Znanost razkriva, da imajo največjo povezanost mame in hčere

12. maj 2022

Znanost razkriva, da imajo največjo povezanost mame in hčere

12. maj 2022
Foto: Unsplash

Hčere in matere imajo znanstveno dokazano najmočnejšo in nezlomljivo vez. Nihče vas ne razume bolje, kot mama, pravijo.

Mama je tista, ki je bila ob vas, ko ste shodili, ko ste odrasli v žensko in morda celo takrat, kako ste sami vstopili v materinstvo. Tudi v času najstništva je vajina vez prestala veliko preizkušnjo in se razvila v medsebojno razumevanje in spoštovanje.

Znanstveniki pravijo, da je ta vez najmočnejša. V študiji, ki je poskušala ugotoviti, zakaj se depresija in druge vedenjske motnje običajno prenašajo z matere na hčer, so raziskovalci z magnetno resonanco slikali 35 zdravih družin in ugotovili, da imajo matere in hčere podobno anatomijo delov možganov, ki so odgovorni za regulacijo čustev.

Foto: Unsplash

“Ta povezava je močnejša od povezave matere in sina, očeta in hčerke ter očeta in sina,” so raziskovalci povedali za The Journal of Neuroscience. To pomeni, da se bodo ženske s svojimi materami razumele in se čustveno povezovale veliko bolje kot z drugimi in obratno – matere se bodo bolj povezale s hčerkami.

Ko boste naslednjič imeli slab dan in boste potrebovali nekoga, ki vas razume, torej pokličite mamo. Znanstveniki predlagajo, da se ji tudi odprete, saj vas po vsej verjetnosti razume bolje kot si mislite.

“Šalimo se okoli tega, da se trmoglavost ali organiziranost dedujeta – vendar tega še nikoli nismo videli v omrežjih človeških možganov,” je dejal vodja študije Fumiko Hoeft z Univerze v Kaliforniji. “Ta raziskava je bila dokaz tega vpliva.”

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close