Med 10 najlepšimi plažami v Evropi je le ena grška

K. F. / 24. julij 2022

Revija Lonely Planet je objavila seznam 20 najlepših evropskih plaž za leto 2022. Čeprav Grčija velja za državo z najbolj pravljičnimi plažami, se je na seznamu znašla samo ena njihova. Gre za slavni Tihotapski zaliv oziroma plažo Navagio, do katere je mogoče priti le s čolnom. Prav to ji daje pridih skrivnostnosti in ekskluzivnosti, njej zaščitni znak pa je razbitina ladje “Panaqgiotis”, ki je tam nasedla oktobra 1980.

 

“Grška plaža Navagio na Zakintosu je kraj, kjer bi radi končali z brodolomom. Z mogočnimi pečinami, ki se dvigajo nad popolnim lokom peska in morja, tako modrega, da je videti fotošopirano, je ta plaža pravi raj na Zemlji,” so zapisali.

 

Ne seznamu se je sicer znašla tudi naša soseda Italija, prvo mesto pa je pripadlo državi, ki sicer slovi po snegu in mrazu.

10. PLATJA DES COLL BAIX, Majorka Foto: Profimedia

Polovica zabave je že iskanje te oddaljene, vznemirljivo lepe plaže na polotoku Cap des Pinar na Majorki. Sprehajalna pot se spušča skozi borovce in se vzpenja po obali do Platja des Coll Baix. Čudovit zaliv bledih kamenčkov in kristalno čistega morja, obdan z mogočnimi pečinami, je najbolj miren zgodaj zjutraj ali pozno popoldne.

9. NAVAGIO BEACH, Grčija Foto: Pexels

Plaža Navagio na otoku Zakintosu velja za plažo milijona razglednic. Znana je po svojem kristalno čistem morju in obali s svetlim, čistim peskom, na kateri leži rjasta ladijska razbitina. Plažo, do katere je mogoče priti samo s čolnom, vsako poletje oblegajo turisti z vseh koncev sveta, zato se jo splača obiskati izven visoke sezone, ko lahko v miru in tišini uživate v tem majhnem morskem raju.

8. CALA MACARELLA, Menorka Foto: Pexels

Na jugozahodni obali Menorke se v majhni vdolbini v morju nahaja Cala Macarella. Plaža slovi po mokasto belem pesku in osupljivo turkizni vodi. Zaliv, ki leži med pečinami, posejanimi z borovci in črniko, je dosegljiv le peš ali s čolnom. Poleti je neverjetno zaseden, zato pridite tja dovolj zgodaj ali pa priljubljeno plažo raje obiščite v nizki sezoni.

7. PRAIA DA ARRIFANA, Portugalska Foto: Profimedia

Na divji, vetrovni zahodni obali portugalskega Algarveja je malo ljudi, obalo pa zalivajo ogromni atlantski valovi . Praia da Arrifana, ovita s pečinami, je čudovit zlati polmesec z ruševinami trdnjave in prijetno restavracijo. Plaža je raj za deskarje, ki v poznih popoldanskih urah radi izkoristijo močan veter.  Če želite še več, skočite proti jugu do Praia da Bordeira ob laguni, kjer vas čakajo čudovite sipine in bleščeče modro morje.

6. BARAFUNDLE BAY, Wales Foto: Profimedia

Zaliv Barafundle slovi po turkizni vodi in mehkem pesku, ki ga obdaja zelena narava. Ta zaliv je pogosto na vrhu lestvice najboljših plaž v Združenem kraljestvu in če se boste poleti izognili prometnim vikendom, boste občutili vso njegovo čarobnost.

5. PLATJA ILLETES, Španija Foto: Profimedia

Platja Illetes Formentera je videti kot ohranjevalnik zaslona na računalniku – sinje modro nebo, bela mivka in kristalno čista voda se lahko primerjajo s Karibi, a odkrito povedano, zakaj bi si želeli predstavljati sebe kje drugje? Plaža tvori zahodni del vitkega polotoka Trucador, tik ob obali pa sta dva otočka (illetes) Pouet in Rodona, po katerih je plaža dobila ime.

4. PLAGE DE PALOMBAGGIA, Korzika Foto: Profimedia

Plage de Palombaggia na jugovzhodu Korzike očara s svojo dolgo krivuljo bledega, kot prah mehkega peska, ki se spušča v modro modro vodo, čisto kot steklo. Nasajena z dišečimi borovci, obkrožena z gozdnatimi hribi, iz katerih se ob sončnem zahodu sliši zvok škržatov, in s pogledom na Îles Cerbicale bi lahko bila to plaža vaših najbolj divjih sredozemskih sanj.

3. WEST BEACH, Škotska Foto: Profimedia

Zunanji Hebridi, ki ležijo v divjem severnem Atlantiku, skrivajo nekaj najbolj oddaljenih evropskih plaž. Težko je izpostaviti samo eno, toda West Beach na majhnem otočku Berneray je enostavno božanska. Skozi sipine in od vetra ukrivljene trave vas pot pripelje do prostranega belega peska, ki nežno drsi v turkizno morje. Zaliv je pogosto prazen, na njem se rade zadržujejo le morske ptice in vidre.

2. CALA GOLORITZÈ, Italija Foto: Profimedia

Vzhodna obala Sardinije Golfo di Orosei navdušuje z obalno lepoto, kjer za najlepšo velja plaža Cala Goloritzè. Ob njenih snežno belih kamenčkih, ki se umikajo morju najčistejši modre barve, vam zastane dih. Do nje pridete z ladjo, priljubljena pa je tudi pri plezalcih, ki radi izkoristijo priljubljeno apnenčasto pečino Monte Caroddi, visoko kar 148 metrov.

1. HAUKLAND BEACH, Norveška Foto: Profimedia

Otok Lofoti ob norveški severozahodni obali, ki se vzpenja iz Norveškega morja kot zmajeva hrbtenica, predstavlja arktične sanje – ne glede na to, ali ga vidimo v nesmrtni svetlobi polnočnega sonca ali pod plesočim severnim sijem v zimskem snegu. Plaža Haukland je zunaj tega sveta, s koničastimi granitnimi vrhovi, ki se dvigajo nad kremastim peskom in safirnim morjem. Voda je hladna (nikoli ne doseže več kot 15 stopinj Celzija), vendar boste vseeno želeli skočiti vanjo.

Avtor
Piše

K. F.

New Report

Close