Ne pustite, da vas vaša suha koža postara

26. november 2020

Ne pustite, da vas vaša suha koža postara

26. november 2020

Moja koža je groba, suha in pekoča. Delajo se mi drobne gubice, koža je brez sijaja in me ves čas zateguje. Na rokah, ustnicah in komolcih se mi delajo drobne razpoke, ki skelijo. Zagotovo nisem edina, ki jo muči suha koža, kajne?

Suha koža je ena izmed najpogostejših kožnih težav. Pojavi se lahko na katerem koli delu telesa, najpogosteje pa zaradi nje trpijo naše roke, noge, kolena, komolci in obraz, saj so najbolj izpostavljeni deli našega telesa. Še posebno neprijetna je suha koža na obrazu, saj lahko vodi tudi v predčasno staranje.

Kaj je suha koža in zakaj do nje pride?

Razlogov za suho kožo je več. V nekaterih primerih gre za zunanje dejavnike, ki oslabijo kožno bariero in ta ni več sposobna zadrževati vlage v koži. V drugih primerih gre za medicinska stanja, pogosto pa je za suho kožo kriva za neprimerna nega kože obraza in telesa.

Da razumemo, kako in zakaj pride do suhe kože, moramo najprej vedeti, kako je koža sestavljena. Koža je naš največji organ in predstavlja kar 16 % naše mase. Pomaga nam uravnavati temperaturo in je filter, ki nas ščiti pred vdorom nevarnih tujkov, nas ščiti pred UV žarki ter preprečuje, da bi iz našega telesa izhlapelo preveč vode.

Za dobro in zdravo kožo in njeno optimalno delovanje skrbi kožna bariera, kisel film iz sebuma in lipidov. Kožno bariero lahko poškodujemo z neprimerno nego obraza, izpostavljenostjo mrazu, vetru in UV žarkom, pretirano vlago v zraku in centralnim ogrevanjem, povezana pa je lahko tudi s staranjem kože. Če se naša bariera poruši, lahko to vodi v nekontrolirano uhajanje vlage iz kože in posledično v suho kožo.

Ali imam suho kožo?

Normalna vlažnost kože je okoli 13%. Ko vlažnost pade pod 10%, je naša koža suha. Suha koža nastane tudi, če imamo v koži premalo naravnih vlažilnih faktorjev. Ampak kaj to pomeni za nas in našo kožo?

Suha koža postane luskasta, groba in brez sijaja. Poleg tega, da ne izgleda najlepše, pa je tudi izredno neprijetna. Peče, zateza se, lahko tudi razpoka. Jesensko-zimska klasika, za marsikatero izmed nas kajne? Večina od nas lažje ignorira in preživi suho kožo na telesu kot na obrazu. Razlog za to je med drugim tudi v tem, da je koža obraza tanjša od kože na telesu. Zato je seveda suha koža na obrazu veliko bolj neprijetna kot pa suha koža na nogah. A kljub temu, da je koža telesa debelejša, je ne smemo zanemarjati.

Katere sestavine pomagajo pri negi suhe kože in zakaj?

Za boj proti suhi koži je potrebno poseči po pravi negi kože. Najlažje in najhitreje bomo težave s suho kožo na telesu in koži obraza dosegli z dobro kremo za suho kožo. Kaj pa mora prava krema za suho kožo vsebovati?

Aloe vera

Že ptički čivkajo, da je aloe vera nepogrešljiva pri negi kože. Aloe vera rastlina je sorodna liliji, ki so jo v obliki gela, narejenega iz sredice njenih debelih listov, uporabljali že stoletja za zdravljenje opeklin in ran. Aloe vera gel danes uporabljamo tako kot komponento v kozmetiki in zdravilih, kot tudi samega.  Za kaj vse lahko uporabljamo aloe vera gel? Aloe vera je izjemno vsestranska. Uporabimo jo lahko za zdravljenje opeklin, sončnih poškodb, manjših prask in odrgnin. Za tiste, pri katerih je težava suha koža, pa je aloe vera uporabna, ker pomaga pri zdravljenju suhe kože, ekcemov, psoriaze ter celo aken. Aloe vera gel je tudi izjemno varen za uporabo. Aloe vera rastlina je res pravi superjunak za našo kožo.

Kokosovo olje

To izjemno lepo dišeče olje ni uporabno le za kuho. Kokosovo olje lahko uporabljamo za suho kožo na obrazu pa tudi drugje po telesu, zanj vam bo na primer zelo hvaležna tako suha koža na nogah kot tudi suhi lasje. Kokosovo olje je polno saturiranih maščob, ki med drugim tudi delujejo antibakterijsko. Da, kokosovo olje bo vaši koži pomagalo premagati nevarne mikroorganizme, ki ji lahko povzročajo razne nevšečnosti. Poleg tega deluje kokosovo olje antiinflamatorno, torej pomirja vašo kožo in se ji pomaga obnavljati, pomaga pa tudi pri boji proti aknam. Še posebno pa je kokosovo olje uporabno pri lajšanju težav, ki jih povzroča suha koža.

