Najbolj priljubljenih 5 diet ta hip in kako dobre so za vas

11. junij 2022

Najbolj priljubljenih 5 diet ta hip in kako dobre so za vas

11. junij 2022
Foto: Unsplash

Živimo v dobi, ki daje velik poudarek zdravju in prehrani. Zato pa smo tudi zasuti z informacijami o pravilni prehrani in dietah. Mi vam pomagamo ugotoviti, katera je najboljša!

Če ste na poti do boljšega zdravja, želite shujšati ali pa se preprosto radi prehranjujete zdravo, je lahko velik izziv ugotoviti, katera vrsta prehrane je najboljša. Na Style.Over.Net smo za vas raziskali, katere diete oz. načini so najbolj priljubljeni, a tudi najboljši za vas.

Mediteranska dieta

Mediteranska diet že leta velja za zlati standard prehranjevanja za boljše zdravje in preprečevanje bolezni. Ta dieta je navdihnjena po načinu prehranjevanja, ki ga prakticirajo ljudje na Mediteranu. Vključuje predvsem sveže, nepredelane sestavine kot so ribe, piščanec, sveža zelenjava, olivno olje ipd. Istočasno pa priporoča izogibanje predelani hrani, rdečemu mesu, pretirani soli in nasičenim maščobam.

Najboljši del mediteranske diete pa je, da ta vključuje tudi (zmerno) pitje rdečega vina in uživanje hrane, ki dokazano zmanjšuje tveganje za različne srčne bolezni.

Foto: Unsplash

U.S. News zbor zdravstvenih strokovnjakov jo ocenjuje z 4,2 točk od petih. Ni tako odlična za hujšanje, a njena ocena zdravosti znaša kar 4,8 od 5.

DASH dieta

Dieta DASH je znana zaradi svojega učinka nižanja krvnega pritiska in nižanja tveganja za različne srčne bolezni. Glavni princip te diete pa je, da priporoča določeno število porcij različnih skupin hrane:

  • pet porcij zelenjave,
  • pet porcij sadja,
  • sedem porcij zdravih ogljikovih hidratov (npr. polnozrnate jedi),
  • dve porciji mlečnih izdelkov z malo maščobami,
  • dve ali manj porciji mesa.

Poleg tega pa ta dieta priporoča tudi uživanje oreščkov vsaj dvakrat na teden.

Foto: Pexels

S tem načinom prehranjevanja bo izguba teže zagotovo veliko lažja, znižali pa si boste tudi krvni pritisk in okrepili zdravje srca. A minus DASH diete je zelo nizka vsebnost soli – če nimate težav s hipertenzijo in imate radi slane stvari, potem ta dieta ni za vas.

Po oceni strokovnjakov U.S. News si DASH dieta zasluži 4,0 točk od 5 na splošno, njena ocena zdravosti pa znaša 4,7 od 5.

Fleksitarijanska dieta

Gre za mešanico dveh besed: “vegetarijanska” in “fleksibilna”. Fleksitarijanska dieta temelji predvsem na sadju, zelenjavi, zrnih in rastlinskih beljakovinah, izogiba pa se živilom živalskega izvora. Veganska prehrana prepoveduje kakršnekoli mlečne izdelke, jajca in včasih celo med, vegetarijanska pa prepoveduje le vse vrste mesa.

Fleksitarijanska dieta ni tako stroga glede izbire živil, le priporoča izogibanje izdelkom živalskega izvora. Na makronutriente in kalorije pa se ne ozira pretirano. Sledi predvsem principom:

  • beljakovine rastlinskega izvora namesto živalskega,
  • večinska prehrana s sadjem, zelenjavo, oreščki in otrobi,
  • prehrana s čim manj predelano hrano,
  • omejitev sladkorja in slaščic.
Foto: Pexels

Dodatno pa tudi dovoljuje občasno zaužitje mesa – fleksibilnost.

Ta fleksibilna dieta pa je priporočljiva, saj mnoge raziskave kažejo, da veganska prehrana zmanjšuje tveganje za številna kronična obolenja, znižuje krvni pritisk in znižuje tveganje za sladkorno bolezen. Prav tako pa storite nekaj dobrega za okolje in živali.

Fleksitarijanska dieta pa ima enake ocene kot DASH dieta, 4,0 splošne ocene in 4,7 ocene zdravosti.

Prekinitveni post

Za prekinitveni post ste zagotovo že slišali, če imate vsaj enega znanca, ki se ukvarja s športom. Prekinitveni post oz. IF (intermittent fasting) je znan po tem, da posameznik večino dneva ne je. Obstaja več metod, ki določajo, koliko ur na dan ne jemo, a najpogostejša metoda je 16/8 – 16 ur v dnevu ne jemo, v ostalih osmih pa zaužijemo svoje dnevne kalorije.

IF slovi kot zelo uspešna metoda za izgubo teže, saj s časovno restrikcijo povzročimo, da pojemo manj. A omenjena dieta ima tudi številne zdravstvene prednosti. Mnoge raziskave so ugotovile povezave med IF in upočasnjenim staranjem, boljšo inzulinsko rezistenco, izboljšanim zdravjem možganov in zmanjšanjem vnetij.

Foto: Pexels

V veliki večini je IF zdrav in nima večjih minusov, a če ste diabetik, noseči ali imate preteklost z motnjami prehranjevanja, se raje posvetujte s svojim zdravnikom.

Ravno zaradi svoje restriktivnosti pa so jo strokovnjaki iz U.S. News ocenili z le 2,6 točk od 5.

Low carb oz. Keto dieta

Takoj za IF je po svoji priljubljenosti keto oz. LCHF dieta (Low carb, high fat, v prevodu nizki ogljikovi hidrati, visoke maščobe). Kot pove ime samo, ta način prehrenjevanje temelji na tem, da čez dan pojeste veliko več maščob in veliko manj ogljikovih hidratov.

Nekatere oblike te diete so veliko bolj stroge, predvsem keto dieta, ki dovoljuje le 10 odstotkov ogljikovih hidratov, medtem kot ostale oblike dovoljujejo do 30 odstotkov.

Foto: Pexels

Prednost teh diet je predvsem, da z nižanjem ogljikovih hidratov povzroči, da pojeste več beljakovin. Keto dieta pa vaše telo prisili, da namesto ogljikovih hidratov za energijo kuri maščobe – temu procesu rečemo ketoza. Prav tako naj bi LCHF diete zmanjševale tveganje za srčne bolezni, visok krvni pritisk in težave s holesterolom. Prav tako so zelo uspešno orodje pri izgubi teže.

A ker gre za zelo restriktivno dieto, s katero imajo mnogi težave, predlagamo, da premislite, če je to dieta za vas.

Strokovnjaki U.S. News LCHF oz. keto dieto ocenjujejo z le 2,0 točkami, saj so mnenja, da so rezultati za mnoge zelo kratkoročni.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close