Zakaj so najbolj srečne ženske brez moža in otrok?

29. maj 2019

Zakaj so najbolj srečne ženske brez moža in otrok?

29. maj 2019

Najprej se je o tem samo ugibalo ali smo to dejstvo spoznavali iz življenjskih zgodb, zdaj so znanstveniki res dokazali, da so neporočene ženske brez otrok srečnejše in da živijo dlje!

Psiholog dr. Paul Dolan, v javnosti sloveč govorec ter svetovalec za coaching in osebno rast, je profesor beheviorizma (gre za specializirano smer psihologije, znano pod imenom ‘vedenjska perspektiva’ oz. vedenjska terapija), predava pa na ugledni univerzi London Scool of Economics (LSE).

Strokovna prizadevanja in raziskave je zadnja leta posebej usmeril v ugotavljanje, kaj ljudi najbolj osrečuje. Poudaril je, da se povezava med srečo in zadovoljstvom posameznika ter njegovim statusom najbolj pokaže v primeru zakonske zveze in vzgoje otrok.

Prof. dr. Paul Dolan je prizadevanja usmeril v odkrivanje do ključa sreče

“Poročeni ljudje so sicer srečnejši od ostalih podskupin prebivalstva, a se to pri odgovorih pokaže le takrat, ko je njihov zakonski partner prisoten v prostoru, kjer poteka anketa. Če partnerja ni z njimi, so odgovori na vprašalnik povsem drugačni – respondenti se opišejo kot ‘nesrečne’,”

pojasni prof. dr. Dolan.

Ta strokovnjak trdi, da razpolaga z veliko količino podatkov, ki jih je zbiral v mnohig letih, njegova končna ugotovitev pa se glasi: samo, če ste moški, bi se morali poročiti. Če ste ženska, pa se raje ne poročite!

Kot ugotavlja profesor, imajo moški od zakona bistveno več koristi, kot ženske. Zakon jim omogoča ‘mir’, oazo, kjer se pomirijo od stresov dneva in se sprostijo. Poročeni moški so manj tesnobni, duševno bolj zdravi, manjkrat po nepotrebnem tvegajo, tudi zaslužijo več in živijo dlje v primerjavi s samskimi moškimi.

Dr. Dolan po drugi strani opozarja, da ženske, ki so v zakonu, praviloma bolj trpijo, ali pa morajo prenašati stvari, do katerih jim ni. Te ženske lahko zato pričakujejo krajšo življenjsko dobo, kot tiste, ki niso poročene.

“Moje ugotovitve kažejo, da so v splošni populaciji najsrečnejše tiste ženske, ki se niso nikoli poročile, niti nimajo otrok,”

trdi prof. Dolan.

V novi knjigi, ki nosi naslov ‘Srečni za vedno’ (Happy Ever After) dr. Dolan z bralci deli rezultate svojih raziskav, statistično jih je obdelala agencija za analize American Time Use Survey iz ZDA. Z izsledki anket so analitiki primerjali raven uživanja v življenju oziroma nezadovoljstvo z življenjem med moškimi in ženskami, ne glede na to, ali so bili v času odgovarjanja na anketo poročeni, samski, ločeni ali že ovdoveli.

Neporočene osebe so manjkrat, kot poročene, potožile, da so z življenjem nezadovoljne. Poročeni so se sicer izkazali kot srečnejši od ostalih podpskupin prebivalstva, a to se je pri odgovorih pokazalo le, če je bil zakonski partner v času anketiranja prisoten pri anketiranju. Če partnerja ni bilo z njimi, so bili odgovori na anketo drugačni, anketirani so se opisali kot ‘nesrečne’.

Dolan priznava, da so mnoge študije pokazale tudi koristne plati zakona tako pri ženskah, kot moških, ko je šlo za zdravje in denar. Prof. Dolan to pojasni z večjimi skupnimi dohodki oz. dvema zaslužkoma ter s čustveno podporo. To dvoje poročenim omogoča, da so bolj pripravljeni sprejeti tveganja in da v primeru težav hitreje poiščejo zdravniško pomoč zase ali zakonca.

A psiholog obenem poudari, da zakon moškemu bolj koristi, ko gre za zdrav slog življenja ter mu preprečuje nespametna tveganja, kakršna si je privoščil v mlajši, bolj divji samski dobi.

“Zakonski status na zdravje poročene ženske nima pozitivnih učinkov. Celo nasprotno, poročene ženske srednjih let imajo bistveno večje tveganje za bolezni, od telesnih, do duševnih, če njihov zdravstveni status primerjamo z neporočenimi ženskami. Četudi so blagodejni učinki samskega življenja na žensko brez partnerja in otrok dokazani, družba še naprej stigmatizira neporočene ter samske ženske brez otrok, s tem pa nanje ustvarja nepotreben pritisk,

dodaja prof. Dolan.

Ko torej spoznate žensko v 40. letih brez moža in otrok ali pa srečate znanko, ki je samska in nima otrok, je ne pomilujte ali ji porecite, češ kakšna škoda, da je samska. Ter da bo nekega dne ‘gotovo srečala pravega in vse se bo spremenilo.

“Ah, kje pa. Morda bo, ravno nasprotno, spoznala napačnega človeka, ki jo bo onesrečil, s tem pa slabo vplival na njeno psihofizično zdravje, zaradi česar bo prezgodaj zapustila ta svet,”

dr. Dolan modro sporoča zaključke, do katerih se je dokopal v mnogih letih raziskovanja.

D. S.

Foto: Bustle, Secure Single, Odyssey, Popsugar, Sixty And Me Blog, RISMedia, New York Minute Mag, Best Life, The Conversation

Style. Več novic

New Report

Close