Najbolj osovražena ločenka: »Ženska nikoli ni preveč bogata ali preveč suha!«

AnjaCajhen, 26. junij 2020.

Lahko jo ljubite ali sovražite, svet je z njo obseden še danes.

Če bi se lahko čustva merila s stvarmi, zaradi katerih smo se pripravljeni odreči zaradi partnerja, potem bi bila ljubezenska zgodba Wallis Simpson in Edwarda VIII., ena največjih v zgodovini. Za roko svoje najdražje se je odpovedal najvišjemu nazivu.

Ko se je britanski kralj Edward VIII. odločil, da se bo poročil s svojo ljubljeno Wallis, je izzval škandal, kot ga Otočani niso pomnili od časa Henrika VIII., ki je kar dve od svojih šestih žena dal obglaviti.

Kdo je Wallis?

Wallis ni bila mladenka, saj je dopolnila 40 let, ko sta se spoznala z britanskim prestolonaslednikom, za seboj pa je imela dva ponesrečena zakona. Poleg vsega tega je bila še Američanka brez kapljice modre krvi, zato je bila za kraljevo družino vse prej kot primerna.

Ko so Edwarda vprašali o zakonu z Wallis, je dejal:

»Pred ostalimi moškimi imam majhno prednost, saj lahko svojo drago občasno spomnim, da sem se zaradi nje odrekel prestolu.«

Na to opazko je Wallis nedvomno imela dober odgovor, saj je bila znana po ostrem umu in smislu za humor. Pozornost pa je pritegnila tudi s svojim modnim slogom.

»Nisem lepotica. Na meni ni kaj videti in vse, kar lahko storim je to, da sem boljše oblečena, kot vsi drugi,«

je dejala Wallis Simpson.

Prav tako je pogosto dejala, da ženska ni nikoli preveč bogata ali preveč suha.

Modna ikona

Za Edwarda je bila najlepša ženska na svetu, v očeh mnogih drugih pa prava modna ikona. Oboževala je kreacije Else Schiaparelli, Christiana Diorja ter Mainbocherja, ki je oblikoval njeno poročno obleko, v kateri se je poročila z Edwardom.

Bolj, kot je rasla njena popularnost, je raslo število prefinjenih modnih kosov v njeni omari. Oboževala je tudi modne dodatke, njena kolekcija nakita pa še danes velja za eno največjih in najdražjih. Ogrlice, uhani in okraski za lase so postali njen zaščitni znak.

Poleg nakita je oboževala tudi čevlje, pogosto je nosila modele, ki so bili za tisti čas zelo ekstravagantni. Wallis se je rada igrala z različnimi vzorci, materiali in teksturami.

Njen slog še danes navdušuje ljudi širom sveta in tudi modne oblikovalce. Kakšen vpliv nanje je imela Wallis, je še najbolje opisal Roland Mouret:

»V svetu mode ne morete delati, ne da vas ne bi navdihovalo življenje in garderoba Wallis Simpson. Lahko jo ljubite ali sovražite, svet je s to žensko še danes obseden.«

Čeprav je bila Wallis, ko je spoznala princa Edwarda še poročena, sta hitro začela z afero. Princ jo je zasipaval s pozornostjo, nakitom in denarjem.

Kralj Edward VIII.

Njuno razmerje še ni trajalo dve leti, ko so princa okronali za kralja Združenega kraljestva in Indije. Novopečeni kralj je želel svojo zvezo zapečatiti s poroko, zaradi česar je Wallis svojega drugega moža zaprosila za ločitev.

Vendar to ni bilo dovolj za uresničitev njegovih načrtov. Anglikanka cerkev ni priznala njenih dveh ločitev in zaradi tega ni dala blagoslova novi zvezi.

Wallis tako v očeh cerkve ni bila prosta, prav tako pa so ljudje na najvišjih položajih bili prepričani, da Wallis ne more roditi otroka ter tako Britaniji zagotoviti kraljevega naslednika.

Britanski premier Stanley Baldwin je kralju ponudil tri možnosti: da pozabi Wallis, da se poroči proti volji svojega naroda in ministrov, ali da abdicira. Na veliko presenečenje Britancev in celega sveta je kralj Edward VIII. izbral prav zadnjo – zaradi ljubezni se je odrekel prestolu, njegov položaj pa je prevzel brat George VI.

Pol leta po abdikaciji sta se Edward in Wallis poročila na skromnem obredu, brez prisotnosti kraljeve družine in nekdanji kralj je končno še uradno zaprisegel svojo večno ljubezen.

Foto: Getty

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close