Na seznamu najboljših restavracij na svetu tudi Slovenija!

21. julij 2022

Na seznamu najboljših restavracij na svetu tudi Slovenija!

21. julij 2022
Foto: Unsplash

Razglašen je nov seznam 50 najboljših svetovnih restavracij, na vrhu katerega slavi lani drugouvrščena danska restavracija Geranium. 

Letni seznam najboljših restavracij, ki ga imenujejo tudi kulinarični oskarji, je rezultat glasovanja in preizkušanja več kot tisoč svetovnih kulinaričnih strokovnjakov in predstavlja dober pregled nad svetovnimi restavracijami, pa tudi nad kulinaričnimi trendi. 

Letošnja podelitev je bila že dvajseta po vrsti, potekala pa je v Londonu, kjer je potekala tudi svojih prvih 12 let. Vmes pa se je ustavila tudi v New Yorku, Melbournu, v Singapurju in drugod. 

Poleg najboljših svetovnih restavracij, kulinarični strokovnjaki pripravijo tudi najboljših 50 restavracij v Aziji, v Latinski Ameriki, v Srednjem Vzhodu ter v Severni Ameriki. Lani so prvič pripravili tudi seznam 50 mladih posameznikov, ki predstavljajo in oblikujejo prihodnost gastronomije. 

Letošnji slavljenec kopenhagenski Geranium je lani zasedel drugo mesto, letos pa je prevzel nagrado iz rok prav tako kopenhagenske restavracije Noma, ki je prvo mesto na seznamu zasedla leta 2010, 2011, 2012, 2014 ter 2021. 

Restavracijo Geranium vodita prijatelja Rasmus Kofoed in Søren Ledet, na meniju pa so brezmesne jedi ter sezonska skandinavska kulinarika. Restavracija se nahaja na osmem nadstropju danskega državnega nogometnega stadiona. 

Kakšne so cene?

Triurno preizkušanje borbončic stane približno 430 evrov, najcenejši kozarec vina vas bo stal dobrih sedemnajst evrov, najdražji pa približno sto evrov. 

Kje je Slovenija? 

Na seznam petdesetih restavracij se je uvrstila tudi Slovenija. 34. mesto je zasedla Hiša Franko, ki jo vodi Ana Roš, ki je leta 2017 prejela tudi nagrado za najboljšo žensko chefinjo na svetu.

Ana Roš (Foto: Profimedia)

Triurno izkušnjo izpod rok najboljših kuharjev si lahko v dolini Soče privoščite za 225 evrov. Jedilnik vsebuje veliko mesa in sira, restavracija pa poudarja povezavo med lokalnim in tradicionalnim ter povezavo z okoljem ter naravo. “Da si ponosen na kraj, od koder prihajaš, in ga uporabljaš kot navdih za svoje delo,” pravijo.

Restavracija je lani na seznamu zasedla 21. mesto, junija 2020 pa je prejela dve michelinovi zvezdici.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close