Na pomoč! Moj otrok zapušča družinsko gnezdo in domovino!

04. junij 2021

Na pomoč! Moj otrok zapušča družinsko gnezdo in domovino!

04. junij 2021

Proces odraščanja vedno doseže točko, ko se otroci popolnoma osamosvojijo in odidejo na svoje. Kljub temu obstaja za starše določena tolažba, saj v Sloveniji ne more biti tako daleč. Toda kako se spoprijeti z dejstvom, da otrok odhaja v drugo državo?

Čas odraščanja je različen. Nekateri se izselijo že pri osemnajstih, drugi kasneje, nekateri tudi prej. Trenutne razmere kažejo na paradoks – na eni strani mladi vedno dlje živijo pri starših, na drugi strani pa se vedno več mladih izseljuje v tujino, kar imenujemo tudi beg možganov. Številni se v domovino ne vrnejo, kar ni težava samo za gospodarstvo države, temveč tudi za starše, ki svoje otroke le poredko vidijo. 

Vse kaže, da se bo to zgodilo tudi eni od uporabnic foruma Starševski čvek. Osemnajstletni sin mame Nine namreč zaključuje zadnji letnik srednje šole. Je odličen dijak, ki ima velike ambicije – odhod v tujino. Tujina ga mika že dlje časa, toda v zadnjem času je projekt postal resen in uresničljiv. Fant si je našel štipendirano delo, ki bo pokrilo stroške študija. Mama je obupana in bi najraje odšla z njim ali pa ga moledovala, da ostane v Sloveniji. 

Profimedia

Tak odziv je popolnoma normalen. Skrb za otroka in navezanost nanj sta nekaj, kar ne izgine, ne glede na razdaljo. Toda kot pravi eden od komentatorjev: “A prava ljubezen bi morala v vsaki osebi, ki spušča ljubljeno osebo iz rok, dati moč, da to pogumno stori. Lastninjenje kogarkoli ni nikoli obrodilo pozitivnih sadov. Razumem vašo stisko, a to vam je del življenjske šole.”

Podobno piše tudi druga komentatorka:

“S trenutkom, ko se otrok rodi, postane svoja osebnost. Čeprav sta bila devet mesecev eno. Podarjeno ti je bilo njegovo otroštvo, podarjeno odraščanje. Največ, kar mu lahko želiš, je, da najde, izpolnjen, sebi pravo pot. Vključno z vsemi tistimi ljudmi, ki jih bo srečeval in nenazadnje imel rad.

Imaš velik privilegij, saj mama ostane za vedno mama, še zlasti taka, ki je razumevajoča. Naj mu to ne predstavlja bremena tudi vnaprej.”

uporabnica foruma

Kako se sprijazniti z odhodom in preboleti izgubo nekoga, ki živi – daleč stran?

  1. Dajte si čas 

Obdobje selitve je gotovo zelo naporno in stresno in praznina ter žalost, ko otrok odide, sta velika. Toda dati si morate čas, da se navadite na veliko spremembo. Zamotite se, organizirajte si dneve, hkrati pa si pustite biti žalostni. 

  1. Poiščite nove hobije

Vaš otrok je nekje drugje in zna poskrbeti zase. Kot zapiše ena od uporabnic foruma: 

“Jaz sem mama in bom vedno tu, gnezdo jim bo vedno na voljo, da se vrnejo, da si spocijejo, da se potolazijo, da se poveselijo, dokler bom ziva, imajo svoje gnezdo, ce ga bodo potrebovali, jaz bom pa ze poskrbela zase toliko, da jim ne bom na grbi in skrbi.”

uporabnica foruma

V času, ko je gnezdo spet prazno, si lahko najdete nove hobije! Končno imate čas za stvari, s katerimi ste več let odlašali zaradi vseh domačih nalog, nogometnih tekem in hitenjem iz službe, da je bilo kosilo pravi čas na mizi. Zdaj imate čas, da počnete tisto, kar vas veseli in si res vzamete čas zase. 

  1. Osredotočite se na vaš odnos s partnerjem

Podobno kot velja za prejšnjo točko – zdaj imata s partnerjem končno čas, da se posvetita en drugemu. Tudi če so ostali otroci še doma, pritisk na vama s partnerjem bo manjši. Praznino, ki jo pusti otrokova prisotnost lahko zapolnite z odnosom z vašim partnerjem, pri njem najdete sočutje in tolažbo, saj se tudi partner sooča z enakimi čustvi. 

Profimedia
  1. Organizirajte si čas s svojim otrokom

Leta 2021 smo! S pomočjo tehnologije lahko otroka kadarkoli pokličete in slišite njegov glas, celo vidite se lahko prek videoklica. Dogovorite se, kdaj se želite videti in slišati ter poklepetati o najnovejših novicah doma. Ne zamerite, če se kdaj ne bo oglasil ob prvem zvonjenju ali za klic ne bo imel časa – veliko se mu dogaja in novo življenje je vznemirljivo! Namesto tega se dogovorite za dan in uro, ko boste vsi prosti. 

  1. Glejte pozitivno in si čestitajte!

Če vam zmanjašanje stroškov in gospodinjskega dela ni v dovolj veliko tolažbo, se opomnite, kaj ste dosegli. Naredili ste nekaj čudovitega – otroka ste vzgojili v odgovorno in samostojno osebo, polno znanja in talentov, ki jih zdaj sama raziskuje. Vaš otrok je prilagodljiv, vedoželjen in pogumen, da se je sam odločil za tako drzno potezo. 

Profimedia

Podatki sicer kažejo, da številni, ki odidejo na študij v tujino, tam pogosto tudi ostanejo. V tem času si morda najdejo partnerja, si ustvarijo družino ali pa najdejo delo. Čeprav so razmere v času koronavirusa nepredvidljive in posledično fizični stiki in potovanja omejeni, je na srečo tu še vedno tehnologija, ki nas zbližuje.

Style. Več novic

New Report

Close