Mineva 75 let od prve modne revije Christiana Diorja

18. februar 2022

Mineva 75 let od prve modne revije Christiana Diorja

18. februar 2022
Foto: Profimedia

12. februarja 1947 je takrat še neznani modni oblikovalec po imenu Christian Dior novinarjem predstavil svojo prvo kolekcijo.

V elegantnem salonu na aveniji Montaigne so se sprehajale manekenke v dolgih, črnih krilih, narejenih iz 18 metrov črne volne in kremnih jaknah s tesno stisnjenim pasom, ki so se razširile v širok peplum.

V povojnem svetu, ki je bil še vedno pod nadzorom, je bila ta modna predstava naravnost šokantna. A za množice žensk, ki so bile navajene širokih kostimov in dolgočasnih, olivno zelenih kril, so bili Diorjevi ženstveni kroji opomnik na boljše dni in obljubo k razkošju. “Zamahnil je s čudežno palico in naenkrat sem bil spet mlad in poln upanja,” je svoje občutke o kolekciji opisal eden od gorečih oboževalcev gospoda Diorja.

Foto: Profimedia

Vzpon modnega imperija in nenadna smrt

Potem, ko so kupci dobesedno razgrabili njegovo kolekcijo, je Dior začel z gradnjo svojega imperija. Odprl je svoje butike v New Yorku, Londonu in Caracasu in svojo znamko razširil še s parfumi in šminkami. A na žalost ni mogel dolgo uživati v svojem uspehu. Leta 1957 je umrl zaradi srčnega napada v starosti 52 let.

Znamko je prevzel Diorjev mladi pomočnik Yves Saint Laurent, ki je doživel takojšen uspeh z ikonično obleko A-linije. Ko je bil vpoklican na služenje vojaškega roka, je vodenje znamke prevzel Marc Bohan, sledil pa mi je Gianfranco Ferré. Ko je modno hišo kupil poslovnež Bernard Arnault, je modna hiša samevala do leta 1996, ko jo je prevzel britanski oblikovalec John Galliano.

Foto: Profimedia

Škandal in nastop prve ženske oblikovalke

Galliano je bil oblikovalec po Diorjevem okusu. S prefinjenimi svilenimi kreacijami in elegantnimi vezeninami je vzbujal fantazije žensk po vsem svetu. Na modno brv je pošiljal konje, ki so galopirali mimo modelov in manekenke oblačil kot brezdomce, v obleke s časopisnim potiskom.

A s svojimi kontroverznimi idejami je kmalu šel predaleč in leta 2011 so ga v pariški kavarni aretirali zaradi antisemitskih pripomb paru, ki je večerjal pri sosednji mizi. Ko je po spletu zaokrožil posnetek njegovega početja, podjetju ni preostalo drugega, kot da ga odpusti.

Julija 2012 so vodenje znamke zaupali Rafu Simonsu, štiri leta kasneje pa je vajeti Diorja prevzela Maria Grazia Chiuri in s tem postala prva ženska oblikovalka v 70-letni zgodovini podjetja.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close