Oskarji brez presenečenj, prvič v zgodovini rdeča preproga ni bila rdeče barve

13. marec 2023

Oskarji brez presenečenj, prvič v zgodovini rdeča preproga ni bila rdeče barve

13. marec 2023
Foto: vse Profimedia

Na včerajšnji že 95. podelitvi oskarjev je s sedmimi kipci slavil film Vse povsod naenkrat. Prvič v zgodovini je nagrado za žensko glavno vlogo prejela azijska igralka.

Najprestižnejše filmske nagrade so potekale v znamenju filma Vse povsod naenkrat z enajstimi nominacijami, ki je prejel sedem kipcev, med njimi za najboljši film ter režijo (Daniel Kwan in Daniel Scheinert).

Metafizična komedija je prejela še nagradi za najboljšo glavno in stransko igralko, ki sta ju prejeli Michelle Yeon in Jamie Lee Curtis ter pometla s konkurenco v kategorijah najboljša montaža, najboljši izvirni scenarij ter najboljši stranski igralec, ki jo je prejel Ke Huy Quan. Michelle Yeon, ki je prejela oskarja za glavno vlogo v filmu Vse povsod naenkrat, je postala prva azijska igralka s najprestižnejšim kipcem v tej kategoriji.

Michelle Yeon (Foto: Profimedia)

Štiri kipce je prejela nemška vojna drama Na zahodu nič novega, ki je s sedmimi kipci slavila tudi na letošnjih britanskih filmskih nagradah Bafta. Tokrat so zmagali v kategorijah za najboljšo fotografijo, najboljši mednarodni film, najboljšo scenografijo ter najboljšo izvirno glasbeno podlago.

Jamie Lee Curtis je prejela zlati kipec za najboljšo žensko stransko vlogo (Foto: Profimedia)

Nagrada za glavno moško vlogo je pripadla Brandonu Fraserju za vlogo v filmu Kit, ki je prejel še zlatega kipca za najboljše ličenje in pričeske. Med presenetljivimi poraženci je bil film Duše otoka, ki je na baftah slavil kar štirikrat.

Nagrado za najboljši prirejeni scenarij je prejela Sarah Polley za film Women Talking, Ostržek je postal najboljši animirani celovečerec, Navalny pa najboljši dokumentarni celovečerec. Avatar je tako kot na baftah prejel nagrado za najboljše posebne učinke.

Brandon Fraser (Foto: Profimedia)

Rdeča preproga prvič ni bila rdeče barve

Klasično prireditev, ki je trajala tri ure in pol, sta s svojima glasbenima nastopoma popestrili visoko noseča pevka Rihanna ter Lady Gaga. Rihanna, ki je svojo nosečnost naznanila na nedavnem Superbowlu, je blestela v obleki posuti s kristali brez naramnic, medtem ko je Lady Gaga glamur z rdeče preproge zamenjala za preprost rokerski slog s strganimi kavbojkami, supergami in brez kančka ličil.

Rihanna (Foto: Profimedia)
Lady Gaga je presenetila s povsem sproščenim videzom ter brez ličil (Foto: Profimedia).

Ena večjih novosti in sprememb je bila rdeča preproga. Ta letos prvič ni bila tradicionalne rdeče barve, ampak so se organizatorji odločili za bež barvo.

Rdeča preproga tokrat ni bila tradicionalne rdeče barve, zvezdniki so se sprehodili po bež preprogi. (Foto: Profimedia)

Podelitev, ki jo je že tretjič vodil komik Jimmy Kimmel, je po lanskoletni odmevni klofuti Willa Smitha minila brez presenetljivih ali pretresljivih dogodkov. Komik se je na oder spustil s padalom, v svojem govoru pa se pošalil tudi iz najbolj slavne klofute, zaradi katerih je Will prejel prepoved udeležbe podelitve za naslednjih deset let.

Zaradi omenjenega lanskoletnega incidenta, ki je bil tudi letos v središču medijskega poročanja o nagradah filmske akademije, so letos poskrbeli za varovanje odra oz. krizno ekipo.

Jimmy Kimmel se je na oder spustil v slogu filma Top Gun (Foto: Profimedia).

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close