Bi morali uporabljati tudi masko za zadnjico?

22. marec 2023

Bi morali uporabljati tudi masko za zadnjico?

22. marec 2023
Foto: Profimedia

Negovalna rutina za zadnjico ni nič nenavadnega, če pomislite na to, da tesna oblačila in znojenje, povečana telesna masa ter kombinacija olj, odmrle kože in umazanije povzročajo mašenje por, razdraženo in pordelo kožo ter akne.

Pomlad je popoln čas za pripravo telesa na poletje in kopalke. V lepotno rutino in nego kože so se tako vrinile tudi maske, ki skrbijo, da je koža na vaši zadnjici enako čista in zdrava kot na vašem obrazu.

Ali maske za zadnjico resnično nudijo dovolj koristi, da se jih splača dodati v nakupovalno košarico in vašo negovalno rutino, ali gre zgolj za enega izmed marketinških trikov?

Foto: Pexels

Maske za zadnjico so na voljo v različnih oblikah, od past do krem in lističev. Uporaba in prodaja mask v lističih za vse dele telesa je v porastu, zato ni presenetljivo, da je ta oblika mask dosegla tudi segment nege za zadnjico.

“Maske za zadnjico se lahko uporabljajo na različne načine, odvisno od vrste sestavin, ki jih vsebujejo, vključno s specifičnimi sestavinami za akne, vlažilci in pilingi. Zaradi tega se v resnici ne razlikujejo toliko od mask, namenjenih uporabi na obrazu. Namenjene so specifičnim kožnim težavam na zadnjici.” pojasnjuje Jodi LoGerfo, doktorica zdravstvene nege in medicinska sestra za družinsko medicino in dermatologijo.

Foto: Instagram @bawdybeauty

Koža na zadnjici je debelejša kot na obrazu in je posledično manj nagnjena k draženju, a eden izmed delov telesa, kjer se pogosto pojavljajo akne. Po besedah Jodi se težav s kožo na zadnjici veliko ljudi loteva napačno ali pa sploh ne, zato dobijo občutek, da je težave težje odpraviti. Še vedno velja, da v kolikor težav s kožo ne odpravite z izdelki, ki se lahko kupijo v prosti prodaji, potem zahtevajo strokovno dermatološko zdravljenje.

Kakšne so prednosti mask za zadnjico?

Na srečo obstaja za naslednja običajna stanja kože zadnjice nešteto sodobnih načinov zdravljenja in sestavin, ki lahko naredijo čudeže.

Folikulitis

Ena izmed najpogostejših bolezni, ki prizadane področje zadnjice, je folikulitis, pri čemer gre za vnetje površinskega ali globokega dela lasnega mešička. Vnetje lahko povzroči mozolje, papule in/ali pustule na koži zadnjice. “Če je bolezen blaga in ima le nekaj pegic, lahko pomaga uporaba maske za akne na zadnjici,” pravi Jodie. Poiščite sestavine, kot je benzoil peroksid, ki lahko pomaga uničiti bakterije in nadzorujejo odvečno maščobo. Maske s salicilno kislino lahko pomagajo odmašiti zamašene pore in zavirajo nove izbruhe, azelainska kislina pomaga ohranjati čiste pore, glikolna in mlečna kislina pa odstranjujeta odmrle kožne celice, ki lahko zamašijo pore, in pomirjata vneto kožo.

Keratosis Pilaris

Po besedah dermatologa dr. Dana Belkina se lahko Keratoza pilaris pogosto pojavi na področju zadnjice. Keratoza pilaris je genetska oblika dermatitisa, ki nastane zaradi zamašitve lasnih mešičkov in se kaže v obliki grobega suhega madeža na koži in drobnih izboklin. Čeprav niso boleče ali srbeče, jih ljudje pogosto prebadajo, kar lahko privede do brazgotinjenja in okužbe. Izberite masko za zadnjico, ki vsebuje salicilno kislina, sečnino in alfa-hidroksi kisline za luščenje kože, vlaženje tr ublažitev hrapavosti.

Atopijski dermatitis

Pri atopijskem dermatitis gre kronično srbeče vnetno stanje kože, povezano s povišano ravnijo imunoglobulina E (IgE) v krvi. Gensko pogojena bolezen se kaže kot suha koža, močno srbenje, rdeče in vnete papule ter mehurčki z občasnimi izcedki in krastami. Če imate težave z ekcemi obiščite dermalogoga, znake bolezni pa si vseeno lahko olajšate z maskami, ki vsebujejo vazalin in ceramide za preprečitev izušitvije kože. “Atopični koži primanjkuje lipidov v zgornji plasti povrhnjice, zato so sestavine, kot so ceramidi, še posebej koristne,” pravi Jodie LoGerfo. Druge sestavine, ki lahko koristijo so še aloja, glicerin, hialuronska kislina, karitejevo maslo, vitamin E in niacinamid.

Celulit

“Celulit je posledica herniacije podkožnega maščevja znotraj vlaken vezivnega tkiva kože, kar povzroča značilne vdolbinice in daje koži teksturo pomarančne lupine,” pojasnjuje Jodie. Pri celulitu žal maske niso rešitev za drastično izboljšanje, lahko pa poskrbijo za vlaženje kože, kar ustvari bolj gladek in sijoč videz, čeprav začasen. Maske s kofeinom kožo napnejo za manj opažen videz kožnih vdolbinic, retinoidi zgostijo vrhnjo plast kožnih celic, vitamin C pa pomaga aktivirati proizvodnjo kolagena za bolj črvst videz kože.

Kako uporabljati masko za zadnjico?

Tako kot pri vsakem tretmaju za nego kože, vam lahko neustrezna nega ali sestavine bolj škodijo kot koristijo. Uporabi mask za zadnjico se izognite, če imate aktivne izbruhe aken, okužbe kože, luskavico, ekcem z izcedki ali krastami ali okužbo s herpesom, pa tudi pri vseh drugih kožnih boleznih, zaradi katerih je vaša koža razpokana ali razdražena.

Pred uporabo maske kožo dobro očistite. Masko v lističih nanesite na kožo, najlažje v ležečem položaju, in jo pustite delovati toliko časa, kot piše v navodili. Ne pozabite, za prav učinke morate tretmaje z maskami uporabljati daljša časa in redno, 1-2 krat tedensko.

Lepa zadnjica je sicer adut na katerega stavijo mnoge zvezdnice, med njimi tudi Jennifer Lopez. Igralka in pevka, ki je izredno ponosna na svoje obline, je lansko leto lansirala balzam za učvrstitev zadnjice v omejeni izdaji.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close