Na takšen način boste od sebe odbili narcise!

24. maj 2023

Na takšen način boste od sebe odbili narcise!

24. maj 2023
Foto: Instagram @carolinafreixa

Nezdravim razmerjem se ne moremo povsem izogniti, toda pred njimi se lahko zaščitimo.

Narcisi znajo subtilno zmanipulirati druge do točke, ko se zdi, da je začetek romance z narcisom skoraj popoln, na dolgi rok pa je razmerje izjemno uničujoče. 

Če se pogosto znajdete v romantičnih razmerjih z narcisi ali z nekom, ki je nedvomno nagnjen k narcisidnosti, potem vam morda primanjkuje značilnosti, ki narcise odbijajo. Ljudje z narcistično osebnostno motnjo ali tendencami v svojih partnerjih iščejo iste vzorce, ki jim olajšajo delo. Narcis se tako pogosto znajde v razmerjih s podobnimi ljudmi, zato v nadaljevanju navajamo tri značilnosti, ki narcise zagotovo odbijajo. 

1. Zavedajte se stvari, s katerimi vam ljudje lahko pritisnejo na živec in ne reagirajte, če to tudi storijo

Vsak ima določene šibke točke, ki ga lahko povsem razorožijo ali razburijo – morda gre za nizko samopodobo, strahove in skrbi, ki lahko vplivajo tudi na kvaliteto razmerja. Narcisi iščejo te šibke točke in slabosti, zato je pomembno, da se jih zavedate, preden jih razkrijete drugim. 

Foto: Instagram @paola_cossentino

Posvetite se sebi in stvarem, za katere bi raje videli, da jih ljudje ne izvejo. Ne ignorirajte svojih “slabih” plati, temveč se podrobno spoznajte, analizirajte, kaj vas vznemiri, če pride do te teme. Delajte na sebi, ko ste še samski, saj vas bodo ljudje težje prizadeli ali pa vaše šibke točke izkoristili v svoj namen. 

V primeru, da to poskušajo narediti, morate ohraniti čisto glavo. Ne reagirajte, saj narcisi uživajo, kadar iz vas izvabijo reakcijo.

2. Stojte za svojimi mejami, ne glede na vse.

Zavedati se morate svojih meja, saj jih bo narcis hitro našel ter poskušal prečkati. Ne samo, da se jih morate zavedati, za njimi morate tudi stati, saj boste tako varni pred narcističnimi napadi. 

Foto: Instagram @wendyswan

Meje so pomembne v vsakem zdravem odnosu, še posebej pa to velja za romantično zvezo. Pri tej se meje lahko tudi spreminjajo, toda samo prepričanje, ki stoji za njimi, mora biti trdno. Če ste jasno in trdno proti temu, da vas nekdo ponižuje, boste mejo hitro postavili – morda boste takoj izrazili, da takšnega vedenja vnaprej ne boste prenašali (in se boste obljube tudi držali) ali pa se boste takoj odstranili iz takšne situacije ter od ljudi, ki so vašo mejo prekoračili. 

Narcis se bo morda ob prvi omembi meja ustavil, toda poskušal bo dalje. Takrat je vse odvisno od vas – meje, ki ste jih postavili, morajo biti brezpogojne in v primeru, da narcis ponovi poskus (kar zagotovo bo), boste morali stati za svojimi načeli, sicer bo narcis ugotovil, da se vas vseeno da zmanipulirati. 

3. Imejte dober podporni sistem

Foto: Instagram @sofiarichiegrainge

Narcisi iščejo žrtve s slabim podpornim sistemom, saj je te enostavneje ločiti od prijateljev in družine. Toda dober podporni sistem prijateljev in družinskih članov, ki jim zaupate, ste z njimi pogosto v stiku in vas ti dobro poznajo, pa bo hitro ugotovil, da z vašim partnerjem nekaj ne “štima”. Boljša, kot je družba, v kateri se gibljate, manjša je verjetnost, da boste žrtev narcisa ali pa se ga boste vsaj prej znebili. 

Narcisom se je v življenju težko izogniti, še posebej v romantičnih odnosih, toda pomembno je, da prepoznate znake narcisoidne osebnostne motnje ter se sami dobro poznate, imate dober podporni sistem ter jasno postavljene meje, saj vam bo to pomagalo, da se takšne toksičnosti hitro znebite, sčasoma pa boste narcise naravnost odbijali.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close