Materiali, na katere prisegajo modne poznavalke

25. april 2019

Materiali, na katere prisegajo modne poznavalke

25. april 2019

Modni trendi se iz sezone v sezono spreminjajo, toda nekatere smernice sploh niso več smernice, ampak sčasoma postanejo kar trdno uveljavljena klasika.

Tako je tudi letošnjo pomlad, saj smo na modnih pistah za pomlad 2019 ponovno lahko videli trendovske materiale, iz katerih so denimo izdelana plise krila, ‘večni’ boucle ali po domače ‘bukle’, ki ga je uveljavila Coco Chanel, tu pa sta še lan in bombaž, nepogrešljiva za izdelavo lahkotnih poletnih oblačil.

Barve in vzorci

Tkanine med uporabnike prihajajo v različnih barvah, od osnovnih barvnih tonov, ki so nosljivi ob vsaki priložnosti, taki so denimo nevtralni odtenki (bež, bela, kožna in krem barva) ter večni pasteli, ki so med nami vsako pomlad, do bolj vpadljivih in živih barv. In le kaj bi tkanine ter mi končni uporabniki brez nepogrešljivih vzorcev, ki so del modne sestavljanke prav vsako sezono, tudi letošnjo. Od zapeljivih živalskih potiskov in romantičnih cvetličnih vzorcev do avantgardne grafike. No, to pomlad bodo prevladovali predvsem prvo- in drugo omenjeni.

Materiali za vsak dan

Mnoge med nami se odpravijo po trendovske kose v svoje najljubše trgovine, druge pa imajo več znanja, veščin in so ljubiteljice doma izdelanih oblačil. Moramo priznati, da jim to mojstrstvo nemalo zavidamo, saj ni od muh ustvariti kos oblačila s pomočjo lastnih zamisli in spretnih rok. Vse materiale in vzorce, ki so letos v modi, bomo našle v Svetu metraže. Če iščete primeren material za izdelavo oblačil, šiviljske potrebščine in dodatke za delo, ali pa pribor in material za pletenje, tkanine in dodatke za izdelavo otroških oblačil, majhnih in drobnih predmetov (okrasnih ali uporabnih), ki jim pravimo pozamenterija, vse lahko zdaj najdete na enem samem mestu!

Že za manj poučene, ki ne znamo prišiti drugega, kot gumbov (tudi te se tako kot zadrge in ostalo dobi v Svetu metraže po vsaki potrebi in želji, vseh velikosti ali vrst), je raziskovanje sveta tkanin prava pustolovščina. Če začnemo kar pri osnovah, najbolj vsestranska tkanina ali material je zagotovo bombaž. Bombažna tkanina je zaradi dobre vpojnosti in zračnosti je zelo prijetna za nošenje.

V segmentu oblačil jo lahko uporabimo za izdelavo oblek, kril, jaken ali kostimov. V Svetu metraže lahko izberemo številne različice, tudi take z žakard motivom. Za vsakdanje nošenje je priljubljena tkanina tudi poplin, to je tanjša bombažna tkanina s širokim področjem uporabe, ki jo lahko izberemo v elastični ali neelastični različici. Iz poplina lahko ukrojimo sedaj tako trendi tunike kot tudi srajce različnih krojev, ženske obleke in krila, udobna otroška oblačila, posteljno perilo, okrasne blazine, darilne vrečke in podobno.

Vsako pomlad smo priča tudi vrnitvi kril iz tila. Kaj je že til? Tanka mrežasta tkanina, ki se najpogosteje uporablja za izdelavo ‘tutu’ oziroma baletnih kril(c). Til lahko uporabimo tudi za šivanje svečanih oblačil, tančic, dekliških oblek in za modne dodatke ter dekorativo. Primeren je za izdelavo podkril, če želimo pridobiti volumen.

Lan, ramija in viskoza so ljubljenci toplih dni

Lan in ramija uživata med modnimi poznavalci velik ugled zaradi svojega naravnega videza, otipa in lastnosti. V primerjavi z bombažnimi tkaninami so lanena vlakna močnejša in se ponašajo z lepšim leskom, vendar pa se zaradi togosti vlaken tkanina značilno ‘mečka’. Vse naštete tkanine se uporabljajo za širok nabor oblačil, predvsem za izdelavo poletne garderobe, za lahkotne in zračne srajce, hlače, kostime, obleke, pa tudi za dekorativne namene.

Viskoza je nekje vmes med eleganco in vsakodnevno uporabnostjo. Je prijetno mehka, gladka, tanka in ima zelo lep padec. Zaradi hladnosti je zelo priljubljena poleti. Viskozne tkanine se lahko uporabljajo tudi za izdelavo poslovnih in elegantnih kostimov, oblek ter hlač, a le, če je viskoza mešana denimo s poliestrom. Na sploh so vse tanjše tkanine uporabne za izdelavo poletnih oblek, srajc, vratnih rut, šalov. Nikar ne pozabimo, da je prav viskoza idealna za široke hlače, ki so že nekaj sezon nadvse modne. Viskozni jersey pa se največkrat uporablja za majice, tunike, pajkice, obleke, pletene jopice, rute, šale, pajace, široke hlače, krila itd.

