Marilyn Monroe: Bila je vse prej kot neumna blondinka!

29. oktober 2019

Marilyn Monroe: Bila je vse prej kot neumna blondinka!

29. oktober 2019

Najbolj znana blondinka v zgodovini je bila rojena 1. junija 1926 v Los Angelesu kot Norma Jeane Mortenson.

Umrla je stara samo 36 let, njena nenadna smrt in kratko življenje pa še danes vznemirjata. Veliko je podrobnosti in zanimivih informacij v zvezi s to igralko, ki širši javnosti niso znane.

Malo ljudi tako ve, da je Marilyn delala v tovarni z vojaškimi letali. Bilo je leta 1944, ko še nihče ni vedel, kdo je Norma Jeane, iz tega obdobja pa obstajajo celo fotografija igralke.

https://www.instagram.com/p/Bw0HtMDFHLB/

V otroštvu igralka ni imela priložnosti za izobraževanje, zato je kasneje postala prava ljubiteljica knjig. V njeni domači knjižnici je bilo več kot 400 knjig, med njimi pa so bila ZF dela, kot tudi strokovna literatura. Legendarna blondinka je v nekem intervjuju povedala, da sta njena najljubša avtorja Hemingway in Flaubert.

https://www.instagram.com/p/Bhzs3oDnTo2/

Na nekem snemanju jo je režiser zalotil ob prebiranju knjige Pisma mlademu pesniku in vprašal, zakaj se je odločila prav za to knjigo. »Ko nimam česa početi, grem v knjigarno in na slepo odpiram knjige, dokler ne naletim na stran ali odlomek, ki mi je všeč in kupim knjigo. Je to narobe?« ga je vprašala.

Marilyn ni bila nikoli zadovoljna z vlogami, ki jih je dobivala, zato je redno hodila na ure igranja. Legendarni igralec in režiser Lee Strasberg je ob priložnosti dejal, da sta bila njegova najboljša učenca prav Marilyn in Marlon Brando, saj sta bila edina, ki sta se lahko čisto poglobila v like.

https://www.instagram.com/p/But4SLaDE0f/

Le redki vedo, da je bila Marilyn prava borka za enakopravnost. »To, kar si resnično želim je, da svet potrebuje pravi občutek enakosti. Vsi, zvezdniki, delavci, temnopolti, Židje in Arabci. Vsi smo bratje in sestre. Prosim, ne smejte se mi. Želim, da zaključim ta intervju s tem, kaj resnično verjamem,« je nekoč dejala.

Mnogi biografi pravijo, da je podoba, s katero je Marilyn osvojila svet bil najhujši prav zanjo, saj je postala talec svoje podobe.

Zaključimo pa z mogoče največjim mitom, da je bila neumna, drugi je ta, da je bila krhka, tretji pa, da ni znala igrati.

Bila je daleč od neumnice, čeprav uradne izobrazbe ni imela in je bila na to zelo občutljiva. Bila pa je zelo pametna in močna ženska. Preprosto, morala je biti eno in drugo, da je lahko premagala sistem, ki je vladal v Hollywoodu v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

https://www.instagram.com/p/BPnV1M_hABl/

»Bila je zelo duhovita. Neumna blondinka je bila samo vloga, saj je bila igralka! Tako dobra igralka, da še danes nihče ne verjame, da je bila kar koli drugega, kot to, kar je upodabljala na ekranu,« je zapisal en izmed biografov. S to trditvijo lahko povežemo stavek iz filma Moški imajo raje plavolaske, v katerem je njen lik Lorelal Lee dejala: »Lahko sem pametna, kadar koli želim, vendar moškim to ni všeč.«

Se strinjate?

Foto: Instagram

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close