Načrtovanje seksa bo koristilo vašemu razmerju

15. februar 2023

Načrtovanje seksa bo koristilo vašemu razmerju

15. februar 2023
Foto: Profimedia

Mnogo stvari v življenju je potrebno načrtovati in tudi seks je pravzaprav ena izmed teh stvari.

Zlahka je pozabiti, da odnosi zahtevajo delo, delo pa, tako kot vse stvari, zahteva čas, trud in načrtovanje, zlasti za seks. Večina stvari v življenju zahteva pripravo. Zakaj bi morala biti intimnost drugačna? Brez strategije seks postane teoretičen. Če se ne usedete in načrtujete, se to preprosto ne bo zgodilo.

“Bolj ko svoja življenja prepletamo z logistiko, financami, čiščenjem stranišč, otroki, delom itd., manj prostora imamo za seksi stvari,” je Rachel Wright, licencirana psihoterapevtka in ustanoviteljica Shame Free Therapy, povedala za Glamour . “Razen če se ne zavežete, da boste dajali prednost svoji spolni povezanosti in užitku, se zlahka izgubite v kaosu življenja.”

To pa ne pomeni, da je z vašim odnosom karkoli “narobe”. “Popolnoma normalno je, da pari v dolgotrajnih razmerjih ostanejo dolgo časa brez fizične intimnosti,” pravi Moraya Seeger DeGeare, interna strokovnjakinja za odnose pri Paired. “Kaj pomeni ‘dolgo časa’, je zelo odvisno od para: za nekatere je to nekaj tednov, za druge nekaj let.”

Foto: Unsplash

Kljub temu je močan upad spolnosti opazen in težko je ugotoviti, kaj je treba storiti, da se vrne iskra. “Obstaja veliko, veliko razlogov, zakaj lahko spolnost v razmerju upade,” pravi sociologinja in certificirana seksologinja dr. Sarah Melancon.

Življenjske odgovornosti

“Sčasoma imamo več odgovornosti, ki nam jemljejo čas, energijo in osredotočenost.” Kot primere izpostavi otroke, delo in varstvo. Druga možnost je, da je lahko tako preprosto, kot da se dinamika sčasoma spremeni. “Na primer,” pravi, “je par morda užival v koncertih ali drugih dogodkih, po katerih je sledil seks, ko pa imata otroke, je manj časa za izlete ena na ena.”

Še več, dodaja Melancon, po prvih šestih mesecih do dveh letih razmerja hormoni in kemikalije v fazi medenih tednov izzvenijo in začne se pojavljati realnost. “Vaš partner ima nadležne navade, vedno se prepirate in morda začnete čutiti napetost zaradi nekaterih nezadovoljenih potreb v razmerju,” pravi. “Na tej točki lahko seks zaradi drame upade.”

Foto: Unsplash

Zato poleg tega, da si prizadevajo za izboljšanje vašega splošnega odnosa, strokovnjaki spodbujajo pare, naj načrtujejo seks in fizično intimnost – in vztrajajo, da to ni zanemarljivo. “Nekateri ljudje se zmotijo, ko mislijo, da je načrtovanje seksa dolgočasno ali dolžnost, ki jo je treba opraviti. Načrtovanje ne pomeni samodejno, da ne boste imeli vročih, vznemirljivih in osupljivih hitrih ‘quickijev’. Če želite zagotoviti, da boste vi in ​​vaš partner dali prednost povezavi, zabavi in ​​spolni kemiji, to načrtujte,” pravi Beverly Ante, trenerka za odnose.

Načrtujte čas za telesno intimnost

Karkoli se zgodi, je lahko še vedno naključno, le čas ste si izbrali.” Wright pravi, da je opazila, da imajo pari, ki si določijo čas za fizično intimnost, posledično bolj spontane odnose, vendar podaja pomembno pojasnilo: “Načrtovanje okvirja za fizično intimnost je res pomembno, ne glede na to, ali to vključuje seks ali ne.”

Poleg tega vam lahko načrtovani trenutki pomagajo ugotoviti, kaj ste še pogrešali v zvezi. “Pogosto nekdo morda res ne ve, kaj hoče, zaradi zapletenih konkurenčnih čustev ali pa samo zaradi stresa, ki vleče vaš um v različne smeri,” pravi DeGeare. “Z načrtovanjem seksa lahko eden od partnerjev reče: ‘Uau, res se nisem zavedal, kako zelo sem te pogrešal’ ali ‘Počutim se veliko bolj sproščeno in povezano.”

Ta obdobja so tudi najboljši čas za razmišljanje in pogovor o seksu – in o tem, kaj si od njega želite. “Če partnerja ne vesta ali ne zagovarjata tega, kar resnično potrebujeta v postelji, razporeditev tega ne bo spremenila,” poudarja Melancon.

Foto: Unsplash

“Partnerja morata biti jasna glede svojih želja in potreb po načrtovanem seksu, da bo zadovoljiv.” Če tega ne počnemo, je to pravzaprav eden od mnogih vzrokov za manj seksa, dodaja: “Mnogi pari se privzeto odločajo za normativen seks, ne da bi globlje razmislili o svojih potrebah. Ko pa posameznikove potrebe in želje niso izpolnjene, lahko seks postane neprivlačen.”

Ko enkrat natančno določite, kaj želite od intimnosti s svojim partnerjem, pa naj gre za novo zvijačo ali fetiš ali preprosto masažo, so vaše načrtovane seje odlična priložnost, da to preizkusite. “Pogosto domnevamo, da seks pomeni določen niz dejanj – kot je poljub, oralni odnos ali spolni odnos – vendar lahko počnete karkoli, kar se vam zdi erotično,” pravi Melancon. “Ni prav ali narobe, dokler je sporazumno.”

In kako ohraniti iskrico?

“Bodite ustvarjalni in uporabite svojo domišljijo: razmišljajte o svojih in partnerjevih fantazijah ter jih uresničite,” svetuje Andre. “Privlačnost je povezana z osebo, zato bodite usklajeni s tem, kar navdušuje vas in vašega partnerja. Obstaja nekaj aplikacij in iger s kartami, ki jih lahko pari uporabljajo za pogovore o fantazijah. Če si lahko predstavljate, se lahko zgodi.”

Če imate še vedno težave, Andre predlaga, da poiščete certificiranega spolnega terapevta, ki vam in vašemu partnerju lahko pomaga pri raziskovanju vaše spolne identitete.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close