Ne začenjajte dneva z branjem novic!

09. november 2021

Ne začenjajte dneva z branjem novic!

09. november 2021

Ste tudi vi med tistimi, ki zjutraj v roke najprej vzamejo mobilni telefon in preberejo novice? Raziskave so pokazale, da je to razlog za slabo voljo čez dan.

Ali tudi vi dan začnete z mobilnim telefonom in še napol v spanju preverite, kaj ste zamudili v tistih nekaj urah spanca? Na tak način škodite svoji sreči in zdravju. 

Raziskave, v katerih so sodelovali znanstvenik Shawn Achor s Harvarda, psihologinja Michelle Gielan in ustanoviteljica Huffington Post Arianna Huffington, kažejo, da lahko samo tri minute branja negativnih vsebin povzročijo osem ur razdražljivosti in slabega razpoloženja. 

Znanstveniki in strokovnjaki so na skupini 110 anketirancev preizkusili učinek kratke izpostavljenosti novicam. Polovica teh prostovoljec je tri minute spremljala običajne novice z vsega sveta, vključno s politiko, naravnimi katastrofami in črno kroniko. Druga polovica sodelujočih pa je bila izpostavljena bolj pozitivnim temam in zgodbam otrok, ki so se udeležlli šolskega tekmovanja. 

Avtor: Profimedia

In čeprav ni nikogar zares presenetilo, da je bila druga skupina po branju novic veliko boljše volje kot prva, so bili raziskovalci presenečeni, da že samo tri minute branja novic vplivajo na razpoloženje skozi celoten dan. Ko so šest ur kasneje udeležence spraševali po njihovem počutju, so bili učinki jutranjih novic veliko večji in bolj dramatični, kot so sprva pričakovali. 

“Posamezniki, ki so zjutraj gledali le tri minute negativnih novic, so imeli kar 27% večjo verjetnost, da bodo šest do osem ur kasneje svoj dan opisovali kot slab,” pravijo raziskovalci. 

Seveda to ne pomeni, da o novicah ne bi smeli biti obveščeni, toda morda z branjem ne začnite takoj, ko se zbudite. Informacije o rekordnem številu okuženih, razmerah v Afganistanu, svetovnem onesnaževanju in drugih negativnih stvareh, ki se dogajajo okoli nas in po svetu, vas lahko spravijo v slabo voljo. Če že želite zjutraj nekaj prebrati, je bolje, če v roko vzamete knjigo, v kateri uživate, in preberete nekaj strani ali pa pišite v dnevnik. 

Vsekakor pa je dobro, da si jutro napolnimo s čim več pozitivnimi novicami, vzpodbudami in dobro voljo. 

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.

Style. Več novic

New Report

Close