Na nove začetke, oziroma, kako ustvariti boljše čase

Čas za uresničevanje novoletnih želja je vsak dan v letu. Za nov začetek namreč ni treba čakati na 1. januar!

Medtem, ko strožje usmerjeni ekonomisti razglabljajo o tem, koliko je gospodarstvo izgubilo z dodatnim prostim dnem za novoletne praznike, se ga redno zaposleni veselijo (v kolikor so prosti), tisti brez dela pa si želijo, da bi si lahko spet zaželeli prostega dne, saj se jim vsi dnevi zdijo podobni kot jajce jajcu. Vsi pa so v zadnjem dnevu koledarskega leta in včeraj zagotovo razmišljali o novih začetkih.

Kot da 1. januar avtomatično pomeni prelomnico, ali kot da bi jo sploh lahko pomenil. Zgolj zato, ker se na koledarju spremeni letnica za eno številko navzgor. Bi morali ob izteku leta pravzaprav slaviti dejstvo, da smo ga preživeli, ali je res eno leto več (ki pomeni tudi eno leto bližje našemu osebnemu koncu) tisto, ki se ga moramo veseliti?

Če bi morali iti v detajle, je novo leto nastopilo v resnici 21. decembra, z vstopom v zimo, ko je dan najkrajši in po tem datumu se dnevi zopet začnejo daljšati. Ampak to najbrž nikogar ne zanima pretirano, saj družbena konvencija šteje za začetek leta 1. januar in pika.

Odštevali smo torej za polnoč, se veselili ognjemeta, odpirali steklenice, pokali z zamaški in nazdravljali, nekateri so se tudi poljubili – kakor kdo, med nami so namreč tudi taki, ki jim gre novoletna norija na živce in so obračanje leta z zamaški v ušesih mirno prespali, pa tudi taki, ki se iz zdravstvenih razlogov niso mogli udeležiti zabav in so si opolnoči najbrž zaželeli samo tega: zdravja, namreč, da bi v naslednjem letu, dneh, mesecih lahko sploh začeli spet načrtovati svoje življenje.

Vendar imamo zdaj v mislih nekoga povprečnega, takega, ki mu zdravje še služi, ki ni ne pretirano navdušen niti pretirano potrt zaradi svojega življenja, vseeno pa načrtuje in si želi sprememb. Nekateri si želijo samo to, da bi dobili službo, drugi bi radi sedanjo službo zamenjali za boljšo, novo, bolj izzivalno, mogoče bolje nagrajevano delo. Nekateri so siti rutine, drugi pa si prav prijetne in predvidljive rutine najbolj želijo.

Nekateri segajo po še bolj oddaljenih željah, denimo dobitku na lotu, ki jim bo s čarobno paličico življenje spremenil na boljše. Pa jim bo res? In koliko lahko vpliva na spremembo našega življenja prav datum in nova številka? Zadeva še najbolj spominja na kakšno novodobnejšo obliko zaklinjanja plemena. Enostavno si je treba nekaj zaželeti ob vstopu v novo koledarsko leto. Potem pa upati, da se bo izpolnilo, seveda po možnosti še letos, sicer si bomo s prihodnjega 31. decembra na 1. januar ponovno zaželeli isto.

Nesrečni si bodo zaželeli sreče, osamljeni tega, da bi našli ljubezen, revni denarja, bogati in tisti vmes še več denarja, tisti, ki pogrešajo seks, da bi dobili koga v ta namen in tako naprej in tako dalje. Prekomerno težki si bodo zadali cilje, da shujšajo, zasedeni in brez forme pa si bodo zaželeli športne postave. Ni nujno, da vsi, mnogi pa.

Lahko preudarjamo, ali je res prav prvi dan v letu primeren za vse te želje in načrte, ali pa bi za to bil primeren pravzaprav vsak dan. Naše življenje, kot ga živimo, je namreč posledica ne le okoliščin, ampak predvsem zavestnih, vsakodnevnih, ponavljajočih se lastnih dejanj in (ne)pravilnih odločitev.

Vsak dan znova, vsak dan sproti. To je dobro imeti v mislih, ko bosta novoletni zagon in navdušenje popustila, da si ne bomo malodušno ob letu kasneje zopet želeli istega in ugotavljali, da ni bilo prejšnje leto pravzaprav nič boljše, kot eno poprej. Vsak dan je priložnost za spremembo in za rast ter za drugačne, boljše odločitve. Začetek je torej v nas samih, ne glede na dan in leto in le sami lahko ustvarimo novega.

Osebno sem ugotovila, da je na dan novega leta primerno narediti obred, ki mu lahko rečemo ‘izpuščanje starega’. To lahko naredimo simbolično, denimo napišemo na balon letnico, ime osebe ali situacijo, ki bi jo radi izpustili iz svojega življenja ter se osvobodili bremena preteklosti. Prav ta nas namreč pogosto priklepa in nam ne pusti, da bi napredovali ali ubrali drugačno pot. Balon spustimo v zrak, ali enak postopek izvedemo na listku papirja, ki ga odvržemo v reko. Pustimo, da voda simbolično odnese vse, kar je bilo slabega in neugodnega. S tem naredimo prostor od-puščanju, pa tudi prostor praznine, ki ga lahko zapolnimo z drugačnim in boljšim. Za slednje pa se moramo sedaj sami potruditi in to vsak dan znova.

 

Foto: Little Coping Koala, People & Places, YouTube, Instagram, Ariz

New Report

Close