Najstnik nima prijateljev – kaj storiti?

25. avgust 2021

Najstnik nima prijateljev – kaj storiti?

25. avgust 2021

Prijateljstva pridejo in grejo. Otroci lažje sklepajo prijateljstva, v najstniškem obdobju pa to postane težje – pogoji so veliko ostrejši. Kdo je kul, kdo ni, koliko prijateljev imaš … številni najstniki se v tem obdobju počutijo osamljene.

“V družini imamo 15-letnika, ki želi ves čas preživeti doma. Ne mara nobenih športnih aktivnosti, nima prijateljev in ves prosti čas preživlja sam. Nikoli ni bil preveč družaben, a zadnje leto ga je težko spraviti kamorkoli,” je zapisala mama Petra na forum Starševski čvek

Nekateri komentatorji so najprej opozorili, da je obdobje, v katerem odraščajo današnji otroci povsem drugačno od najstniškega obdobja njihovih staršev. 

“Kje piše, da mora ta mladina odraščati tako, kot smo mi? Iz ene skrajnosti lahko še prehitro preide v drugo in verjemi, da vam ne bo prav. Naj si najde družbo, ko bo želel. Pustite ga na miru. Saj ima kmaj 15 let,” je zapisal eden od komentatorjev. 

Profimedia

Številni so opozarjali tudi na vpliv tehnologije, ki otroke zadržuje za ekrani, izpostavili pa so tudi introvertiranost avtoričinega najstnika. 

“Nekateri potrebujejo vzpodbudo (sploh v teh časih), da vidijo, da obstaja tudi življenje izven ekranov.”

Komentatorka foruma

Poslušajte svojega otroka

“Težave” se najprej lotite tako, da se pogovorite z otrokom – si želi prijateljev, kako pomembni so prijatelji, kakšne prijatelje si želi. Pomembno je, da zgolj poslušate in se ne vpletate s svojimi mnenji, čustvi in pričakovanji. Morda ste bili vi otrok z veliko skupino prijateljev in si to želite tudi za svojega otroka, toda morda je vaš otrok bolj introvertiran in si tega ne želi. 

Možno je tudi, da otrok prijateljske stike v popoldanskem času navezuje prek telefona ali računalnika. Kot starši morate določiti mejo, ko je uporaba računalnika šla predaleč. Namesto tega vzpodbudite otroka, da gre ven ali povabi prijatelja domov. 

Profimedia

Razložite mu, kako funkcionirajo prijateljstva

Povejte mu, kakšni ste bili sami v tistih letih. Povejte mu, kako prijetno je imeti prijatelje, pa tudi kako nerodno zna biti sklepati prijateljstva. Kako komunicirati, koliko zaupati, kje sploh začeti. Povejte mu o prepirih, ki ste jih imeli s prijatelji in kako so ti nekaj povsem običajnega, toda to ne pomeni konec prijateljstva. 

Prijateljstva v najstniških letih so lahko nekaj najlepšega in povezujočega. Lepo je imeti vrstnike, ki jim lahko zaupaš, z njimi deliš svoje skrivnosti. Kljub temu da nekateri najstniki težje najdejo prijatelje, pa ne pomeni, da jih nikoli ne bodo imeli. Pomembno je le, da imate z otrokom odprt odnos in se lahko sproščeno pogovarjate in si zaupate ter jih vodite, da si bodo v prihodnosti izbrali dobre prijatelje.

Style. Več novic

New Report

Close