“Moja najstnica ima starejšega moškega, kaj naj storim?”

24. maj 2022

“Moja najstnica ima starejšega moškega, kaj naj storim?”

24. maj 2022
Foto: Pexels

Ljubezen v najstništvu je običajno čudovita stvar. A če si vaša najstnica najde starejšega moškega, lahko hitro postane težavno.

Starši so običajno veseli, ko vidijo, da so njihovi otroci zaljubljeni. Tista nedolžna, mlada ljubezen, ki smo jo že vsi izkusili. A ta na žalost ni vedno tako nedolžna. Uporabnica Starševskega čveka se je obrnila na forum za pomoč, saj ima njena 16-letnica občutno starejšega fanta.

“Moja zlata, pridna 16-letnica ima novega fanta. Res se ji vidi, da je zaljubljena. Prav cveti. Po svetu hodi plesoča in z zasanjanim pogledom. Tukaj pa se problem začne,” je zapisala avtorica in nadaljevala, da sta se pred kratkim s hčerko pogovarjali o ljubezni in varni spolnosti.

Hči ji je zaupala, da je s tem fantom celo izgubila nedolžnost. “Pa mi pravi, da bi ga za konec tedna povabila z nami na vikend, da se spoznamo. Se mi je zdelo, da bi bilo za prvič boljše samo kratko druženje, toliko da bi se spoznali. Morda piknik na domačem dvorišču. Pa mi pravi, da saj če bi prišel na vikend, bi se itak sam pripeljal. Ok! Zastrižem z ušesi. Koliko pa je ta tvoj fant star, vprašam. Ona meni mrtvohladno, 24,” je še zapisala.

Avtorica je ostale povprašala, kako reagirati, saj jo skrbi, da se ta zveza ne bo obdržala, ter da je fant prestar.

Foto: Unsplash

Naj se zdivja

Mnogi uporabniki so avtorici odgovorili, da ta starostna razlika še ni zaskrbljujoča. “Ok, bi bilo zaskrbljujoče, če bi napisala, da je star 35, 40 let, kajti to je nekako smatrano kot ‘odrasel’ moški. Ne pa 24-letnik; to je mlad fant z ravno dozorelimi možgani, saj človeški možgani razvojno zorijo nekje do teh let,” je zapisal eden izmed uporabnikov.

Drugi je zaskrbljeni mami odgovoril, da je dekle še mlado in naj se zdivja. “Ne sekiraj se, mlada je še, naj se zdivja … 24 letnik … Kaj je to kaj takega … Mlada je še, naj izkusi. Ko bo odrasla, bo pa dvignila standarde in iskala ter zahtevala samo najboljše.”

Mnogi so starostno razliko podpirali in pisali o svojih izkušnjah iz mladosti, a nekaj uporabnikov se s tem nikakor ni strinjalo. “Kaj je z vami komentatorji, to ni normalno da tip pri 24 osvaja 16-letnice. Sem približno v teh letih in mi na kraj pameti ne pade osvajati punce pod 20. To je popolnoma neuravnovešeno razmerje. Poznam par takih tipov, ki pri 20+ osvajajo srednješolke in vam lahko povem, da obstaja zelo dober razlog za to, ker jih njihove vrstnice niti pogledajo ne, srednješolke pa so naivne in je z njimi enostavno manipulirati,” je odgovoril eden izmed uporabnikov.

Že tri leta je dovolj

Slednji uporabnik pa se je resnici približal še najbolj. Ko govorimo o najstništvu, je že tri letna razlika veliko, razlaga Steven Kairys, predsednik pediatrije na medicinskem centru Jersey Shore in strokovnjak za odnose med mladostniki.

Foto: Unsplash

“Pri najstnikih je že razlika treh let zelo močen diferencial,” razlaga Kairys. “Starejši partner je običajno lahko veliko bolj prepričljiv, ko pride do spolnosti ali katerega koli drugega tveganega dejanja. Med njihovimi kognitivnimi sposobnostmi je za cel svet razlike,” razlaga in dodaja, da kljub temu, da lahko 16-letnica izgleda stara 19 let, “je mentalno še vedno 16.”

Manj uporabe kontracepcije

Mindy Scott, direktorica oddelka za reproduktivno zdravje v neprofitni organizaciji Child Trends, pa je za Family povedala, da imajo najstniki, ki so v razmerju s starejšimi, pogosto spolno odnose pri nižji starosti. In ne le to, spolni odnosi s starejšim partnerjem v mladosti so povezani z nižjo uporabo kontracepcije in pogosto nosečnostjo v najstništvu.

“Naše raziskave kažejo, da najstniki, ki so v razmerju s starejšimi, svoje spolne izkušnje pogosto prijavljajo kot ‘neprostovoljne’, ali da se za seks niso odločili sami,” razlaga. “Vendar pa kar osem od desetih deklet poroča, da so razmerje s starejšim moškim izbrale prostovoljno.” A Scottova v isti sapi dodaja, da kljub temu, da oba partnerja verjameta, da gre za prostovoljno razmerje, obstajajo zakoni o privolitvi, ki so tam z razlogom.

Foto: Pexels

Pogovor z najstnikom

Scottova predlaga, da se s svojim otrokom o spolnosti in razmerjih pogovorite, še preden s tem začne. “Še ko so pred najstništvom, jim razložite, kaj je to primerno razmerje in kakšne so primerne starosti za spolne odnose in resno zvezo,” svetuje.

Vemo, da so najstniki impulzivni in trmasti, a ena slaba odločitev lahko vpliva na njihovo celotno življenje. Zato je pomembno, da z njimi niste napadalni. “Raje jim postavljajte vprašanja. Vprašajte, kaj pričakujejo od zdravega razmerja in kaj iščejo pri svojem partnerju,” svetuje Mindy.

Razmerja so popolnoma običajen in zdrav del najstništva, zato je to pričakovano. A z otroci se o tem pogovarjajte s sočutjem. “Veliko manj možnosti je, da vam bodo ponovno zaupali, če boste do njih napadalni,” pravi Mindy. “Pomembno je, da se o tem stalno pogovarjate. Delite svoje izkušnje z njimi in tako bodo oni veliko bolj pripravljeni svoje deliti z vami,” zaključuje Mindy Scott.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close