Mini vodnik po skandinavskem slogu oblačenja

Minimalizem, neustrašnost, mešanje sezon in še kaj – vse to obvladajo skandinavska ‘it dekleta’

Se sprašujete, v čem je skrivnost dobrega oblačenja? Odgovor prihaja od štirih Skandinavk, katerih stilski izbori so že davno tega sovojili modno elito. Že leta nas nadvušuje preprost in izščiščen skandinavski slog, ki ima v svetu vse več veljave. Dokaz za to je tudi Kobenhavnski teden mode, ki je postal peti najpomembnejši takoj za Milanom, New Yorkom, Londonom in Parizom.

Enostavne in monokromne kombinacije so osnovane na maksi plaščih, kavbojkah, supergah in modnih dodatkih, s katerimi se neustrašno poigravajo skandinavska ‘it dekleta’, ki jim kajpak ni mogoče spregledati še dveh pomembnih adutov: mladosti in lepote. Oglejmo si, kaj o svojem slogu pravijo same in katerim pravilom lahko sledimo tudi me, če jih želimo posnemati.

# Minimalizem

Jeanette Friis Madsen, modna urednica Costume magazina iz Kobenhavna, pravi: “Skrivnost je v mešanju različnih kosov oblek, s ciljem, da v enem stajlingu pokažete vse dele svoje osebnosti. Skandinavci imamo na splošno radi minimalizem, zato se v modi obrnemo k detajlom, ki naredijo kombinacije oblačil drugačne.”

Stilistka Emili Sindlev dodaja: “Minimalizem je kot osnova, ki omogoča, da poudarimo način, kako nosimo določeno oblačilo. Skandinavke se ne trudijo za garderobo, ki je nihče še ni videl, ampak minimaistične kose kombinirajo na svoj način.”

# Pazijo na proračun

“Tudi me imamo rade priznane blagovne znamke, a nam ne pade na pamet, da bi ves denar zapravile za modo. Skrbno izbiramo garderobo, v katero bomo vložile svoj denar, preostanek omare pa je sestavljen iz oblačil po dostopnih cenah,” je dejala Jeanette Friis Madsen.

No, najbrž gre za problem znatno bogatejšega skandinavskega dela sveta, kajti s takimi ‘razvojnimi dilemami’ se večina Slovenk resnično ne ukvarja: celo tiste s povprečno slovensko plačo, ki predstavlja samo kakšno petino povprečne skandinavske, se zatekajo večinoma k nizkocenovnim ponudnikom tako glede oblačil kot obutve in modnih dodatkov, realnost je pač taka, kot je. Me smo prisiljene paziti na svoj proračun…

# Poudarek na osnovnih kosih

Sandra Hagelstam, avtorica bloga 5 Inch and Up meni, da je skrivnost v tem, ker Skandinavke kupujejo predvsem kakovostne kavbojke, srajce, majice in suknjiče, skratka, obleko, ki jo lahko nosijo vsak dan. “Z modnimi dodatki z lahkoto pričarajo osnovnim kosom tisto nekaj več, kar jih naredi opazne in posebne.”

# Zanje ni sezon

Emili Sindlev dodaja: “Pri nas ne gledamo na sezono, vreme je ves čas spremenljivo. Rade nosimo jakne, tople škornje, pa tudi cvetlične potiske in pastelne barve. Zaradi podnebja se moramo oblačiti po slojih, kar nam omogoča, da izrazimo svojo kreativnost. Prav tako rade mešamo zimsko in poletno garderobo.”

# Poudarek na udobju

“Pri nas je udobje vedno na prvem mestu,” pravi Sophia Roe, avtorica bloga Roe Diary. “Prva stvar, ki jo opazite na nas, je, da se oblačimo praktično in udobno, toda na sodoben način. Pri nas boste težko videli žensko v tesni obleki in visokih petkah, saj imamo rade oblačila, ki nas ne ovirajo pri vsakodnevnih opravkih.”

# Igra detajlov

Sophia Roe meni, da imajo Skandinavke najraje modne dodatke: “Preproste kombinacije oblačil začinimo z vpadljivimi podrobnostmi, včasih so to posebne torbe, zanimiva manikura ali nenavadna sončna očala.”

 

Foto: Profimedia, NYMag, The Street Muse, Emilinsindlev.com, Le 21ème

New Report

Close