Moda in šport z roko v roki

Sta šport in moda lahko povezana? Zagotovo! Nekoč ni bilo tako pomembno, kako je oblečen športnik ali športnica, ki je nastopal(a) na tekmovanjih. Resnici na ljubo so imeli denimo tekmovalci na Olimpijskih igrah v Berlinu leta 1936 opremo, ki bi ji danes le za silo dejali funkcionalna, kaj šele modna.

Vendar je razvoj materialov v 82 letih po omenjenih OI nesluteno napredoval. Sčasoma sta se s športnimi tkaninami in funkcionalno obutvijo povezala tudi modna panoga ter modni oblikovalci. Veliko modnih kreatorjev se odloča za oblikovanje športnih kolekcij in že kar nekaj časa je pravilo, da vsaka država izbere modnega oblikovalca, ki ustvari kolekcijo za nastop njihovih predstavnikov na zimskih ali poletnih olimpijskih igrah.

Znani modni velikani pišejo tudi zgodovino športa

Giorgio Armani je leta 2012 tako oblekel olimpijsko italijansko reprezantanco in predstavil kolekcijo, narejeno iz 50 kosov reprezentančnih oblačil (Armani je šest let prej podpisal tudi pogodbo z nogometašem Andrijem Ševčenkom za svojo ekskluzivno kolekcijo). Ralph Lauren za Team USA Olympic denimo oblikuje že od leta 2008. Stella McCartney je leta 2012 v sodelovanju z adidasom oblekla angleške tekmovalce na OI, Christian Louboutin, ki slovi po svoji fantastični obutvi za ženske, pa je, ne bi si mislili, kajne, leta 2016 oblikoval uniforme za tekmovalce s svoje rodne Kube. Istega leta je švedsko reprezentanco oblekel njihov domači modni velikan H&M.

Giorgio Armani s člani italijanske olimpijske reprezantance

Že dolgo vrsto let se moda s tkaninami in kroji usmerja v športno obarvan slog za prosti čas, ki nam je postal tako ljub in domač, da bi ga lahko nosili vsak dan. To dokazujejo številne znane znamke in modni oblikovalci, od Alexandra Wanga in Vetements do Rag&Bone, DKNY in Ralpha Laurena ter Miu Miu ali Yohjija Yamamota, da drugih, ki oblikujejo v povezavi z velikimi športnimi znamkami, kot so adidas, Nike in Puma sploh ne omenjamo.

Yohji Yamamoto za adidas

Nekoč spregledani so sedaj največji zvezdniki in ljubitelji mode

Nogomet je postal profesionalen tekmovalni šport leta 1920. Za razliko od drugih športov pa nogometaši dolgo niso bili vključeni v oglase velikih podjetij z oblačili, kot so bili denimo že od začetka znani teniški igralci. To se je spremenilo šele leta 1960, ko je Velika Britanija, zibelka nogometa, preklicala zgornjo mejo zneska, ki ga še smejo zaslužiti nogometaši.

Ko se je nogometašem končno priznalo pravi status, podprt z resnimi vsotami denarja, so začeli nogometni klubi in igralci še kako skrbeti za svoj videz oziroma slog in že ob koncu 70-ih postali resnični zvezdniki.

Kako hitro se je vse obrnilo na glavo, od prvotne spregledanosti do današnjih časov, ko so nogometaši dobesedno postali polbogovi. Od individualnih do ekipnih pogodb, ki jih nogometni zvezndiki ali klubi sklepajo z znanimi proizvajalci obutve, do nastopanja znanih nogometašev v oglasih za priznane znamke oblačil.

Spomnimo se konca 20. in začetka 21. stoletja, ko so oglasne strani zavzeli švedski nogometaš Karl Fredrik Ljungberg in japonski zvezdniški vezist Hidetoshi Nakata ter sloviti David Beckham, ki so ga najemali modni velikani (Giorgio Armani mu je za predstavljanje spodnjic Emporio Armani plačal 20 milijonov britanskih funtov) in je bil ves čas na naslovnicah vodilnih svetovnih revij.

