Moški lažejo več kot ženske?

03. november 2021

Moški lažejo več kot ženske?

03. november 2021

Tu je november – mesec moških, mesec, ko si številni moški vseh 30 dni ne brijejo brk in s tem v okviru svetovnega gibanja Movember opozarjajo predvsem na raka prostate in tudi nekatere druge bolezni, ki prizadenejo zgolj moški spol.

Rak prostate je namreč eden najpogostejših vrst rakov pri moških, trenutno zaseda tretje mesto, in šesti najpogostejši vzrok smrti raka pri Slovencih.

V sklopu movembra in 1.059.938 moških v Sloveniji predstavljamo dejstva o moških, ki jih morda niste vedeli.

Moška imena

Najpogostejše moško ime, ki ga navaja Statistični urad RS je Franc, in sicer 21.467 Slovencev si lasti ravno to ime. Temu na drugem mestu sledita Janez (19.542) in Marko (17.369). Vendar pa so bila najpogostejša imena novorojenčkov preteklega leta Luka (303), Filip (225) in Mark (214). Na seznamu izginjajočih moških imen oziroma tistih, ki se po letu 1991 niso več pojavila so med drugim tudi Nevij, Lučano, Aca in Auguštin.

Moški lažejo več kot ženske

Študije iz Univerze v Portsmouthu (University of Portsmouth) so pokazale, da moški lažejo večkrat kot ženske, hkrati pa tudi sami sebe ocenjujejo za boljše lažnivce. Vendar pa pri tem ne smemo pozabiti, da obstajajo tudi bele laži, to so neškodljive laži, ki se večinoma uporabljajo, ko nekoga nočemo prizadeti, ampak velikokrat je meja med skrajnostma izbirsana.

Moški in šport

Odgovor na vprašanje, zakaj so moški večji privrženci in ljubitelji športa kot ženske, verjetno leži v prazgodovini, ko so bili moški lovci in so za preživetje potrebovali mišičasto in sposobno telo, navaja Ameriško združenje psihologov (American Psychological Association). Tako je njihovo telo na stopnji genetike podvrženo želji oziroma potrebi po premikanju, hkrati pa pri dečkih in moških šport pri večini pomeni tekmovanje za status, “razkazovanje” svojih lastnosti drugim samcem in ocenjevanje sposobnosti drugih samcev ter boj za samico.

Avtor: Profimedia

Zakaj moški smrčijo pogosteje kot ženske?

Ameriška akademija medicine spanja (American Academy of Sleep Medicine) je v raziskavah ugotovila, da več kot 40% moških smrči na redni bazi, medtem pa je smrčanje pri ženskah vsaj dvakrat manjše, in sicer pod 20%. Smrčanje namreč povzročajo vibracije v dihalnih poteh, sestava moškega telesa pa je ponavadi zgrajena iz večjih dihalnih poti. Ko zaspimo, se mišice v žrelu sprostijo iin jezik pade nazaj ter zapolni ta prostor, ampak večja kot je luknja, večja je verjetnost za smrčanje.

Zakaj moški bolje obvladujejo mraz?

Čeprav fiziološko ni strukturne razlike med spoloma, je moč opaziti, da v hladnejšem delu leta ženske mrazi hitreje kot moške, navaja zdravniški blog The Hippocratic Post. Moški imajo namreč več mišične mase, ki ustvarjajo toploto. Medtem pa so še ženski hormoni, manjša telesna teža in počasnejša prebava le eni izmed številnih dejavnikov, ki prispevajo k izgubi toplote pri ženskah in katerim se moški na polni črti izognejo.

Avtor: Profimedia

Ali moški res ne vidijo vseh barv?

V preteklosti se je zvrstilo že mnogo primerov, ki so vodili do nesporazuma med spoloma zaradi drugačnih pogledov na barve. Ženska ima moč ločiti med slivno vijolično, indigo, lila vijolično, barvo sivke in morda še kaj, medtem pa moški vidi vso to barvo lestvico le v eni besedi – vijolična. Ameriški raziskovalni center (Psyhology Today) se je ukvarjal ravno s tem problemom in precej hitro prišel uganki do konca. Problem naj ne bi tičal v očesu, zaznavi oziroma v vidu spolov, vendar zgolj v dejstvu, da imajo mnoge ženske, še posebej tiste, ki se ukvarjajo z modo, bogatejši besedni zaklad barv.

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Style. Več novic

New Report

Close