Metoda, s katero boste rešili vsak konflikt

18. maj 2021

Metoda, s katero boste rešili vsak konflikt

18. maj 2021

Z narcisi in napadalnimi ljudmi težko komuniciramo, brez da bi se razburili. Z nekaj razumevanja in temu primerno metodo, pa lahko končate in pomirite še tako buren pogovor.

Na forumu Starševski čvek, je 30-letna hči priznala, da je ugotovila, da je njen oče narcis. »Živimo seveda ločeno, ampak trenutno smo v situaciji, ko preživimo več časa skupaj. Njegovo obnašanje se mi zdi večkrat nevzdržno, poniževalno do mene in mojega partnerja (idr.), neprestano se hvali, on je najboljši v vsem – vsi drugi so ničvredni, tekmovalen, in jaz jaz jaz, saj veste no. No, moje vprašanje je sledeče: tisti, ki ste v stiku s kakšnim narcisom…KAKO KOMUNICIRATE Z NJIM? Namreč, zdi se mi da bom vsak čas eksplodirala.«

Krivde ne bo priznal

Uporabnica PotrpljenjeJeVrlina je odgovorila, da ji opravičilo očeta ne bo prineslo zadovoljstva. »Če je Narcis, ne bo nikoli razumel o kakšni napaki “gobezdačiš”. Če bi želel videti ali bolje rečeno, si ne izmišljevati izgovore in blodnje itd. Okoli kakršne koli ne-zmage, je že imel 30 let na voljo samo pri tebi. Poleg tega, kaj? Bi rekel “hčerkica moja, ups” in bi se tri desetletja nasilja čudežno izbrisalo in izničilo in zamenjalo z odseki srečnih božičnih filmov?« je napisala. Dodala je še, da avtorice ne napada, a da je življenje z narcisom izčrpavajoče, saj živijo po nekih svojih časovnicah. »Ni vredno. Raje se ga izogibaj. Pri teh ljudeh ni nikoli konca – raje se po več let gredo teorije zarote, kot pa da bi “priznali”, da se jim je rignilo ponesreči.«

Avtorica je odgovorila, da vedno bolj razume svoje otroštvo in odnose z družino, ki je imela opravka z njenim očetom. Oče sicer pravi, da ni slab človek, vendar ne zna drugače. Ena izmed uporabnic, pa ima podobno izkušnjo: »Moj oče je narcis – samo on ve kdo si ti, tvoji občutki ne obstajajo, brez njega ne bi preživeli, samo on nas ima rad, nikjer mi nikoli ne bo lepše kot pri njemu, on je za nas vse naredil, mi smo krivi da je on nasilen, on je žrtev kot Kristus na križu in podobne pravljice,« je napisala in prav tako povprašala za nasvet.

Sočutje vas ne bo pripeljalo nikamor

»Najbolj me je zabolel ta “ni zmogel bolje” – ne govorimo o nekomu, ki zaradi amputacije obeh rok ni mogel objeti svojega 3letnega otroka… Ali pa nekega siromaka, ki ni mogel kupiti otroku računalnika, ker mu je zmanjkalo za položnice za plin. Govorimo o narcisih – tisti, ki otročku ne kupijo sladoleda, medtem ko se sami z njim bašejo in zraven režijo kdor z malim ni zadovoljen, si velikega ne zasluži. Ali pa v prisotnosti otroka s prijateljem razglabljajo kakšen *strošek* in *nepotrebno breme* so otroci, ker so morali pesti držati ob nakupu nove torbice za 500€. Se ti ne zdi krivično, reči da tvoj oče ni zmogel bolje, medtem ko za odvisnika od heroina rečeš, da mora zmoči bolje za otroka,« je opozorila uporabnica PotrpljenjeJeVrlina.

Strokovnjaki manipuliranja

Posamezniki z narcistično osebnostno motnjo (NOM) so zelo dobri v manipuliranju. Čutijo veliko potrebo po nadzoru in obvladovanju drugi, svojih napak pa ne bodo priznali.

Profimedia

Narcisi so prepričani, da so boljši od drugih, sebe dajejo vedno v središče svojih zgodb in imajo občutek upravičenosti. Karkoli ste vi doživeli, bo narcis to vedno doživel ‘bolj’. Težje, nevarnejše, srečnejše, zahtevnejše, oni se vedno trudijo bolj. Dramatizirajo običajne dogodke, so skrivnostni ter v svojih pripovedih pretiravajo. Za vse to pričakujejo pohvale in občudovanje in hlinijo ponižnost, da jih bodo ljudje povzdigovali.

Prav tako morajo imeti vedno prav in ne prenesejo nestrinjanja. Ker menijo, da so v vsem boljši, pričakujejo, da si zaslužijo več. Radi govorijo o sebi in svojih dosežkih, morajo biti središče pozornosti.

O večini stvari imajo izdelano (običajno skrajno) stališče, od katerega ne bodo odstopili nikakor. Zanje je njihovo mnenje univerzalna resnica. Če jih soočimo z dejstvi ali skušamo dokazati, da nimajo prav, lahko podivjajo ali hitro zamenjajo temo.

Narcisov ne smemo gledati skozi isto lečo kot sebe, saj delujejo popolnoma drugače in veliko bolj sebično, kot običajni posamezniki.

Ne razumejo svojih napak

Na forumu pa je na vprašanje odgovorila tudi Loti Palmer, avtorica knjige V opoju narcisa. Napisala je, da moramo z narcisom komunicirati nevtralno: »Z mirnim glasom, govorimo samo o dejstvih. Ob napadih se umaknemo (lahko najprej postavimo mejo, ki jo bo seveda nemudoma prekoračil, takoj nato izpeljemo, kar smo rekli, npr. Če boš z mano govoril na tak način, grem). Vedno. Vsak dan posebej je treba vse znova. Sčasoma se spremeni dinamika odnosa, ker narcis zazna, da nas ne more več tako zbosti, tako prizadeti, tako spraviti ob živce. Vendar bo vedno znova poskušal, zato moramo vzdrževati (vsaj čustveno in mentalno) distanco vsakič znova,« je napisala avtorica Palmer. Dodala pa je, da je z osebo z NOM nemogoče komunicirati tako, da bi razumel kje je naredil napako.

BIFF metoda

Za komunikacijo z narcisi pa je Palerjeva predlagala BIFF metodo. Ta metoda se uporablja pri komuniciranju z ljudmi, ki so jezni, razburjeni ali sovražni do nas. Deli se na 4 korake:

  1. Bodite kratki: tudi če je prvotni komentar dolg in razvlečen, se potrudite biti jedrnati. Tako osebi na drugi strani ne pustite, da razpreda,
  2. Bodite informativni: namesto čustvenosti, sogovorniku samo podajte informacije. Ni potrebno, da se branite, kadar je vaš sogovornik agresiven, ne gre se za vas,
  3. Bodite prijazni: ko vas nekdo napada, je težko biti prijazen. Vendar če ostanete mirni in prijazni, bo oseba na drugi strani težko še naprej nesramna,
  4. Bodite trdni: končajte pogovor, namesto da še naprej hranite nesramnost sogovornika. Tako ne odprete možnosti za nadaljevanje nesramnosti, dobite samo ja ali ne in prijazno zaključite pogovor.

Pri osebah z NOM je pomembno, da se zavedate, da govorite s človekom, ki ne funkcionira na enak način kot vi. Distancirajte se in ne pričakujte razumevanja ali opravičila od njih.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close