Mit ali resnica: preveč vitamina C škodi

06. september 2021

Mit ali resnica: preveč vitamina C škodi

06. september 2021

Vitamin C ima v našem telesu med drugim pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti, žil, zob in kože ter prispeva k optimalnemu delovanju živčnega sistema in psihološkemu delovanju.

“Pri virusnih obolenjih, kot sta na primer gripa in prehlad, pa tudi nova koronavirusna bolezen, za katere nimamo zdravila, se moramo za uspešno in čim krajše prebolevanje bolezni zanesti na svoj imunski sistem,” opisujejo na nacionalnem portalu za hrano Prehrana.si. Kako močno in za kako dolgo nas bo virus položil v posteljo, je torej po njihovih besedah odvisno predvsem od tega, v kako dobrem stanju ohranjamo svoje zdravje in z njim tudi svoj imunski sistem. 

Imunski sistem se od posameznika do posameznika močno razlikuje, tudi med sicer povsem zdravimi ljudmi. Razlike gre pripisati številnim dejavnikom, kot so genetika, spol, starost, prehrana, količina gibanja, kajenje, uživanje alkohola, stres, količina spanca, zgodovina infekcij in cepljenj, itd. Na številne izmed naštetih dejavnikov, kot so prehrana, količina gibanja, kajenje, stres in količina spanca lahko v veliki meri vplivamo tudi sami.

Gibanje in vitamin C

Če se torej še vedno sprašujete, kaj imata vitamin C in gibanje skupnega: Oba pomembno prispevata k večanju odpornosti našega imunskega sistema. Koliko vitamina C in gibanja pa potrebujemo?

“Odrasli in otroci nad 13 let potrebujejo dnevno najmanj sto miligramov vitamina C, nosečnice pa nekaj več, in sicer 110 miligramov. Posebna skupina so tudi kadilci,  ki morajo zaužiti 150 miligramov C vitamina dnevno,” pravijo na Inštitutu za nutricionistiko – Nutris. Ob tem dodajajo, da lahko dnevne potrebe povečajo tudi intenzivna fizična aktivnost, visoke temperature, infekcije in poškodbe.

Po besedah strokovnjakov z inštituta lahko minimalno priporočen dnevni vnos tega vitamina dobimo že z desetimi dekagrami brokolija, 15 dekagrami zelja, 20 dekagrami špinače ali pa z dvema srednje velikima pomarančama. C vitamin pa dobimo tudi z uživanjem paprike, kivija, črnega ribeza, paradižnika, koromača, krompirja, ohrovta in banan.

“Pri hudem pomanjkanju vitamina C se pojavi skorbut, za katerega so značilne boleče, otečene in krvaveče dlesni, slabo celjenje ran in izčrpanost. Če je dnevni vnos vitamina C dlje časa nizek, lahko pride do slabšega delovanja imunskega sistema, slabšega celjenja ran in večje možnosti za razvoj srčnih bolezni ter raka,” opozarjajo strokovnjaki z inštituta.

Na drugi strani pa morebitne prekoračitve priporočene količine vitamina C za naše telo nimajo posledic, saj ga organizem zmore izločiti sam.

Kot lahko preberete v spodnjem prispevku, smernice Svetovne zdravstvene organizacije za odrasle priporočajo minimalno 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden za ohranjanje zdravja, za preprečevanje dejavnikov tveganja je priporočeno to količino podvojiti, za krepitev zdravja pa je priporočenega še več gibanja. To pomeni vsaj pet ur zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden.

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Style. Več novic

New Report

Close