Najboljši recept za vaniljeve kifeljčke, ki vedno uspe

30. november 2022

Najboljši recept za vaniljeve kifeljčke, ki vedno uspe

30. november 2022
Foto: Instagram

Bližajo se prazniki, ko bo miza spet obložena s prazničnimi dobrotami. Ena izmed njih so vaniljevi kifeljčki, ki so za božič nepogrešljivi v marsikaterem domu.

Vsak, ki tradicionalno peče vaniljeve kifeljčke, ima svoj recept za testo ali nekaj trikov za peko, saj so te majhni piškoti lahko zelo težavni – lahko izpadejo preveč krhki in se drobijo ali pa pretrdi in premalo hrustljavi, prav tako so zlahka prekuhani in grenki.

Za vse tiste, ki z leti niste izpilili lastne popolne tehnike in recepture, ponujamo ta zelo, zelo star in preizkušen recept in vam ponujamo rešitve za tri najpogostejše napake pri vaniljevih kifeljčkih.

Foto: Pexels

Sestavine

Testo:

  • 28 dkg moke,
  • 21 dkg masla,
  • 17 dkg fino mletih orehov,
  • 10 dkg sladkorja,
  • 1 celo jajce.

Posip:

  • Mešanica vaniljevega sladkorja in sladkorja v prahu.
Foto: Pexels

Največje napake pri peki

1. Testo med peko razpade

Ko vidiš, kako je testo razpadlo, je običajno že prepozno. Ukrepati je treba že pred peko. Da bo testo čvrsto in kompaktno, je priporočljivo, da zgneteno testo ovijete s prozorno folijo in nato za eno uro postavite v hladilnik. Če želite biti še bolj varni, lahko oblikovane svaljke pred peko še enkrat postavite v hladilnik. V nasprotnem primeru svaljke oblikujte čim manjše. Ja, dela je veliko, a ni večjega užitka, kot če jih poješ v enem grižljaju.

2. Kifeljčki so presuhi

Natančno se morate držati recepta in navodil za peko. Zvitki se pečejo izjemno kratek čas. Naše priporočilo je 180°C, največ 10 minut, najbolje pa je, da jih ves čas spremljate. Ko konice postanejo nekoliko temnejše, to pomeni, da so pripravljeni. Če se bojite, da vam bodo ušli izpod nadzora in se prepekli, lahko malo znižate temperaturo. Ko jih vzamete iz pečice je normalno, da so še malo mehki, strdili se bodo v nekaj minutah.

3. Kifeljčki se lomijo in drobijo

Ko zvitke vzamete iz pečice, se jih ne smete takoj dotikati in jih odlagati v posodo. Ko so vroči, se namreč zlahka zlomijo. Pustite jih, da se malo ohladijo, preden jih vzamete iz modela. Ko se malo ohladijo, a so še topli, jih povaljajte v mešanici vaniljevega sladkorja in sladkorja v prahu in uživajte v okusu po praznikih!

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close