Ne boste verjeli, kaj vsako jutro zajtrkuje Amal Clooney!

22. oktober 2023

Ne boste verjeli, kaj vsako jutro zajtrkuje Amal Clooney!

22. oktober 2023
Foto: Profimedia

Ne boste verjeli, kaj vsako jutro zajtrkuje Amal Clooney!

22. oktober 2023
Foto: Profimedia

Številne zvezdnice s svojimi oboževalci pogosto objavljajo svoje jutranje rutine, običajno s še nikoli videnim zdravstvenim ali shujševalnim trikom.

Običajno smo razočarani, ko je velika skrivnost le navadna skleda grškega jogurta z nekaj jagodami. A ne pri Amal Clooney. Odvetnica, borka za človekove pravice in žena Georgea Clooneyja že več let zajtrkuje enako stvar, ki je vse prej od tega, kar smo pričakovali.

Skrivnost njene lepote in mladosti je namreč superživilo, ki si ga “podtakne” v vsak zajtrk – to so morske alge. Ne, to živilo ni rezervirano samo za v suši, Amal ga uživa zjutraj kot juho! Zaveda se namreč številnih prednosti, ki jih imajo morske alge za zdravje in ko jih boste slišali tudi vi, jih boste verjetno kmalu vključili v svoj zajtrk. Delujejo namreč tudi v smutiju in muslijih.

Foto: Profimedia

Zakaj so alge tako zdrave?

Morske alge so ključnega pomena za okolje in zdravje oceanov, saj se borijo proti zakisanosti vode in imajo čistilni učinek. Vendar pa v mnogih regijah in kulturah po vsem svetu veljajo tudi za superživilo, saj so izjemno bogate s hranili, imajo malo kalorij in so zelo dobrega okusa, če so pravilno pripravljene. Zaradi tega so morske alge že dolgo stalnica v japonski kuhinji. Skrajni čas je, da jih bolje spoznamo!

Morske alge so bogate z jodom, železom, kalcijem, kolagenom, aminokislinami in vlakninami. Zato ima redno uživanje tega prehranskega ojačevalca številne koristi za naše zdravje, pa tudi za tisti dodaten kanček lepote, pojasnjujejo strokovnjaki.

Foto: Pexels

5 koristi zajtrka z algami à la Amal Clooney

  1. Izboljša teksturo kože in krepi elastičnost kože.
  2. Spodbuja rast las.
  3. Podpira delovanje možganov in koncentracijo
  4. Izboljša delovanje ščitnice
  5. Podpira delovanje črevesja in imunski sistem

Slabosti rednega uživanja morskih alg

Strokovnjaki poudarjajo, da so morske alge lahko težava za ljudi s hipertiroidizmom ali vnetjem ščitnice, saj lahko morske alge povzročijo kopičenje težkih kovin, kot so živo srebro, kadmij in svinec.

Tudi ljudje, ki teh predispozicij nimajo, naj bodo pozorni na priporočila za uživanje in ne uživajo alg vsak dan. Strokovne ustanove vsebnost joda nad 10 miligramov uvrščajo med zdravju potencialno škodljive. Dobra stvar: priporočilo za porabo je navedeno na večini komercialnih pakiranj.

Juha z algami po receptu Amal Clooney

Sestavine za juho:

  • 2 kumari,
  • 6 stebel zelene,
  • 1 rumena paprika,
  • 1 jabolko,
  • 1 limeta,
  • košček svežega ingverja cca 2 cm,
  • ščepec kajenskega popra,
  • 1 čajna žlička česna v prahu,
  • posušeni listi morskih alg (wakame, nori, dulse itd.),
  • 2 stebli zelene.

Priprava:

  1. Rehidrirajte alge tako, da jih date v posodo z vodo. Medtem ko se listi namakajo, pripravite juho tako, da v sokovnik stresete zeleno, jabolko, kumare in papriko ter dodate preostale sestavine.
  2. Alge in palčke zelene narežite na koščke in dodajte pripravljeni juhi.
  3. Amal rada združi juho s trdo kuhanimi jajci za ravno pravšnjo količino beljakovin, vendar je tudi tofu dobra alternativa.

Alge v smutiju ali kot dodatek muslijem

Dobra novica za vse, ki zjutraj nočete jesti juhe iz morskih alg: Morske alge razvijajo svoje zdravstvene koristi tudi v drugih oblikah, bodisi kot posušen preliv za muslije ali kot prah v vašem najljubšem smutiju. Smuti je še posebej primeren za tiste, ki ne marate okusa po morskih algah, saj se jih v kombinaciji s pomarančo, jabolkom ali banano skoraj ne čuti.

Če pa zjutraj nimate časa razen za hiter rogljiček iz peke in bi vseeno želeli preizkusiti blagodejne lastnosti morskih alg, jih lahko poskusite tudi kot hrustljav dodatek k solatam. Zaradi rahlo slanega, rahlo ribjega in sicer precej nevtralnega okusa se alge odlično podajo k vsem jedem iz lososa ali tune.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close