Michelinove zvezdice v Sloveniji: po eno dobilo novih 9 restavracij

08. september 2022

Michelinove zvezdice v Sloveniji: po eno dobilo novih 9 restavracij

08. september 2022
Foto: Unsplash

V Ljubljani so tretjič proslavili restavracije, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo.

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno, poroča STA.

Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob, kjer ustvarjata Mate in Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart.

Po eno zvezdico so obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučem, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom ter Grič z Luko Koširjem.

Ana Roš je s Hišo Franko obdržala dve zvezdici. (Foto: Instagram)

Dobili smo tudi druga priznanja

Michelin sicer podeljuje tudi druge vrste znakov, eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji. Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart ter Gostilna Repovž, skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest.

Skupno sedem restavracij si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, v Michelinov izbor priporočenih restavracij pa je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih.

Svojo eno zvezdico je obdržala tudi Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono. (Foto: Mediaspeed)

Gastronomski standard, opazen po vsej Sloveniji

“Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi,” je sporočil mednarodni direktor Michelinovih vodnikov, Gwendal Poullennec in dodal, da so “naši inšpektorji z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije.”

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak pa je ob tem navdušeno dejala: “Danes je res vesel dan za slovenski turizem.”

Povedala je še, da je Slovenija tako z 10 restavracijami, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami precej nad povprečjem Evrope, “če gledamo zvezdico na prebivalca, in tri več kot lani.”

“To je velik uspeh, ki potrjuje vrhunskost, izjemnost, tudi zrelost slovenske gastronomije in njenih kuharskih mojstrov in mojstric, nenazadnje pa pomeni tudi ogromno promocijo Slovenije, slovenskega turizma in gastronomije,” je še dodala.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close