David Beckham za Emporio Armani

Danes so na njihovem mestu nogometaši, ki so obenem tudi zasebno izjemni navdušenci nad modo in dognano negujejo svojo stilsko podobo v javnosti. Med njimi so na prvem mestu znani ‘fashionista’ Cristiano Ronaldo, podpisnik mnogih sponzorskih pogodb, ki ima tudi svojo znamko oblačil CR7; Brazilec Neymar (igralec francoskega nogometnega kluba PSG), ki je reden gost vsakoletnega Pariškega tedna mode in je nastopil v oglasu za kavbojke Replay; španski nogometaš Hector Bellerin, ki nastopa za britanski Arsenal, ter se redno udeležuje Londonskega tedna mode in nas že pri rosnih 23-ih letih redno preseneča z avantgardnim stiliranjem svoje garderobe.

Iz istega kluba prihaja gabonski igralec Pierre-Emerick Aubameyang, ki svoje modne ‘outfite’ vsakič uskladi z enim iz svoje osupljive zbirke hitrih športnih superavtomobilov, med katerimi je tudi Lamborghini Aventador.

Nogometašice se v vseh pogledih prebijajo v ospredje

Kaj pa ženske igralke nogometa? Dejstvo je, da je ženski nogomet vse bolj v porastu po priljubljenosti. Kot kažejo številke, ki jih je Svetovna nogometna organizacija FIFA naredila v sodelovanju s podjetjem za telemetrijo, si je zadnji svetovni pokal FIFA v ženskem nogometu leta 2015 v Kanadi kljub časovnim razlikam ogledalo do zdaj rekordno število televizijskih gledalcev, teh je bilo kar 764 milijonov; še 86 milijonov ljudi pa si je vsaj eno od tekem ogledalo preko svoje mobilne naprave. Zanimivo bo spremljati, ali bo gledalcev prihodnje leto, 2019, ko nas čaka novo svetovno prvenstvo v ženskem nogometu, še več.

Omenjeni podatek izpričuje, da je navdušenja nad ženskim nogometom vse več in enako, kot velja v svetu za druge ženske reprezentance v nogometu, drži tudi za slovensko žensko člansko reprezentanco, ki spada pod krovno organizacijo Nogometna zveza Slovenije (NZS).

Pod vodstvom selektorja Boruta Jarca se bodo naše nogometašice v kvalifikacijah za 8. svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 v Franciji, pomerile z Nemčijo, Islandijo, Češko in Ferskimi otoki. Kaj konkretno pa to pomeni za modo ali oblačenje v povezavi z nogometom?

Novi dresi – dodatna spodbuda za zmago!

Letos so se spremenili dresi tako moške, kot ženske nacionalne ekipe: Slovenija in podjetje za športna oblačila, obutev in opremo Nike sta marca namreč predstavila novo kolekcijo oblačil državne nogometne reprezentance, ki bo še dodatno pritegnila pozornost občinstva. Dresi so sedaj izdelani iz povsem novega inovativnega materiala VaporKnit, ki je za 23 odstotkov lažji in za 12 odstotkov bolj zračen od prejšnje različice.

Kratke hlače so za 55 odstotkov bolj elastične, kar omogoča večjo gibljivost nastopajočim. Tudi nogavice, ki so še kako pomemben del enačbe za končni uspeh ekipe na zelenici, so zdaj za 40 odstotkov lažje in vključujejo nepremočljivo prejo.

Kombinacija bele, modre in zelene barve na dresu ostaja, prsni del dresa pa krasi Triglav, slovenski narodni simbol. Dres za nastope na domačem terenu je bele barve z modrim vzorcem, gostujoči dres pa združuje dva odtenka modre z zelenimi poudarki.

Mladosten videz dresa, ki pa še vedno ohranja elemente tradicije, se zdi ravno pravšnji recept za uspeh. Morda se bo v prihodnosti našel še kakšen ugleden modni oblikovalec, ki bo ženskim tekmovalkam v A reprezentanci NZS ponudil ekskluzivno pogodbo za sodelovanje?

Tekst: Dragica Sušnik

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close