Marko Potrč razočaran: Dovolj je bilo!

18. avgust 2020

Marko Potrč razočaran: Dovolj je bilo!

18. avgust 2020

Priljubljeni TV voditelj je na svojem Facebookovem profilu zapisal iskreno razmišljanje o novem korona virusu in nastali situaciji.

Njegov zapis je požel ogromno komentarjev, pravi pa, da je sporočilo namenjeno vsem, ki želijo z argumenti govoriti o koroni:

“KORONA:

PROSIM, DOVOLJ JE BILO ZAPIRANJA IN KARANTEN.

LAHKO PROSIM POSKRBIMO ZA RIZIČNE SKUPINE, NAM PA PUSTITE PRAVICO DO NORMALNEGA ŽIVLJENJA?

Na začetku naj jasno povem, da politično ali kakorkoli drugače nisem opredeljen in resnično nimam namena kogarkoli napadati. Nikomur ne želim slabega. Popolnoma vseeno mi je, kdo je levo, kdo je desno. Moja mnenja temeljijo na podatkih iz statistik NJIZ, mnenju tujih, mednarodno priznanih strokovnjakov, predvsem pa so posledica pogovorov s strokovnjaki iz Slovenije, ki so pristali na pogovor z mano. Na štiri oči. Ker na žalost živimo v času velikih pritiskov, ko se morajo strokovnjaki bati svoje mnenje povedati na glas. Z njimi sem se sestal, ker sem želel dobiti objektivne in verodostojne odgovore ter pojasnila. Brez raznih pritiskov. Želel sem dobiti odgovore na vprašanja, za katera sem pričakoval, da jih bodo v vsem tem času zastavili mediji oz. novinarji, pa tega nisem dočakal.

Torej tako rečeno »z levo roko« ga odpravi velika, res velika večina.

Večamo pa število testov, da povečamo število okuženih na papirju. In s temi številkami okuženih nato dobesedno strašimo ljudi ter z njimi celo utemeljujemo nove ukrepe, ki občutno vplivajo na našo svobodo, na mnoge druge pravice ter tudi na ekonomijo, od katere pa smo odvisni.

Jaz na to gledam tako; okužb je lahko kolikor želite, lahko tudi milijon, a če povečanemu številu okužb posledično ne sledi vsaj dvig na intenzivni negi, če že ne umrlih izključno zaradi tega virusa, je podatek o okuženih namenjen samo širjenju strahu. Razumeti morate, da se s tem ne moremo sprijazniti. Ker gre za naša življenja. Ta so prizadeta. A ne zaradi virusa, temveč zaradi vsega, kar se gradi okoli njega. Naj gre za to, da ljudje dejansko umirajo, ker je zdravstvo, ki ga financiramo, zdaj na voljo skorajda samo za ta virus, naj gre za to, ker se nas zapira kot živali, naj gre za to, da moramo nositi maske ali pa za finančno stanje mnogih gospodinjstev. Skratka teža posledic vseh ukrepov krepko prekaša dejansko nevarnost ter posledice samega virusa«

Nekaj kritike je namenil tudi medijskemu poročanju.

“Mediji, vsaj večina (na srečo ne vsi), vam sporočam sledeče: razočaran sem. Razočaran, kako nekritično ter brez raziskovalnega novinarskega pristopa širite paniko. Brez enega omembe vrednega soočenja za in proti. S svojim načinom pri ljudeh povzročate prave psihoze. Dejansko se mi zdi, da je včasih politika celo pod pritiskom in sprejme kakšne odločitve zaradi vas in vašega načina poročanja. Zamerim vam, ker ste dobesedno ugrabili besedo OKUŽEN. Komunicirate jo tako, kot da je OKUŽEN ENAKO MRTEV. To se mi zdi nedopustno. Ker velika, zelo velika večina ta virus odpravi z levo roko.

In to je to, kar res na srce polagam vsem odgovornim; prikazovanje apokalipse v nečem, kar se je izkazalo, da ne odstopa od tega, kar že poznamo, ni prav.

Povedano drugače; ne vzemite nam življenja, otrokom pa ne otroštva. Z vsem tem naštetim se kot starš enostavno ne bi nikoli sprijaznil. Zaradi nečesa, kar nas ne ogroža nič bolj kot veliko drugih stvari, ki jih poznamo že od nekdaj, zagotovo ne.

Če pa bi dejansko prišel smrtonosni virus, ki bi resno ogrožal recimo vsaj 5% povprečnega prebivalstva, torej ne zgolj najbolj ranljivih skupin, pa verjemite, da starši sami ne bi spustili otrok iz naših domov.

Namesto tega predlagam, da naredimo vse, da zaščitimo ranljive skupine. Predvsem domove za ostarele. Brezpogojno se strinjam, da k babici v dom pridem na obisk v popolni zaščitni obleki, če boste tako rekli. Ker tam to ima smisel. Pa tudi maske lahko nosijo ljudje, ki to želijo. Ki se bodo tako počutili bolj varne. Nimam nič proti temu. Sicer pa ne pričakujte, da bomo vsi zaradi tega virusa, ki nas življenjsko ne ogroža, prenehali živeti.

Ker ne bomo.

Hvala. In res vse dobro vsem.”

Celoten zapis si lahko preberete TUKAJ.

Foto: Facebook

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close