Med epidemijo ugotovila, da je zasvojena

28. julij 2021

Med epidemijo ugotovila, da je zasvojena

28. julij 2021

“Prsti mi kar uidejo na različne strani, samo klikam … najraje bi si malo odrezala prste,” pravi odvisnica.

Oniomanija ali odvisnost od nakupovanja je težava, ki jo sprva morda težko prepoznamo. Nekateri v nakupovanju preprosto uživajo, toda stvari nam lahko hitro uidejo izpod nadzora. 

“Naročala sem stvari, ki jih ne rabim.”

Eden od prvih simptomov, da imamo morda težavo z nakupovanjem, je kopičenje izdelkov, ki jih ne potrebujemo in jih le redko ali celo nikoli ne uporabimo, pojasnjuje Andreja Verovšek,  univerzitetna diplomirana socialna delavka in strokovnjakinja na forumu Zasvojenost in pomoč. Takšne stvari ležijo v predalu ali kotu sobe, delajo nered in nas s tem še dodatno obremenujejo. 

Na forumu Starševski čvek se je oglasila uporabnica, ki pravi, da vse zapravi. Kupuje si obleke, hrano, treninge, tečaje, izlete. Samo za obleke na mesec zapravi od petsto do osemsto evrov, kupi pa tudi veliko drugih, nepotrebnih stvari. Pred epidemijo se je tolažila, da preprosto uživa življenje, toda njeni stroški se med časom epidemije niso nič zmanjšali – kompulzivno je namreč naročala prek spleta. 

Čakanje na naslednje nakazilo

Verovšek nadaljuje, da je drugi simptom pomanjkanje denarja. “Nekateri dobijo plačo ali drug prejemek, gredo v nakupe in nato naslednje tri tedne čakajo na novo nakazilo,” pravi. Ob tem se počutijo prikrajšane, strah jih je, kako se bodo preživeli skozi mesec in doživljajo nepotreben stres, dodaja. Temu stresu bi se, če ne bi bili odvisni od nakupovanja, enostavno izognili. 

Profimedia

Ta stres občuti tudi prej omenjena uporabnica, ki pravi da je do plačilnega dne vedno “na nuli”, včasih si mora zadnje dni pred prejemom plače celo izposoditi denar. 

Kaj povzroča odvisnost od nakupovanja?

“Odvisnost od nakupovanja se v svojem bistvu ne razlikuje od drugih oblik zasvojenosti, kot so kajenje, zasvojenost z alkoholom, igrami na srečo … Oblika zasvojenosti ali odvisnosti ima podobne vzroke in simptome, a različne pojavne oblike (nadomestke zlorabe).”

Andreja Verovšek, univerzitetna diplomirana socialna delavka in strokovnjakinja na forumu Zasvojenost in pomoč

“Kadar ob pomanjkanju “nečesa” nastopi večje neravnovesje (frustracija) v mislih, čustvih ali telesu in se hkrati pojavi zelo velika želja po “nečem” ali nadomestku, lahko govorimo o odvisnosti,” pa odvisnost pojasnjuje Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt in moderator foruma Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

Profimedia

Prvi korak k ozdravitvi je izobraževanje

Andreja Verovšek pravi, da je dobra vstopna točka in prvi korak k reševanju problema ta, da si oseba prebere literature. Za nasvet lahko povpraša tudi katero od specializiranih skupin na spletu, stopi v stik s psihoterapevtom in z njegovo pomočjo začne spoznavati sebe, vzroke za nastanek zasvojenosti in začne iskati potencialne rešitve, še predlaga Verovšek.

Style. Več novic

New Report

Close