo, zato, da ostane vsa pozornost na njih samih.” 

Ignoriranje svojega otroka je način, s katerim mama dobi želeno pozornost, saj se otrok tako neprestano ukvarja s tem, da kako popraviti to, da ga mama ignorira.  

Avtor: Unsplash

Posledice toksične matere 

Tako kot vsak toksičen način starševstva, pa pustijo tudi narcistične mame na svojih hčerah posledice. “Otroci, katerih potrebe niso zadovoljene v otroštvu, so pogosto nesamozavestni, ko odrastejo. Celo življenje v drugih iščejo odobravanje in ljubezen v drugih, istočasno pa so zelo občutljivi na kakršnekoli zavrnitve,” razlaga Peg o posledicah. 

Ti otroci imajo pogosto tudi težave s svojimi čustvi in njihovim nadziranjem, saj se od svojih mater tega ne naučijo. Ker so njihove mame sebične, ti otroci v odraslosti pogosto ne vedo, česa si sami sploh želijo in kdo so. “Prav tako imajo uničeno idejo o ljubezni. Ti ljudje mislijo, da je ljubezen vedno pogojena z ustrezanjem želja njihovega partnerja. Saj ljudje pogosto iščemo tip razmerij, ki so nam poznana.” 

Avtorica Peg Streep pri takih materah predlaga prekinitev stikov in distanciranje od toksičnega odnosa, ki ga narcistične mame razvijajo z otroki. Vsekakor je to za otroka težko, saj si mati ljubezni in pozornosti še vedno želi. A v tem primeru je naši uporabnici mama ravno najtežji korak olajšala, saj ji tako daje možnost, da živi svoje življenje in se znebi njenega vpliva.  

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close