Na to morate biti pozorni, ko potujete!

17. avgust 2022

Na to morate biti pozorni, ko potujete!

17. avgust 2022
Foto: Pexels

Pomagamo vam, kako načrtovati lažje, cenejše in čim manj stresno dopustovanje.

Čeprav vsi radi potujemo in komaj čakamo na “potepanje”, marsikomu že načrtovanje potovanja dela preglavice. Niso vsi tako vešči iskanja idealne namestitve ali letalske povezave, nekateri težko uskladijo proračun in stroške, mnogi pa niti ne vedo, kje začeti in kako se organizirati, zato je vsaka pomoč dobrodošla.

Dejstvo je, da je danes, v dobi spleta, veliko lažje načrtovati potovanje, vse, kar potrebujete, pa so napotki, na kaj morate biti pri načrtovanju pozorni in kje začeti.

Da bi vam olajšali načrtovanje potovanja, smo za vas pripravili 7 zlata vrednih nasvetov, ki bodo vaša najboljša vodila od začetka do konca celotnega procesa.

Naredite si svoj aranžma

Čeprav samostojno načrtovanje potovanja marsikomu povzroča stres in strah pred nepredvidenimi in nezaželenimi situacijami, so pri potovanjih v tujino verjetnosti za to zelo majhne, ​​še posebej, če se dobro pripravimo in si zapišemo vse pomembne predmete na list papirja.

Turistične agencije za organizacijo potovanj jemljejo velike provizije, saj od tega živijo. Če gre za skupinsko potovanje, upoštevajte, da agencija iz vašega denarja plača tudi vodnika, nastanitev zanj, dnevnice … Zato se vam veliko bolj izplača potovanje načrtovati v lastnem aranžmaju. Prihranite lahko do 50 odstotkov.

Foto: Unsplash

Uporabite platforme za rezervacijo najugodnejšega leta in namestitve

Najboljši način za rezervacijo leta in namestitve je prek platform, kot sta Skyscanner ali Booking.com, kjer lahko prek filtrov izberete svoje želje in potrebe ter nato primerjate cene. Na primer, če želite najti najcenejši let in vam točen datum potovanja ni pomemben, si lahko zelo enostavno ogledate cene letov znotraj dveh ali treh tednov in nato izberete najcenejšo možnost.

Prav tako lahko pri izbiri namestitve ponujene možnosti razvrstite od najcenejše do najdražje in nato izberete namestitev, ki se vam zdi najboljša. Rezervirajte hotel ali let v le nekaj klikih in ne pozabite narediti posnetka zaslona s podrobnostmi leta ter imenom, naslovom in telefonsko številko hotela, da ste varni, če slučajno ne dobite potrditvenega sporočila.

Pametno pakirajte

Če potujete za pet dni, nima smisla vzeti s seboj polovice garderobe. Poleg tega boste morali za težji kovček najverjetneje doplačati, saj ima vsaka letalska družba določeno omejitev teže na potnika, upoštevajte, da boste v kovčku tudi potrebovali prostor za spominke.

Vedno imejte s seboj večjo osebno torbo, ki jo lahko nosite s seboj med letom, če pa ne želite plačati prtljage, je odlična rešitev za prihranek ročna prtljaga, ki je v večini primerov brezplačna, razen pri nizkocenovnih letalskih družbah. Ne pozabite vzeti s seboj jakne, nogavic, dežnika, … , saj nikoli ne veste, kdaj vas vreme lahko preseneti.

Foto: Pexels

Poiščite vse atrakcije v bližini

Ko veste, kam potujete, skrbno raziščite vse znamenitosti, dogodke in zanimivosti v bližini. Seveda ne boste videli čisto vsega, kar ste si zamislili, zato je pomembno, da izberete najbolj zanimive in pomembne znamenitosti.

Raziščite tudi, katere atrakcije so brezplačne in katere plačljive, ali obstajajo ponudbe, ki ponujajo več vstopnic po znižani ceni, ali muzeji priznavajo študentske popuste in podobno.

Načrtujte pot

Ko imate rezervirano prenočišče, let in pripravljen seznam zanimivosti, ki jih želite obiskati, naredite itinerar. Idealno bi bilo natisniti zemljevid mesta in na njem označiti nastanitev, nato pa še vse znamenitosti. Nato načrtujte smiselno potovalno pot za vsak dan, ki ga boste preživeli v tem mestu, da se vam ne bo treba vsak dan voziti v drug del mesta in izgubljati dragocenega časa.

Upoštevajte odmore za kosilo in kavo ter čas, ki ga boste izgubili na javnem prevozu. Raziščite tudi, katero prevozno sredstvo je najbolj praktično in si zagotovite shemo javnega prevoza ter vozni red.

Foto: Unsplash

Imejte telefon z dobro baterijo

Ta točka je zelo pomembna predvsem zato, ker se želite s potovanja vrniti z lepimi spomini, ki se jih boste spominjali vse življenje, kar so seveda fotografije in videoposnetki. Namesto kamer, ki so pogosto težke in okorne, vam svetujemo, da investirate v kvaliteten in lahek mobilni telefon z vzdržljivo baterijo in dobro kamero.

Za rezervo s seboj vzemite še zunanji prenosni polnilec, tako imenovani “power bank”, ki vas bo rešil v situacijah, ko se bo baterija na vašem telefonu začela nevarno prazniti.

Naredite si proračun zapravljanja

Pred samim potovanjem ne pozabite določiti proračuna. Upoštevajte, koliko lahko porabite, in se tega držite. Če je vaš skupni proračun, rezerviran za porabo med potovanjem, na primer 500 evrov, od tega zneska odštejte vstopnice za atrakcije, denimo 100 evrov.

Preostali znesek razdelite na dneve, npr. 400 evrov za 5 dni je 80 evrov na dan. Znesek, ki ste ga izračunali, predstavlja vaš dovoljeni dnevni proračun. Ne pozabite preveriti, katera valuta se uporablja v državi, v katero potujete, in pravočasno zamenjajte denar v menjalnici.

Foto: Pexels

Pripravite vse dokumente

Nekaj ​​mesecev pred potovanjem preverite, koliko časa velja vaš potni list ali osebna izkaznica. Za vstop v nekatere države potrebujete veljaven osebni dokument, ki velja še najmanj tri mesece, zato upoštevajte te stvari, da boste imeli dovolj časa za pridobitev novega potnega lista ali osebne izkaznice.

Pozanimajte se, ali potrebujete vizum za državo, ki jo obiskujete, in upoštevajte, da se lahko izdaja vizuma odloži.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close