Moška gripa – resnica ali mit?

21. oktober 2021

Moška gripa – resnica ali mit?

21. oktober 2021

Kadar moški zbolijo, se zdi, da je njihovo trpljenje neizmerno, in v primerjavi z ženskami se veliko bolj pritožujejo. Toda ali res bolj trpijo?

Najprej moramo pojasniti, kaj “moška gripa” sploh je. Nekateri moški gripi pravijo tudi moški prehlad, oba izraza pa opisujeta domnevo, da moški, pogosteje kot ženske, trpijo zaradi prehlada in njegovih simptomov. Morda bi bilo bolje, če bi gripo torej spremenili v prehlad, saj se z gripo res ne gre šaliti. Poleg klasičnih simptomov, kot sta kašelj in izcedek iz nosu, so simptomi tudi povišana telesna temperatura ter občutek šibkosti. Zdravljenje gripe lahko traja do tri tedne, medtem ko se prehlada običajno znebite po enem tednu. 

Štirje razlogi zakaj moški trpijo bolj kot ženske 

Mita o “moški gripi” ni mogoče popolnoma zanikati. Dejansko obstaja nekaj dejavnikov, ki ob prehladu povzročajo več trpljenja enemu spolu kot drugemu. 

  1. Razlike v imunskem sistemu

Imunski sistem žensk in moških pri obrambi pred virusi in bakterijami deluje dazlično. Če virusi ali bakterije vstopijo v telo, se imunski sistem odzove prek dveh različnih sistemov: nespecifičnim obrambnim mehanizmom, ki je prirojen imunski odziv in je precej splošen. Ni usmerjen proti točno določenemu patogenu, medtem ko specifični imunski sistem je usmerjen proti določenemu patogenu. Pri specifičnem imunskem sistemu telo namreč tvori posebne obrambne celice, ki se razmnožujejo le v primeru akutne okužbe in nato napadajo viruse in bakterije. 

Profimedia

Dejstvo, da je imunski odziv pri ženskah in moških pogosto drugačen, je posledica porazdelitve spolnega hormona estrogena. Ta hormon je bolj prisoten pri ženskah in spodbuja proizvodnjo posebnih obrabnih celic. Posledično ženski imunski sistem deluje hitreje in močneje proti patogenom kot pri moških. 

Povečana raven testosterona pri moških ima vlogo tudi pri moški gripi. Več testosterona namreč pomeni manj estrogena in zato tudi manj protiteles. Zaradi tega so moški na splošno bolj dovzetni za okužbe, bolezen pa traja dlje časa. 

  1. Genetske razlike

Moški geni zagotavljajo, da imunska obramba pri moških ne poteka vedno brez zapletov. Ženske imajo dva X kromosoma s posebej velikim številom genov, ki uravnavajo obrambne procese telesa. Namesto tega imajo moški kromosome X in Y in posledično manj genov, ki spodbujajo imunski sistem. 

  1. Ženske bolje prenašajo bolečino – vendar so nanjo tudi bolj občutljive

Glede na raziskave so imunske reakcije običajno močnejše pri ženskah kot pri moških, zaradi česar so ženske na splošno bolj občutljive za bolečino. Toda ženske bolečino neprestano prenašajo – menstrualni krči vsak mesec, boleč porod … ženske veliko trpijo, toda to jih krepi in se svojim bolečinam manj posvečajo, saj so jih že navajene. Moški pa se močno osredotočijo na posamezne simptome moške gripe in zato jih vse skupaj še bolj boli in še bolj trpijo. 

Profimedia
  1. Ozaveščenost o zdravju žensk je višja

Raziskave kažejo, da so ženske pogosto veliko bolj osveščene o zdravju kot moški. Več pozornosti posvečajo zdravi prehrani, cepljenjem … Ženske se tudi veliko bolj držijo nasvetov glede okužb – ženske si na primer v dnevu kar trikrat pogosteje umijejo roke kot pa moški. 

Kako premagati moško gripo? 

Če je vaš partner zbolel za to nadležno okužbo, je najbolje, da uporabite nekaj od naslednjega: 

  • klasična domača juha, ki vsebuje veliko beljakovin, ki lahko zmanjšajo vnetje v telesu 
  • poskrbite, da mu bo toplo, na primer s termoforjem na hrbtu ali z udobno odejo na kavču
  • pitje čaja je vedno dobra ideja, na primer kamilični čaj, ki ima protivnetne učinke, ali pa timijan, ki pomaga proti kašlju
Profimedia

Kaj pa preventivni ukrepi?

Res je, da vseh dejavnikov, ki vplivajo na moško gripo, ni mogoče odstraniti, toda obstaja nekaj splošnih nasvetov, s katerimi lahko moški poskrbijo za svoje zdravje: 

  • umivanje rok večkrat na dan – obvezno po vsaki uporabi stranišča in pred obroki
  • vsak dan jejte sadje in zelenjavo
  • pogosto prezračujte – odprite okna trikrat na dan približno pet do deset minut, da ustvarite prepih
  • redno telovadite, vsaj trikrat na teden, vsaj 30 minut, saj s tem krepite imunski sistem, lahko greste tudi samo na dolg sprehod ali vožnjo s kolesom. 

Članek je bil prvotno objavljen na miss7

Style. Več novic

New Report

Close