Na delovnem mestu so od nje zahtevali to!

21. oktober 2021

Na delovnem mestu so od nje zahtevali to!

21. oktober 2021
Profimedia

Veste, kakšne so vaše pravice na delovnem mestu?

Iskanje nove zaposlitve v tem času je že samo po sebi zelo težko. Dobiti službo, ki vam je pisana na kožo, ni nikoli lahko, ko pa se človeku nasmehne sreča, se lahko pojavijo nenavadne zahteve zaposlovalcev.

Uporabnica Starševskega čveka se je obrnila na naš forum, da so ji na službenem razgovoru ponudili pogodbo z zelo vprašljivo klavzulo: »Razgovor in moje reference so očitno prepričali kadrovnika in direktorja, saj sem bila vabljena na podpis pogodbe, a ta me je pustila odprtih ust in brez besed. V eni od točk je klavzula s katero bi se obvezala, da v roku treh let ne bom zanosila. Delovno mesto je zahtevno, potrebna so specifična znanja, uvajanje z mentorjem je dolgo, vseskozi pa se je potrebno tudi dodatno izobraževati, vložek delodajalca je velik. Po eni strani razumem delodajalca. Čez vikend imam čas za razmislek. Res je to moja sanjska služba, a vseeno, nekega dne si želim otrok,« je napisala avtorica. A prav tako dodala, da bo čez tri leta imela že čez 30 let, kar pa je za nosečnost že dokaj pozno.

Tri leta ni dolgo

Veliko uporabnikov je avtorico spodbujalo naj pogodbo podpiše in počaka, saj tri leta ni tako dolga doba. »Ignoriraj klavzulo in podpiši. Če si na začetku veze, itak ne boš šla delat otroka še vsaj eno leto, bolje dve. Če se zgodi se pač zgodi, v najslabšem primeru boš še vedno na boljšem kot si zdaj – brez službe, a z dodatnimi izkušnjami,« je svetoval eden izmed uporabnikov, a dodal

»Btw, to vseeno ni sanjska služba, ne z ljudmi, ki postavljajo take pogoje. Je pa dober štart. Zagrabi, boš potem reševala, če bo sploh kaj za reševat. Kaj pa če te ta tip pusti in boš samska še par let? Kaj če ne boš takoj zanosila, ko si zamisliš? Vsaj “sanjsko” službo boš imela.«

»Sliši se grozno, ampak ali si nameravala imeti otroka jutri – če je tako sanjska služba, že takoj za 3leta in ne 3mesece… Realno dve leti in par mesecev ne zanosiš, poznalo se ti bo na porodniški,« pa je odgovoril drugi in avtorici svetoval, da se pogovori s partnerjem.

Nezakonita klavzula

Mnogi pa so izpostavili, da je pravzaprav ta klavzula v pogodbi nezakonita. Zakon jasno določa, da vas delodajalec ne sme spraševati o vašem zasebnem življenju. To zavzema tudi družinski stan, zakonski stan, nosečnost, načrtovanje družine in drugih osebnih podatkov, ki niso povezani z zaposlitvijo.

Profimedia

»Imaš črno na belem v pogodbi, da ne smeš imet otrok? Podpišeš in če v roku 3eh let se ti slučajno vseeno zgodi, da zanosiš in te odpustijo jih tožiš žive mrtve,« je zatrdila ena izmed uporabnic, kateri so mnogi pritrdili. »Kot so ti že svetovali, mirne duše lahko podpišeš, saj je taka klavzula v pogodbi seveda nezakonita. Ti podpiši in se začni uvajat… Potem se boš pa že sama odločila, kdaj bo čas za otroka.«

»Torej opcija A; brez denarja in z otroci (če se vzame v zakup, da glede na tvojo “nesrečo” se ti ponovna ponudba ne bo nasmehnila za vsakim vogalom)

Opcija B; z denarjem in svobodna finančno, osebno pa tudi definitivno bolj kot v opciji A

Če podpišeš in slučajno zanosiš, se zjokcaš, da nosečnost ni bila planirana in se je zgodila “nesreča”, splava pa ne moraš delat zaradi moralnih načel in če te odpustijo, jih z nekaj volje in vložka z isto zgodbo stožiš za lepo vsoto. A je sploh še kaj za razmišljat?« je šaljivo odgovoril eden izmed uporabnikov.

V resnici pa delavke o svoji nosečnosti delodajalca niso dolžne obvestiti, razen če želijo uveljavljati s tem povezane pravice. V kolikor je delo, ki ga v času nosečnosti in dojenja opravljajo, škodljivo  zdravju in zdravju otroka, jim je delodajalec dolžan zagotoviti opravljanje drugega, ustreznega dela. Če ustreznega dela ni mogoče zagotoviti, pa imajo pravico do nadomestila plače. Prav tako pa delodajalec v času nosečnosti in dojenja ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Kljub temu, da se nekateri delodajalci temu želijo izogniti, so (bodoče) nosečnice z zakonom dobro zaščitene.

Kaj bi storili vi?

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close