Na dopust z otroki ali brez?

27. julij 2021

Na dopust z otroki ali brez?

27. julij 2021

Iskanje nastanitve z otroki je komplicirano. Kje bodo spali, koliko sob potrebujemo? Ko so otroci starejši pa je še težje – ali jih sploh vzeti s seboj?

“Večkrat sva z možem govorila, da bova šla kdaj sama in vedno pride tako, da gremo potem vsi. Par let sva poročena in še nikoli nisva šla nikamor sama. Otroka imam z bivšim,” je zapisala uporabnica foruma Starševski čvek.

Pravi, da tudi če začne poizvedovati za sobo za dve osebi, na koncu vedno konča z rezervacijo za štiri osebe. 

Profimedia

Zakaj bi sploh pustili otroke doma?

Gotovo številni starši sanjajo o mirnem in sproščujočem oddihu brez kričanja, kreganja in nerganja, toda na koncu se vedno raje odločijo za to, kot pa da bi otroke pustili doma. Toda takšen oddih bi nam gotovo dobro del, tudi če le za nekaj dni. Poskrbeti moramo tudi zase, napolniti svoje baterije. To ne pomeni, da smo slabi in sebični starši – na tak način bomo spočiti, boljše volje in posledično bo tudi odnos z otroki boljši. 

Prav tako je pomemben odnos s partnerjem, ki se lahko na samem močno izboljša. Končno lahko počnete stvari, ki jih z otroki ne morete. Lahko gre za intimne trenutke ali pa za celodnevno gledanje televizije z lončkom sladoleda v naročju, česar si z gručo otrok niste mogli privoščiti. Oddih s partnerjem vas bo spomnil, zakaj sta sploh skupaj, in kako fino je iti na zmenek in uživati v pogovoru. 

Profimedia

Otroci in starši uživajo v različnih stvareh. Morda si vi želite ogledati muzeje, vaš najstnik pa se za vami vleče kot megla in neprestano gleda na telefon. Ali pa se vaši otroci podijo po toboganih, vi pa medtem umirate od dolgčasa na ležalniku in sanjate o izletu s kolesi. Starejši kot so otroci, težje se je uskladiti. 

S tem, da pustite otroka doma, mu pokažete, da mu zaupate in da ima določeno odgovornost, kar mu dvigne samozavest. Otrok se tako nauči, da imajo njegovi starši lastne interese in potrebe, za katere se poskrbi tako, da si vzameš čas zase. 

Kdaj? Ko otrok … ni več mali otrok

Glede starosti, pri kateri je otrok lahko doma, so mnenja deljena. Seveda lahko otroka že zelo zgodaj pustite doma pri starih starših. Toda kdaj je obdobja družinskih počitnic nepreklicno konec? Laura Hensley najstnikom svetuje, da ostanejo doma, takoj, ko lahko. Pogosto je to pri sedemnajstih letih. Pravi je, da je to čas, ko bo spomin na številne družinske počitnice ostal ohranjen. Starejši kot smo, bolj opazimo stvari, ki nas motijo pri ostalih družinskih članih. 

Profimedia

Samo zato, ker pustimo otroka doma, medtem ko gremo s partnerjem na dopust ali pa ne želimo s starši na počitnice, ne pomeni, da svoje družine ne maramo. Toda pride čas, ko je treba svoje potrebe postaviti na prvo mesto, pustiti otroku, da počne stvari, ki jih sam želi, in gre na počitnice s prijatelji, s svojim partnerjem ali pa kar sam. S tem ni prav nič narobe. 

Style. Več novic

New Report

Close