Hialuronska kislina

Zanjoso prav gotovo slišali že vsi navdušenci za nego kože. Hialuronska kislina ali hialuron, je substanca, ki jo naše telo samo proizvaja in uporablja za lubrikant med tkivom. Največ je najdemo v naši koži. Hialuronska kislina v naši koži se veže na vodo in tako pomaga naši koži ohranjati vlažnost. Nega kože s hialuronsko kislino pomaga, da naša koža ni več suha in posledično zmanjša vidnost manjših gub. Hialuronska kislina pomaga tudi pri hitrejšemu celjenju kože, zato jo pogosto najdemo tudi v kremah, ki zmanjšujejo strije.

Kakavovo maslo

Kaj je boljšega, kot nega kože, ki diši po čokoladi? A nikar ne prehitro pojejte tiste tablice, na kateri piše kakavovo maslo. Je namreč odlično za vašo kožo. Kakavovo maslo je zelo mastno, zato ga pogosto primerjamo s še eno odlično sestavino za nego suhe kože – karitejevim maslom. Kakavovo maslo lahko jemo, zato je izjemno varno kot sestavina nege kože. Uporabimo ga lahko kot okluziv – mastno maslo ali olje, ki ga nanesemo preko ostalih korakov nege kože, da zadrži vse ostale preparate na naši koži.

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo pridobivamo iz orehov karitejevega drevesa. Čeprav ima mnogo ljudi alergijo na oreščke, je karitejevo maslo hipoalergeno. Karitejevo maslo je izjemno vlažilno, zahvaljujoč visoki vsebnosti maščob, ki jih ima naša koža izredno rada, saj ji pomagajo obnavljati lipide, ki jih potrebuje. Karitejevo maslo deluje tudi kot antioksidant, deluje protivnetno in antibakterijsko, pomaga pa tudi pri proizvodnji kolagena in regeneraciji celic. Posledično je zelo priljubljeno tako za nego suhe kože kot tudi za strije.

Avokadovo olje

Še eno olje, ki ni uporabno le za pripravo zdravih obrokov. Dobra krema za suho kožo bo zagotovo vsebovala tudi avokadovo olje, saj to nanjo izjemno dobro vpliva. Avokadovo olje namreč pomaga pomiriti srbečico, ki je zelo pogosta pri suhi koži. Poleg tega pa pomaga tudi pri zdravljenju razpokane kože – suha koža na nogah se vam bo za nego z avokadovim oljem še posebno zahvalila, prav tako pa tudi vaše ustnice. Avokadovo olje pomaga tudi pri vlaženju kože, zaščiti pa jo tudi pred UV svetlobo ter jo s tem ščiti tudi pred poškodbami.

Kako najlažje poskrbim, da bo moja koža sijoča in napeta

Dobra krema za suho kožo mora torej vsebovati vse te sestavine, da bo vaša suha koža na obrazu spet zadovoljna. Če pa ima poleg tega še UV zaščito, ki bo vašo kožo varovala pred vremenskimi vplivi, je pa to še toliko boljše. Pri Swiss Power imajo prvo vlažilno kremo za telo, ki vsebuje tudi UV zaščito. Tako lahko zaščitite svojo kožo in jo hkrati intenzivno vlažite in hranite. Po uporabi bo vaša koža sijoča in svilnata. Ne vsebuje kemikalij, temveč le naravne sestavine, tudi zaščitni faktor ohranja brez škodljivih kemikalij, temveč le s fizično pregrado med vašo kožo in škodljivimi sončnimi žarki.

Tekstura vlažilne kreme za telo z UV zaščito je lahka in mlečna, tako da se takoj vpije v vašo kožo. Pozabite na težke kreme z zaščito, ki bi vam mašile pore in povzročale mozolje. Po uporabi vlažilne kreme bo vaša koža mlajša, bolj gladka in čvrsta, manj bodo vidne tudi vaše strije. Krema je prijazna vegetarijancem in veganom, je brez alkohola, parabenov, glutena, ni testirana na živalih ter je brez GSO, barvil in konzervansov.

Razvajajte se s kvalitetnimi sestavinami v Vlažilni kremi za telo z UV zaščito Swiss Power in se pridružite množici zadovoljnih uporabnic. Vaša koža vam bo izredno hvaležna, še posebno v teh hladnih mesecih.

Kje lahko kupim Kremo Swiss Power v Sloveniji? 

Dobra novica je ta, da ima sedaj Swiss Power tudi svojo uradno spletno trgovino v Sloveniji, kjer lahko naročite Kremo Swiss Power po 30% znižani promocijski ceni. Ker rezultati govorijo za sebe ponujajo tudi 30-dnevno garancijo vračila denarja tako, da je nakup popolnoma brez tveganja!

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close