Muzej se je odzval na očitke, da je Kim uničila obleko Marilyn Monroe

17. junij 2022

Muzej se je odzval na očitke, da je Kim uničila obleko Marilyn Monroe

17. junij 2022
Foto: Profimedia

Po tem, ko so na Kim Kardashian padle obtožbe, da je uničila legendarno obleko Marilyn Monroe, se je zdaj oglasil muzej, ki je resničnostni zvezdnici posodil ta zgodovinski kos.

“Kim Kardashian ni na nikakršen način poškodovala obleke,” je kratko in jedrnato sporočila franšiza Ripley’s Believe It or Not!, ki je lastnica legendarne obleke Marilyn Monroe in jo trenutno ponuja na ogled v Hollywoodu.

Gre za obleko, ki jo je pokojna zvezdnica nosila leta 1962, za praznovanje 45. rojstnega dne takratnega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, v začetku maja pa jo je po 60 letih za dogodek Met Gala oblekla Kim Kardashian.

Ripley’s Believe It or Not! je ameriška franšiza, ki se ukvarja z bizarnimi dogodki in predmeti. Prvotno je delovala kot časopis, a se je zaradi velike priljubljenosti razširila na ostale kulturne formate: na radio, televizijo, stripe, verigo muzejev in serijo knjig.

Poudarili so še, da je Kim obleko nosila res kratek čas – zgolj med sprehodom po rdeči preprogi, kjer je pozirala fotografom, nato pa se je preoblekla v repliko. Original so takoj primerno shranili in zaščitili, dodajajo.

Foto: Profimedia

Nekaj poškodb naj bi imela že prej

Ker so obtožbe pospremile fotografije “prej in potem”, na katerih naj bi bilo razvidno, da je obleka na zadnji strani ob zadrgi raztegnjena, manjkalo pa celo nekaj kristalov, so pri Ripley’s naslovili tudi to.

Razložili so, da je bila obleka v takšnem stanju že leta 2016, ko so jo odkupili: “Nekaj šivov je bilo vidno razvlečenih in obrabljenih.” Franšiza ima sicer v (zasebni) lasti večjo kolekcijo kosov legendarne igralke.

“Obleka je del dediščine, ki pripada človeštvu”

A že pred samimom dogodkom Met Gala (in pred namigovanji o poškodbah), se je oglasil Mednarodni muzejski svet ICOM, ki je ostro obsodil potezo franšize, da zgodovinski kos posodi za nošenje. “Zgodovinskih oblačil ne bi smel nositi nihče, niti slavne niti neslavne osebe.”

Ob tem so še dodali, da “kot muzejski strokovnjaki vsem muzejem močno priporočamo, da se izogibajo izposoji zgodovinskih oblačil za nošenje, saj gre za artefakte materialne kulture in jih je treba ohraniti za prihodnje generacije.”

Zavedajo se, da je legendarna obleka del zasebno zbirke, a da je potrebno “razumeti, da tovrstna dediščina pripada človeštvu, ne glede na to, katera institucija ima trenutno skrbništvo nad njo,” so dodali v ICOM-u.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close