Ne počnite tega pri več kot tridesetih stopinjah!

09. julij 2021

Ne počnite tega pri več kot tridesetih stopinjah!

09. julij 2021
Woman in bikini sunbathing by sea on beach, man in background splashing water,Image: 104543995, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia

Dobro je vedeti …

V teh vročih dneh je dobro vedeti, katerim navadam se je v pasji vročini dobro izogniti. 

Tuširanje z mrzlo vodo

Po vročem poletnem dnevu v pisarni bi radi skočili pod hladno prho, vendar bodite previdni! Kar se sprva zdi dobra ideja, po nekaj minutah ni več tako prijetno. Mrzla voda telesu namreč signalizira, da je mraz, zato telo začne proizvajati toploto, krvne žile se zožijo in s tem ohranjajo telesno temperaturo. Rešitev: Raje se stuširajte z mlačno vodo. Prav tako ni priporočljivo skakanje v mrzlo vodo. V morje, reko ali jezero se odpravite postopoma, da telo ne doživi šoka. 

Profimedia

Težka hrana

Vsi obožujemo pice, testenine in hamburgerje, a če je zunaj 30 stopinj ali več, raje posezite po solati, hladni juhi ali testeninah iz bučk. Zakaj? Telo ima že pri nižjih temperaturah dovolj opravka s prebavo mastne in težke hrane. Poleg tega, dlje kot se hrana prebavlja, več toplote ustvarja v telesu. 

Pitje alkohola

Ko se temperature dvignejo nad 30 stopinj, vino in pivo zamenjate s sokovi, brezalkoholnim pivom ali brezalkoholnimi koktajli. Kadar se telo bori z vročino, ima alkohol namreč še močnejši učinek, poleg tega širi krvne žile, povzroča utrujenost in otekanje nog. Najboljša alternativa je voda, voda z dodatkom sadja in zelenjave ali topel sadni čaj.

Profimedia

Ukvarjanje s športom

Kdor se s športom ukvarja pri 30-ih stopinjah ali več, tvega preobremenitev krvnega obtoka. Poleti so primernejši čas za vadbo prve jutranje ure, ko je zrak še svež in hladnejši, zato šport telesu ne predstavlja tašnega napora kot popoldne. 

Mrzla hrana in pijača

Če boste v vročini zaužili mrzlo hrano in pijačo, vas lahko začne boleti glava. Čeprav v vročini paše nekaj ledeno mrzlega, pa raje kot po sladoledu in ledenih pijačah, posezite po ohlajenemu sadju, na primer lubenici.

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Style. Več novic

New Report

Close