Materiali za elegantna in poslovna oblačila

Najbolj elegantna izbira za večerna oblačila je nedvomno svila. V Svetu metraže imajo v ponudbi več vrst svil: saten, šifon, šantung in buret. Svila se uporablja zlasti za svečana oblačila, poročne in maturantske obleke, poletne kostime, tunike, obleke, spodnje perilo, halje, kravate, šale ipd. Tkanina je občutljiva na pranje, priporočeno je čiščenje v čistilnici.

Taft je prečudovit material za balonasta krila in obleke, saj je srednje težka, toga, gosta tkanina, rahlo kovinskega sijaja in zmečkanega videza, ki jo odlikuje preprosto vzdrževanje. Material je zaradi togosti primeren za oblačila, ki obdržijo obliko. Iz tafta lahko sešijemo tudi brezrokavnike, jakne, ogrinjala, kravate ter še kaj.

Tudi čipke se v veliki meri uporabljajo za svečana oblačila, vse pogosteje se pojavljajo celo v vsakdanji modi, samostojno ali v kombinaciji z različnimi materiali. Elastične čipke se npr. pogosto uporabljajo za majice in ostala oprijeta oblačila ter za spodnje perilo. V čipko se lahko sicer oblečemo ter z njo zapeljujemo, a uporabimo jo lahko prav tako kot dodatek oziroma z njo okrasimo dom.

Materiali za šport in prosti čas

V toplih dneh nas blagodejni sončni žarki hitro zvabijo k športnim dejavnostim na prosto ali vsaj na potep v naravo. Tudi za tovrstne potrebe je Svet metraže najbolj pravo mesto! V njihovi ponudbi je namreč med drugim tudi lycra, obojestransko elastično, gladko in udobno pletivo, ki se najpogosteje uporablja za športna oblačila, drese, kostume, pajkice, majice, kopalke, ter na splošno za izdelavo vseh oblačil, ki morajo biti tesno oprijeta in elastična.

V to kategorijo bi lahko sodila tudi prevešanka, pletivo, ki je na pravi strani gladko, na notranji strani pa ima kratke vozličke, ki so lahko kosmateni. Tanjše prevešanke so primerne za poletna oblačila, kosmatene pa za hladnejše mesece. Prevešanka je mehka in udobna, zato se uporablja predvsem za različna športna oblačila in oblačila za prosti čas, trenirke, hlače, jopice, puloverje, halje in podobno.
V tem segmentu igra pomembno vlogo tudi bombažni jersey, ki ga odlikuje elastičnost, hkrati pa je prijeten na otip. V Svetu metraže ga dobite tudi potiskanega z različnimi vzorci. Bombažni jersey je primeren za kape, trakove, hlače, majčke, tunike …

Se vam je zahotelo ustvariti karkoli iz večno modnega jeansa, brez katerega si sodobnega življenja sploh predstavljati ne moremo? Tudi ta močnejši bombažni material v značilni keper vezavi vam je na voljo v Svetu metraže. Lice tkanine je obarvano z modro (indigo) ali drugo izbrano barvo, votek oziroma hrbtni del pa je bel oz. svetlejši. Prav zaradi te vrste tkanja je jeans edinstven v primerjavi z drugimi materiali. Ker ponuja možnost obrabe osnovne niti, s to tkanino v teku časa dosežemo obrabljen videz. Jeans najpogosteje uporabljamo za izdelavo oblek, hlač, kril, jaken in modnih dodatkov, kot so torbe in obutev, ali z njim okrasimo obroč v laseh, izdelamo denarnico ter podobno.

Polepšajmo si dom in vrt

Za večino tkanin, ki jih v Svetu metraže ponujajo svojim kupcem, velja, da jih lahko uporabite tudi za izdelavo predmetov za okrasitev in polepšanje doma. Motivov in izbire tako tkanin kot barv in vzorcev vas pričakuje ‘malo morje’, kot bi dejale naše babice, ki so precej pogosteje sedele za šivalnimi stroji, kot sodobne ženske.

Same veste, da pomlad dobesedno kliče k prenovi doma in polepšavi prostorov. Prav mogoče je, da v tem trenutku iščete primerno tapetniško blago in tkanine, vse to, kar bo polepšalo vaš dom in vrt. Med letošnjimi sezonskimi hiti najdete tapetniški žamet, lažje dekorativne materiale in žakarde pisanih vzorcev, za bolj drzne pa umetno usnje z najrazličnejšimi efekti.

Pridite na posvet in nakup v bogato založene prodajalne

O vsem, kar boste pri tem delu potrebovali, vam v Svetu metraže prav svetujejo. Pa naj bo to po telefonu ali osebno, v eni od njihovih fizičnih poslovalnic na ljubljanskem Rudniku, v Šiški in Cityparku ali pa v poslovalnici v Mariboru. Vašim ustvarjalnim žilicam in veselju do oblikovanja pa bodo prav tako z veseljem ustregli preko spleta.

Foto: Svet metraže, Pinterest

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close