Ne rabim valentinovega, ampak valentinke. Zveni znano?

07. februar 2020

Ne rabim valentinovega, ampak valentinke. Zveni znano?

07. februar 2020

Pokažite ji, da jo poznate!

Vsako leto okoli praznika zaljubljencev, po družbenih omrežjih kroži ta slogan. Priznam, da me vsako leto spravi v dobro voljo.  Sicer so valentinke res ene izmed najbolj opevanih kultnih obuval, nimajo pa prav nobene zveze s praznikom,  ko je vse v znamenju srčkov, cvetja, voščilnic in majhnih pozornosti. Ker pa valentinke že krasijo mojo omaro, sem tokrat bolj pozorna na ostale modne dodatke, ki bi si jih želela.

Začetki tega praznika segajo v stari Rim, kjer so 15. februarja slavili luperkalije v čast bogu plodnosti Lupercusu, ki so ga upodabljali kot napol golega moškega, ogrnjenega v kozjo kožo. Mlade ženske so se tej podobi rade približale, saj so verjele, da bodo kmalu zatem zanosile, porod pa bo izredno neboleč in lahek.

V Slovenijo je moderno valentinovo prišlo ob koncu osemdesetih let, predvsem po zaslugi medijev in trgovcev, ki so v uveljavitvi tega praznika videli predvsem možnost zaslužka. Slovenci pa Sv. Valentina sicer poznamo že zelo dolgo, le da smo ta dan povezovali s skorajšnjim prihodom pomladi. Na ta dan naj bi se po ljudskem izročilu snubili ptički.

V Združenih državah Amerike naj bi bilo valentinovo edini dan, ko je ženski dovoljeno moškega zaprositi za roko. Ne vem, če to drži tudi pri nas, ampak glede na pogum, ki ga marsikatera Slovenka poseduje, verjamem, da se tega pravila pri nas ne držimo. Ob tem sem se sama pri sebi vprašala, ali nas naše močnejše polovice res poznajo tako dobro, da vedo, kaj nam je všeč ali ne. Vedo, da obožujemo zapestnice, uhanov in prstanov pa se, z izjemo poročnega, najraje izogibamo?

Pred kratkim sem zasledila čudovit Pandora oglas s sloganom Pokažite ji, da jo poznate. Seveda sem prepričana, da me moj dragi pozna do obisti, pa sem kljub temu obiskala njihovo spletno stran in našla čudovite zapestnice, obeske, prstane, verižice in uhane, ki jih krasijo srčki, ali pa so v obliki srca.

V oči mi je najbolj padel asimetričen obesek srca, ki bo odlično dopolnil kolekcijo obeskov na zapestnici, ki sem jo pred časom dobila za rojstni dan in se od takrat pridno polni. Če sem čisto iskrena, tudi uhani v obliki srca so tako srčkani, da sem jih dodala med »priljubljene«.

Kakor koli že, prepričana sem, da se moja boljša polovica že dneve ukvarja z vprašanjem, kaj podariti za valentinovo, zato mu bom olajšala delo in mu kar poslala spletno stran Pandora 🙂 Predlagam, drage dame, da pohitite in vašim moškim olajšate odločitev, čeprav sem prepričana, da natanko vedno, s čim vas bodo najbolj razveselili.

Foto: Pandora

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close