Kritizirajo slavne božične filme, na tapeti tudi Pravzaprav ljubezen

08. december 2021

Kritizirajo slavne božične filme, na tapeti tudi Pravzaprav ljubezen

08. december 2021
Avtor: IMDb

V času pred božičnimi prazniki so Twitter preplavile kritike priljubljenih božičnih filmov, češ, da so žaljivi in neprimerni, “promovirajo spolno nadlegovanje in zalezovanje”.

Vse skupaj se je začelo, ko so na strani Refinery29 objavili obsežnejši članek s splošno kritiko božičnih filmov, ob čemer so se spraševali, zakaj se v njih “nagrajuje moške za slabo obnašanje?”

Obregnili so se ob priljubljeni film Počitnice ter obsodili Milesa (igral ga je Jack Black), češ, da je “problematičen” in Grahama (Jude Law), ker se obnaša ponižujoče do lika Cameron Diaz. “Zgodbo Počitnic bi pravzaprav lahko opisali, da dve ženski (še Kate Winslet) skušata rešiti dva strupena moška”.

Film Počitnice. Avtor: IMDb

Lotili so se tudi Pravzaprav ljubezni, v katerem jih je zmotil lik Marka (Andrew Lincoln), ker je ženi svojega najboljšega prijatelja ljubezen izkazal na pragu njunega doma, s pomočjo kartonastih sporočil. Označili so ga za “kretena”. Všeč jim ni niti Harry (Alan Rickman), ki je ženi (Emma Thompson) zlomil srce, ker se je spogledoval s sodelavko.

Film Pravzaprav Ljubezen. Avtor: IMDb

Tviteraši kritični še do Bridget Jones in Čudovitega življenja

Kmalu za tem so se oglasili še na Twitterju, ki so poleg filmov Počitnice in Pravzaprav ljubezen skritizirali še en film, ki si ga radi ogledamo med prazniki: Dnevnik Bridget Jones. Razložili so, da je glavni lik, ki ga slavno upodablja Renee Zellweger, vseskozi stalno izpostavljen spolnemu nadlegovanju in sramotenju zaradi telesne teže.

Film Dnevnik Bridget Jones. Avtor: IMDb

Kritičnim besedam tviterašev se ni izognila niti večna klasika Čudovito življenje iz leta 1946, ki so jo označili za “izjemno mizoginistično”. Kot posebej zaskrbljujoča so izpostavili dva prizora: en prikazuje golo Mary (Donna Reed), ki se skriva v grmovju, George (James Stewart) pa ji noče vrniti kopalnega plašča, drug pa Georgea, kako kriči na Mary, nato jo grobo zagrabi in strastno poljubi, pri čemer gledalci pravijo, da “njegova žena ni privolila v to dejanje”.

Film Čudovito življenje. Avtor: IMDb

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close